Heb je een grote koelkast nodig om gelukkig te zijn?

Onze koelkasten worden steeds groter. Maar dat betekent dat ze ook meer verbruiken! Door ze vol te proppen en slecht te ordenen, moeten we bovendien enorm veel weggooien. Wij bewijzen dat je geen grote koelkast nodig hebt om gelukkig te zijn.
Sébastien V.
25/03/2020 |

Psychologen zullen het beamen: onze ijskast zegt veel over wie we zijn. Ze belichaamt onze consumptiegewoonten, maar soms ook onze angsten en onze obsessies.

Zo ‘lijden’ velen onder ons aan het syndroom van de altijd goed gevulde koelkast. Dat zou kunnen wijzen op een angst om tekort te komen, een behoefte om op alles voorbereid te zijn, maar misschien ook op moeilijk iets kunnen weggooien of zelfs moeite hebben om je noden in te schatten. De hype van de grote Amerikaanse koelkasten bracht soelaas, toch? Niet noodzakelijk, want een grote koelkast maakt daarom nog niet gelukkig ...

Een grote koelkast verbruikt meer

Ze is niet alleen duurder in aankoop, maar hoe groter je koelkast is, hoe meer energie ze ook verbruikt. Een combi koelkast A verbruikt bijvoorbeeld tussen 150 en 190 kWh, terwijl dat voor een Amerikaanse koelkast 400 kWh is, ook al gaat het om een koelkast A! Omdat ze 24 uur per dag en 365 dagen per jaar draait, is de ijskast een van de energieverslinders in huis. Daar word je niet bepaald gelukkig van en je portemonnee nog veel minder!

Gelukkig kan je wel onze 8 tips volgen om je koelkast minder te laten verbruiken. En dat ongeacht haar formaat en het seizoen ...

Een grote koelkast zorgt voor meer verspilling

Elke Belg verspilt jaarlijks tussen de 15 en 20 kg voedingswaren. Dat is goed voor gemiddeld 174 € per gezin. De voedingsmiddelen die we weggooien, bestaan voor 50% uit geopende producten, 25% zijn vervallen producten en de overige 25% zijn restjes van bereide maaltijden.

Met een grote koelkast vergeet je vaak dat je bepaalde voedingswaren in huis hebt. Je verliest ze gewoonweg uit het oog. Je let er niet noodzakelijk op dat je de ‘oudste’ eerst opeet. Je vult en vult en vult tot je moet weggooien, weggooien en weggooien. Een ongelukkige zaak dus waar je bovendien helemaal niet gelukkig van wordt ...

Bovendien begin je er ook om het even wat in te stoppen, zelfs voedingsmiddelen die er helemaal niet in thuishoren. Geheugensteuntje? Het is niet nodig – en zelfs af te raden – om de volgende voedingsmiddelen in de ijskast te stoppen: bananen, aardappelen, uien, brood, honing, tomaten, chocolade, smeerpasta, ... Bewaar deze liever op een frisse en droge plaats en niet in de koelkast.

 Een grote koelkast wakkert spanningen in je gezin nog meer aan

Inderdaad, de koelkast kan tot onenigheid leiden! Hoe omvangrijker ze is, hoe groter de risico’s. Alle gezinsleden hebben nu eenmaal niet dezelfde mening over wat je in de koelkast kan bewaren, over de manier waarop de voedingswaren moeten worden georganiseerd (waar, wanneer en hoe), over de hygiëne of over de neiging om te lang voor de open koelkastdeur te blijven staan terwijl je je keuze maakt.

Stel je maar eens voor dat Jan zijn schimmelkaas in de buurt legt van de tofu van An en dat Toms restje chocolademousse op de bodem van de koelkast drupt ... Dan is het spel al snel op de wagen en komt het geluk van elk gezin in het gedrang!

De koelkast verbannen dan maar om je geluk te redden?

Moeten we onze koelkast dan verbannen om gelukkig te zijn? Het is een stap die sommigen zonder aarzelen hebben gezet. Hetzij om ecologische redenen en om te evolueren naar zero carbon: koelkasten maken immers gebruik van gassen – freon (maar steeds minder) of HFC dat de fabrikanten willen vervangen – die als ze vrijkomen in de atmosfeer, een enorme impact hebben op de klimaatopwarming. Hetzij in het kader van een zero waste-aanpak. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Franse Marie Cochard, die er zelfs een boek over schreef. Zij beweert bovendien dat de koelkast alle smaak wegneemt, dat het consumeren van koude voedingswaren niet zo goed is voor ons lichaam en dat de ijskast verspilling in de hand werkt.

Anderen hebben hun koelkast dan weer vervangen door een ‘Zeer Pot’, ook wel een woestijnkoelkast genoemd. Het is een systeem met 2 potten in aardewerk waar zand wordt tussen geplaatst dat 2 keer per dag bevochtigd wordt.

Het blijft nog maar de vraag of deze radicale oplossingen wel bijdragen tot ons geluk ... Om gelukkig te zijn, kunnen we misschien beginnen met een koelkast te kiezen die is afgestemd op de grootte van ons gezin en deze tips volgen om ze ook juist te organiseren...