“Ik zet me elke dag in voor een duurzame toekomst, privé en in mijn werk”
“Bijdragen aan de energietransitie!” Onder andere om die reden besloot Elisabeth Celenza om bij ENGIE te gaan werken, in het team dat de windenergieprojecten in België beheert. Ze is afkomstig uit Henegouwen en met haar diploma van industrieel ingenieur bouwkunde kan ze zich uitleven in haar uiterst veelzijdige functie. Haar werk sluit ook perfect aan bij haar verlangen om iets voor de planeet te doen, meer bepaald door de hernieuwbare energie te bevorderen.
Die hernieuwbare energie zullen we immers hard nodig hebben om tegen 2050 koolstofneutraal te leven. 72% van de Belgen wil trouwens bijdragen aan deze enorme collectieve inspanning. Met haar werk - windturbineparken op het land uitbouwen - staat Elisabeth in de frontlinie om een groenere en duurzamere toekomst mogelijk te maken. Bij ENGIE heeft ze met haar boeiende, motiverende en uitdagende job volop de wind in de zeilen…
In december 2020 ben je bij ENGIE aan de slag gegaan. Wat houdt je job in?
Elisabeth: “Ik werk bij het “REAL”-team, dat windenergieprojecten in België beheert. In de praktijk ben ik samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor het aanleggen van windturbineparken. Eigenlijk gaat het om twee soorten projecten: nieuwe windturbines installeren (in een “greenfield”-omgeving of op industrieterreinen) en bestaande windturbines hernieuwen (repowering). Mijn werk is heel gevarieerd en veelzijdig. Niet alleen de technische dimensie speelt een rol - inzake burgerlijke bouwkunde, elektriciteit enz. -, maar we besteden ook aandacht aan de kwaliteit en veiligheid van elk project. Verder zijn we verantwoordelijk voor financiële en administratieve aspecten, met vaak aanzienlijke budgetten, en moeten we deadlines halen.”
“De elektriciteit van 330 000 gezinnen is al afkomstig van windenergie”
Zoveel aspecten zijn alleen met een team te overzien…
“Absoluut. We werken met twee Project Managers, die rapporteren aan een Construction Manager. Voor wie het mocht interesseren: we zijn momenteel op zoek naar een nieuwe collega! Een Project Manager staat er trouwens nooit alleen voor: ik werk nauw samen met technische experts (TEX), preventieadviseurs (HSE) en externe Site Supervisors. Bovendien zijn wij het contactpunt voor alle betrokken partijen. Want bij elk project zijn er nogal wat onderaannemers betrokken, zoals aannemers voor grondwerken en funderingen, de turbinefabrikant, de netbeheerder en elektriciens. We treden ook op als schakel tussen ENGIE en de eigenaars van de terreinen (industriële en landbouwbedrijven enz.). Dus eigenlijk “jongleren” we met veel informatie en verbinden we al die mensen met elkaar, zodat het project vooruitgaat en op koers blijft!”
Je bent nog geen jaar bij ENGIE. Wat trok je aan in deze job?
“Om te beginnen wou ik met hernieuwbare energie aan de slag gaan. Dat is niet alleen razend interessant, maar ook actueel, want met windenergie dragen we concreet bij aan de energietransitie. Nog een tweede reden speelde mee, die te maken heeft met mijn opleiding als bouwkundig ingenieur. In mijn afwisselende baan met veel uitdagingen speelt burgerlijke bouwkunde een grote rol. Kortom, je verveelt je bij ons geen moment!”
“Met meer dan 200 windturbines op het land produceren wij 100% lokale groene energie”
Aan welke projecten werk je nu?
“In het windmolenpark van Hoogstraten-Meer is een nieuwe windturbine gepland tegen november. Voor een project in Temse, langs de E17-autosnelweg, geldt dezelfde planning. Daar bouwen we twee turbines die 5 830 gezinnen van stroom zullen voorzien. In Dhuy, in de gemeente Éghezée, leggen we de funderingen voor vier windturbines langs de E411. En er is nog een laatste project dat ik beheer: de repowering van twee windturbines in Wondelgem.”
Wat betekent de “repowering” van een windturbinepark eigenlijk?
“Je ontmantelt bestaande turbines en bouwt er nieuwe, die technologisch meer geavanceerd zijn. In Wondelgem worden bijvoorbeeld “oude” turbines, die samen 4 MW produceren, vervangen door krachtigere exemplaren met een gezamenlijk vermogen van 8,2 MW. Wat we met de oude windturbines doen? We gaan er heel zorgvuldig mee om: de funderingen worden volledig weggehaald en de turbines zelf helemaal uit elkaar genomen. Omdat ze vaak nog goed functioneren, worden ze achteraf in een ander land opnieuw gemonteerd, inclusief de wieken.”
Wat komt er allemaal kijken bij de productie van windenergie, van de draaiende wieken tot aan ons stopcontact?
“De gondel is het hart van een windturbine, een soort machinekamer die automatisch in de juiste windrichting draait. Om de wieken (die 56,5 tot 64,5 meter lang zijn, afhankelijk van het model) in beweging te brengen, heb je natuurlijk voldoende wind nodig. 10 km/u is al voldoende, maar hun piekvermogen leveren ze bij 40 km/u. Om veiligheidsredenen moeten we ze bij windstoten vanaf 90 km/u stilleggen. De wieken zijn verbonden met de rotor, die in de gondel een as doet draaien. De wisselstroomgenerator zet die beweging om in wisselstroom. Onderaan de mast voert een transformator de spanning op, zodat de energie via de middenspanningslijnen van het net kan worden getransporteerd … Aan de stopcontacten in onze woningen staat dan lokale en groene elektriciteit ter beschikking!
“In 2030 willen we met windenergie op het land een miljard kilowattuur opwekken!”
Onshore, offshore … hoe belangrijk is de windenergieproductie van ENGIE voor ons land?
“ENGIE is gewoon de grootste producent van groene elektriciteit in België. In mijn sector, de productie van windenergie op het land (ook wel “onshore” genoemd, NVDR), halen we met 190 turbines in 66 windturbineparken een vermogen van 471 MW. Momenteel zijn er nog 12 andere parken en 22 windturbines in aanbouw of vergund, dankzij onze goede relaties met alle betrokkenen (gemeenten, lokale gemeenschappen, industrie) en onze partnerships. Tel daar nog een aantal repowering-projecten bij, waarbij we bestaande windturbines vervangen door recentere exemplaren. De groene energie die we nu produceren, stemt overeen met het jaarlijkse verbruik van 330 000 gezinnen. We sparen zo 484 000 ton CO2 uit. En dan is er natuurlijk nog de offshore (de productie op zee, NVDR). ENGIE lanceerde eind 2020 de exploitatie van het Seamade-park, waar 58 windturbines staan (487 MW). Die zijn samen goed voor het jaarverbruik van nog eens 485 000 gezinnen, die elk jaar 750 000 ton CO2 uitsparen!”“ENGIE is gewoon de grootste producent van groene elektriciteit in België. In mijn sector, de productie van windenergie op het land (ook wel “onshore” genoemd, NVDR), halen we met 190 turbines in 66 windturbineparken een vermogen van 471 MW. Momenteel zijn er nog 12 andere parken en 22 windturbines in aanbouw of vergund, dankzij onze goede relaties met alle betrokkenen (gemeenten, lokale gemeenschappen, industrie) en onze partnerships. Tel daar nog een aantal repowering-projecten bij, waarbij we bestaande windturbines vervangen door recentere exemplaren. De groene energie die we nu produceren, stemt overeen met het jaarlijkse verbruik van 330 000 gezinnen. We sparen zo 484 000 ton CO2 uit. En dan is er natuurlijk nog de offshore (de productie op zee, NVDR). ENGIE lanceerde eind 2020 de exploitatie van het Seamade-park, waar 58 windturbines staan (487 MW). Die zijn samen goed voor het jaarverbruik van nog eens 485 000 gezinnen, die elk jaar 750 000 ton CO2 uitsparen!”
Welke plannen koestert ENGIE voor de toekomst?
“We kijken vooruit tot 2030! Het is de bedoeling om tegen dan 1 000 MW aan onshore windenergie te produceren, dus een verdubbeling van onze huidige capaciteit. Dat kan absoluut! In 2015 had ENGIE zich bijvoorbeeld voorgenomen om tegen 2021 aan 550 MW te geraken. En daar zitten we bijna! Bij de offshore productie zijn we niet minder ambitieus. Samen met onze partner EDPR wil ENGIE op de Noordzee 1 000 MW opwekken tegen 2030.”
“Een koolstofneutrale toekomst is een must! Daar moet iedereen zich voor inzetten.”
Hoe bekijk jij de energietransitie, rekening houdend met de grote milieu-uitdagingen die op ons afkomen?
“Het staat vast dat onze wereld koolstofneutraal moet worden en dat iedereen goed moet beseffen welke klimaatveranderingen eraan komen. Burgers moeten en kunnen in actie komen, maar ze kunnen die enorme taak niet alleen aan. Ook politici en bedrijfsleiders moeten de handen uit de mouwen steken, met zinvolle, concrete en vooral haalbare maatregelen …”
Hoe zet jij je in het dagelijks leven hiervoor in?
“In de eerste plaats ben ik blij dat ik via mijn werk een bijdrage kan leveren, elk gebaar telt. Met elke kilowattuur die een van onze windturbines op het land produceert, besparen we 400 g aan CO2-uitstoot. Zelf probeer ik mijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen. Samen met enkele vriendinnen maken we zelf onze (slow) cosmetica, met lokale en biologische ingrediënten: shampoo, vaste zeep, lippenbalsem enz. Ik probeer ook zoveel mogelijk zelfgeproduceerde huishoudproducten te gebruiken. Ook milieuvriendelijk consumeren vind ik belangrijk: we eten verse groenten uit onze eigen moestuin, ik koop bij voorkeur lokale bioproducten, rij alleen met de auto als dat echt nodig is, vermijd zoveel mogelijk verpakkingen, doe geen impulsaankopen enz. Allemaal kleine dingen binnen mijn bereik, zoals een herbruikbare drinkfles in plaats van plastic wegwerpflesjes, maar die wel zinvol zijn en onze voetafdruk op de planeet verkleinen.”
Wil je meer weten over het beroep van Elisabeth? Ontdek hoe boeiend windenergie is en verken virtueel de binnenkant van een windturbine!