Lege blikjes worden leuke designlamp

Een leuke en zuinige ledlamp in countrystijl voor in de tuin, op het terras, in de veranda of zelfs in je woonkamer? Met enkele blikken én een vleugje fantasie maak je ze makkelijk zelf! Kijk hier hoe!
Suzanne M.
06/05/2020 |

Zowel binnen als in de tuin kun je met leuke lampionnen, slingers of lantaarns een gezellige sfeer creëren. Als die verlichting dan ook nog eens weinig energie verbruikt, is dat natuurlijk nóg beter. Wist je trouwens dat verlichting verantwoordelijk is voor zo'n 15% van je elektriciteitsfactuur? Met onze tip sla je twee vliegen in één klap: je maakt zelf een energiezuinige ledslinger én je recycleert ook nog eens de lege blikken die jouw pmd-zak meteen overvol maken!

Wat heb je nodig?

  • 10 lege blikken
  • een hamer
  • een spijker of priem
  • een lichtsnoer met 20 ledlampjes
  • plakband
  • Stukje ijzerdraad

Hoe maak je je eigen ledverlichting?

Stap 1: maak de blikken gebruiksklaar

Haal de deksels volledig weg, was de blikken voorzichtig zodat je je niet snijdt en verwijder het etiket en de lijmresten. Het is niet zo erg als er nog een beetje blijft hangen. 

Stap 2: maak gaatjes in de blikken

Deze stap neemt de meeste tijd in beslag. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg voor leuke motiefjes. Op het internet vind je heel wat ideetjes. Druk een motief af en kleef het op de blikjes vooraleer je er gaatjes in maakt. Je kunt voor elk blik een ander motief kiezen. Zorg ook voor wat variatie in de grootte van de gaten.

Gaat het voor jou niet snel genoeg met een hamer en een priem? Gebruik dan een kleine boormachine. Zorg er wel altijd voor dat het blik goed vaststaat en dat je een metaalboor gebruikt. Boor een extra gaatje in de twee blikjes aan de uiteinden. Daar knoop je een stukje ijzerdraad door waarmee je je slinger in de boom bevestigt. Hoppa, je sfeermaker is klaar!

Zijn jouw blikken gemaakt van zeer fijn metaal en hebben ze de neiging om te vervormen als je een gaatje maakt? Vul ze dan eerst met water en zet ze een nacht in de diepvriezer. Je kunt ze ook vullen met zand vooraleer je de gaten erin maakt.

Stap 3: rijg de blikken aan elkaar

Plaats telkens twee ledlampjes van je slinger in elk blik. Maak ze vast met stevige plakband. Ziezo, je lampionnen zijn klaar!

Stap 4: lichtjes aan!

Steek de stekker van je leuke slinger in het stopcontact om de lampjes te doen branden. Nu ben je helemaal klaar voor een heerlijke zomeravond!

Heb je de smaak van het doe-het-zelven te pakken? Kijk dan hier hoe je een vintage lednachtlampje maakt.

Nóg meer besparen dankzij ledverlichting

En als je nu eens meteen ook alle oude lampen in huis zou vervangen door ledlampen? Ledverlichting heeft een groot lichtspectrum, is bijna hetzelfde als natuurlijk licht en verbruikt minder dan de andere generaties lampen, zelfs spaarlampen! Zo verbruiken ze 4 tot 5 keer minder dan halogeenlampen en zijn ze 5 keer zo krachtig! Bovendien gaan ledlampen gemiddeld 50 keer langer mee dan klassieke lampen.

Let wel op dat je de juiste ledlamp kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar de lichtintensiteit (uitgedrukt in lumen) en de kleurtemperatuur (uitgedrukt in kelvin). We leggen je ook uit welke ledlamp in welke kamer hoort.

Ook voor je tuin hebben we drie geconnecteerde ledoplossingen!

Wil je weten hoeveel je verlichting momenteel verbruikt? boxx is hiervoor de oplossing.... Of wil je nog meer knutselen? Lees hier nog 10 ideeën om je karton een tweede leven te geven.