“Toegegeven: ik check elke dag op mijn Smart App hoeveel energie ik verbruik!”

Aan het woord is Thalia, een van de talrijke “superbespaarhelden” die klant zijn bij ENGIE. Wordt het buiten koud en guur? Dan schakelt ze over op Check&Save! Zo heeft ze het gezellig warm en blijft haar energierekening toch onder controle.
Suzanne M.
01/02/2024 |

Onze enquête leverde ons een pak interessante informatie op (die je ontdekt in dit artikel) en maakte ons nog nieuwsgieriger naar jullie concrete aanpak als het winter wordt en de temperatuur daalt. Dus besloten we om ons oor te luisteren te leggen bij onze superbespaarhelden. Zij slagen er immers in om hun verbruik te beperken en hun energiefactuur onder controle te houden. Thalia is één van hen en zij verklapt ons graag haar tips om te besparen op verwarming en elektriciteitsverbruik.

Hallo Thalia, bedankt dat je je persoonlijke ervaringen met ons wil delen. Kan je onze lezers om te beginnen een idee geven van hoe je woning eruitziet? ​​​​​​​

“Zeker! Ik woon samen met mijn partner en ons baby’tje van een jaar in het Vlaams-Brabantse Halle, in een mooie vrijstaande woning. Mijn partner had het huis al tien jaar geleden gekocht en sinds drie jaar wonen we er samen in. Maar omdat de woning uit de jaren 80 dateert, is ze niet echt energiezuinig. We zijn ons daar goed van bewust en daarom pakken we de energierenovatie stukje bij beetje aan.”

Hoe verwarmen jullie de woning en welke elektrische toestellen hebben jullie?

“Drie jaar geleden hebben we een gascondensatieketel laten installeren waarmee we onze woning én ons sanitair water verwarmen. Dat bleek de juiste keuze! We koken ook op gas. En wat onze elektrische toestellen betreft, denk ik dat wij een gemiddeld gezin zijn, met een koel-vriescombinatie, twee schermen, een wasmachine, droogkast, afwasmachine, enz. Dat is het zo’n beetje.”

Sinds wanneer volg je je energieverbruik op?

“Eigenlijk heb ik dat altijd gedaan. Zelfs toen ik nog alleen woonde, hield ik zorgvuldig bij hoeveel energie ik verbruikte. Mijn partner gaat daar veel losser mee om (lacht) … Maar toen kwam vorig jaar de energiecrisis en begreep hij plots waarom zo’n kleine inspanning belangrijk is! Vooral omdat ons vast contract toen net was afgelopen. En nu doen we dus met het hele gezin ons best om ons verbruik op te volgen, zodat we een onprettige verrassing vermijden als we de jaarlijkse afrekening ontvangen.”

Weet je bijvoorbeeld uit het hoofd hoeveel jullie vorig jaar hebben verbruikt?

“Zeker! Ik moet toegeven dat het een soort hobby is geworden: ik kijk de hele tijd op de Smart App van ENGIE op mijn smartphone. Zo weet ik dat we vorig jaar ongeveer 1700 kWh aan elektriciteit hebben verbruikt. Voor een gezinnetje als het onze is dat echt niet veel. Het gasverbruik voor onze verwarming en sanitair water bedroeg 20 000 kWh. Dat is aan de hoge kant, maar vergeet niet dat we in een vrij oud huis wonen. En met een baby’tje van nog geen jaar in huis mag het er natuurlijk niet te koud worden!” 

Welke tips heb je nog voor onze lezers?

“Niet iedereen vindt het even vanzelfsprekend om de thermostaat een paar graden lager in te stellen – vraag dat maar aan mijn partner! Maar je moet ook de voordelen niet vergeten. Wat is er bijvoorbeeld gezelliger dan lekker dicht bij elkaar onder een warm dekentje naar tv te kijken? Of om goed ingeduffeld samen buiten tijd door te brengen, ook als het koud is? We maken nu bijvoorbeeld meer wandelingen en genieten dus meer van de natuur. En als we dan thuiskomen, is het in huis behaaglijk warm, ook al staat de thermostaat maar op 19°C. Och, weet je, het komt er vooral op aan dat je je best doet en dat is voor iedereen anders. Wij letten gewoon goed op…”

Je houdt dus de hele tijd je verbruik in het oog. Welke tools gebruik je daarvoor?

“Ja, het klinkt misschien gek, maar ik check dat elke dag (lacht)! Ik gebruik vooral de Smart App op mijn smartphone, heel makkelijk want altijd binnen handbereik. Ik check onder andere mijn gasverbruik om te zien of ons maandelijks voorschot voldoende is. Als dat niet zo is, dan pas ik het snel aan. Ik verhoog het liever dan ineens een groot bedrag te moeten betalen bij de jaarlijkse afrekening. En als ik bijvoorbeeld iets wil weten over mijn contract, ga ik naar de klantenzone. Ook dat is handig!”

Download ook de Smart App om je verbruik in de hand te houden (in Vlaanderen voor wie over een digitale meter beschikt).

Heb je nog andere bezuinigingsplannen?

“Ja, we overwegen om zonnepanelen te installeren, zodat we minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Die investering heb je tegenwoordig vrij snel terugverdiend. Voor onze verwarming hebben we een ogenblik gedacht aan een warmtepomp, maar dat bleek in ons geval niet de beste keuze. Een warmtepompboiler voor ons sanitair warm water is anderzijds wél een uitstekend idee. Misschien iets voor 2024 … Ondertussen hou ik alles goed in de gaten om maximaal te besparen.”

Wil jij ook de Check&Save doen? Bekijk hier onze beste energietips!