Waarom je auto af en toe in de garage laten staan? 5 voordelen

Je kan je auto moeilijk missen: hij staat altijd klaar, brengt je snel overal naartoe, je kan alles meenemen (de kinderen, boodschappen, spullen). Superhandig! Nochtans heeft het ook voordelen om je auto in de garage te laten staan, voor jou en voor onze planeet.
Laetitia
Laetitia M.
25/07/2024 |
meisjes in kartonnen wagen

Wat als minder vaak je auto nemen een van je goede voornemens zijn voor een meer CO2-neutraal leven? Het is een gebaar dat niet alleen groene mobiliteit stimuleert, maar ook heel wat andere voordelen biedt, zowel voor het milieu als voor jou.

Wat is groene mobiliteit precies?

Elk vervoermiddel dat niet rechtstreeks CO2 uitstoot om te functioneren, kan worden beschouwd als ‘groene mobiliteit’. Denk aan de fiets, een step, je sportschoenen. Let op: dit betekent niet dat al deze vervoermiddelen ‘koolstofvrij’ zijn, want ze moeten eerst worden geproduceerd, dan tot bij je thuis vervoerd, onderhouden en uiteindelijk gerecycleerd worden.

Wat dan met zogenaamde ‘groene’ vervoerswijzen? Die hebben dan weer een grotere koolstofvoetafdruk. De elektrische wagen en de elektrische fiets zijn twee voorbeelden. Waarom is dat? Enerzijds omdat zij een energieverslindend productieproces vergen, onder meer vanwege het ontwerp van hun batterijen. En anderzijds hebben ze, om te kunnen functioneren en om te worden opgeladen, energie nodig die niet afkomstig is van spierkracht. Deze elektriciteitsproductie heeft dus ook een koolstofvoetafdruk.  

Ten slotte heeft het openbaar vervoer (trein, metro, tram of bus) een lagere koolstofvoetafdruk per passagier dan een elektrische wagen of een auto met verbrandingsmotor, omdat ze meer mensen per voertuig kunnen meenemen.

De onderstaande grafiek toont dit aan, want ze vergelijkt de verschillende koolstofvoetafdrukken per vervoersmiddel en de impact van het aantal passagiers.

Bron: EEA (European Environment Agency)

 

Je wagen of motor thuislaten biedt ook nog tal van andere voordelen. 

De 5 voordelen als je je auto minder vaak gebruikt

Voordeel 1: je beweegt!

De Federatie van cardiologen blijft erbij: 30 minuten lichaamsbeweging per dag vermindert het risico op een vasculair accident met 30%. Dertig minuten klinkt misschien veel, maar eigenlijk kom je daar snel aan … Enkele voorbeelden of ideeën van wat dit zou kunnen betekenen in je dagelijkse leven:  

  • wandel naar de winkel of bakkerij om brood te gaan halen als het op 1,5 km ligt;
  • neem je fiets om naar het postkantoor te gaan als het op max. 3 km van huis ligt;
  • haal je kinderen te voet of met de fiets op van school;
  • maak een wandeling met je buurman na een dag werken;
  • voer een telefoongesprek met een collega of vriend tijdens het wandelen.

Onze groene tip: weeg voordat je de deur uitgaat voor een kort traject van 3 of 6 km, de voor- en nadelen af: “wat als ik te voet ging of op de fiets sprong in plaats van de auto te nemen?”

Voordeel 2: je legt koolstofvrije kilometers af

Heb je ooit de hoeveelheid CO2 berekend die jouw dieselauto tussen twee tankbeurten uitstoot? Stel dat je de tank elke twee weken vult voor ongeveer 600 km. Het zijn die 600 km die zorgen voor een uitstoot van 125 kg CO2 in het milieu.

Onze groene tip: denk aan de hoeveelheid CO2 van je autoritten om je hier meer van bewust te worden. Een voorbeeld: 10 km achter het stuur van je dieselauto komt in termen van CO2 overeen met het volume van een watertank van 1.000 liter onder normale temperatuur- en drukomstandigheden*. Met andere woorden: die 600 km stelt een tank voor van 63 m3!

Voordeel 3: je ontdekt nieuwe routes

Het lijkt vanzelfsprekend, maar met de fiets en te voet kan je wegen nemen die met de auto ontoegankelijk zijn, denk maar aan doodlopende wegen, steegjes, enz. Je hebt meer tijd om het landschap in je op te nemen en je te laten verwonderen door de omgeving …

Onze groene tip: probeer apps uit, zoals de knooppunten-app om wandel- of fietsroutes uit te stippelen. De websites van Natagora en Natuurpunt bieden ook originele wandelingen aan.

Voordeel 4: je bespaart tijd

Geef toe dat je al eens lijdzaam hebt toegekeken hoe een fietser vrolijk de rij auto's inhaalt die in de file staan terwijl jij je kas zit op te vreten omdat je te laat bent voor een afspraak. Net daarom is de fiets nemen of te voet gaan soms de beste oplossing voor snellere trajecten … 

Onze groene tip: of je nu fietst, wandelt of stept, je hebt altijd je reistijd in de hand (op een paar minuten na).

Voordeel 5: je neemt tijd voor jezelf, zonder stress

Eindigen doen we met een groot voordeel in een wereld waar alles (te) snel moet gaan: je neemt even tijd voor jezelf. 30 minuten wandelen, met je favoriete podcast op, je lievelingsmuziek in je oren of al kletsend met een vriend, helpt je om aan iets anders te denken, om de spanning van de dag te verminderen, om vrijuit te dagdromen en je creativiteit de vrije loop te laten.

Onze groene tip: plan 'wandelsessies' in je agenda, zodat je jezelf eraan kunt houden.

*1 kg CO2 (bij normale temperatuur en druk) vult een volume van ongeveer 510 liter

 

Bron: RTBF