Je auto af en toe thuislaten: 5 voordelen

Je auto... moeilijk om zonder te doen? Hij staat inderdaad altijd klaar, het gaat snel, je neemt alles mee (de kinderen, boodschappen, spullen, …) … Nochtans heeft je auto af en toe thuislaten ook voordelen, zowel voor jou als voor onze planeet.
Laetitia M.
02/07/2021 |

Minder vaak de auto nemen kan een van je goede voornemens zijn voor een meer CO2-neutraal leven. Het is een gebaar dat niet alleen groene mobiliteit stimuleert, maar ook andere voordelen biedt, zowel voor het milieu als voor jou.

Wat is groene mobiliteit precies?

Elk vervoermiddel dat niet rechtstreeks CO2 uitstoot om te functioneren, kan worden beschouwd als "groene mobiliteit": de fiets, een step, je sportschoenen. Let op: dit betekent niet dat al deze vervoermiddelen "koolstofvrij" zijn. Ze moeten eerst worden geproduceerd, dan tot bij je thuis vervoerd, onderhouden en uiteindelijk gerecycleerd worden.

De groene vervoerswijzen hebben dan weer een grotere koolstofvoetafdruk. De elektrische wagen en de elektrische fiets zijn twee voorbeelden. Waarom is dat? Enerzijds omdat zij een energieverslindend productieproces vergen, onder meer vanwege de zware metalen in hun batterijen. En anderzijds hebben ze, om te kunnen functioneren en om te worden opgeladen, energie nodig die niet afkomstig is van spierkracht. Deze elektriciteitsproductie heeft ook een koolstofvoetafdruk.

Ten slotte heeft het openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus) een lagere koolstofvoetafdruk per passagier dan een elektrische wagen of een auto met verbrandingsmotor.

In de onderstaande grafiek kan je de verschillende koolstofvoetafdrukken per vervoersmiddel en de impact van het aantal passagiers vergelijken.

Bron: EEA (European Environment Agency)

 

Je auto of motor thuislaten voor een alternatief als wandelen en fietsen heeft bovendien tal van voordelen.

De 5 voordelen als je je auto thuislaat

Voordeel 1: je beweegt

De Federatie van cardiologen beveelt 30 minuten lichaamsbeweging per dag aan om het risico op een vasculair accident met 30% te verminderen. Dertig minuten klinkt misschien veel, maar wat betekent het eigenlijk? Enkele voorbeelden of ideeën: 

  • wandel naar de winkel of bakkerij om je brood te gaan halen als het op 1,5 km ligt;
  • neem je fiets om naar het postkantoor te gaan als het op max. 3 km van huis ligt;
  • haal de kinderen te voet of met de fiets op van school;
  • maak een wandeling met je buurman na een dag werken;
  • voer een telefoongesprek met een collega of vriend tijdens het wandelen

Groene tip: stel jezelf de vraag voordat je de deur uitgaat voor een kort traject van 3 of 6 km: neem ik de auto, of kan ik ook stappen of fietsen?

Voordeel 2: je legt koolstofvrije kilometers af

Heb je ooit de hoeveelheid CO2 berekend die jouw dieselauto tussen twee tankbeurten uitstoot? Stel dat je de tank elke 2 weken vult voor ongeveer 600 km. Het zijn die 600 km die zorgen voor een uitstoot van 125 kg CO2 in het milieu.

Groene tip: denk aan het volume van jouw CO2-uitstoot van je autoritten om je hiervan bewust te worden, want het is niet niks. Een voorbeeld: 10 km in een dieselauto stoot het equivalent volume CO2 uit van een watertank met een volume van 1000 liter onder normale temperatuur- en drukomstandigheden*. Met andere woorden: die 600 km stelt een tank voor van 63 m3.

Voordeel 3: je ontdekt nieuwe routes

Het lijkt vanzelfsprekend, maar met de fiets en te voet kan je wegen nemen die met de auto ontoegankelijk zijn, denk maar aan doodlopende wegen, steegjes, enz.

Groene tip: probeer de knooppunten-app om wandel- of fietsroutes uit te stippelen. De websites van Natagora en Natuurpunt bieden ook originele wandelingen aan.

Voordeel 4: je bespaart tijd

Geef toe dat je het al eens hebt meegemaakt: toekijken hoe een fietser vrolijk de rij auto's inhaalt die in de file staan terwijl jij je kas zit op te vreten omdat je te laat bent voor een afspraak.

Groene tip: of je nu fietst, wandelt of stept, je hebt altijd je reistijd in de hand (op een paar minuten na).

Voordeel 5: je hebt tijd voor jezelf, zonder stress

We eindigen met een laatste voordeel: de mogelijkheid om tijd voor jezelf te nemen. 30 minuten wandelen, met een leuke podcast, je favoriete muziek of al kletsend met een vriend, helpt je om aan iets anders te denken en om de spanning van de dag te verminderen.

Groene tip: plan 'wandelsessies' in je agenda, zodat je jezelf eraan kunt houden.

*Een kg CO2 (bij normale temperatuur en druk) vult een volume van ongeveer 510 liter

 

Bron: RTBF