“Ik zet me elke dag in voor een duurzame toekomst, privé en in mijn werk”

Als lid van het Renewable-team van ENGIE bouwt Elisabeth Celenza windturbines in België. In deze ongewone baan draagt ze bij tot een koolstofneutrale toekomst.
Suzanne M.
25/04/2024 |

Bijdragen aan de energietransitie!” Onder andere om die reden besloot Elisabeth Celenza om bij ENGIE te gaan werken, in het team dat de windenergieprojecten in België beheert. Ze is afkomstig uit Henegouwen en met haar diploma van industrieel ingenieur bouwkunde kan ze zich uitleven in haar uiterst veelzijdige functie. Haar werk sluit ook perfect aan bij haar verlangen om iets voor de planeet te doen, meer bepaald door de hernieuwbare energie te bevorderen.

Die hernieuwbare energie zullen we immers hard nodig hebben om tegen 2050 koolstofneutraal te leven. 72% van de Belgen wil trouwens bijdragen aan deze enorme collectieve inspanning. Met haar werk - windturbineparken op het land uitbouwen - staat Elisabeth in de frontlinie om een groenere en duurzamere toekomst mogelijk te maken. Bij ENGIE heeft ze met haar boeiende, motiverende en uitdagende job volop de wind in de zeilen…

In december 2020 ben je bij ENGIE aan de slag gegaan. Wat houdt je job in?

Elisabeth: “Ik werk bij het “REAL”-team, dat windenergieprojecten in België beheert. In de praktijk ben ik samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor het aanleggen van windturbineparken.  We zijn betrokken vanaf het moment dat we de bouwvergunning krijgen tot en met het overhandigen van de sleutels en het onderhouden van een project. Ons werk is heel gevarieerd en veelzijdig. Niet alleen de technische dimensie speelt een rol - inzake burgerlijke bouwkunde, elektriciteit enz. -, maar we besteden ook aandacht aan de kwaliteit en veiligheid van elk project. Verder zijn we verantwoordelijk voor financiële en administratieve aspecten, met vaak aanzienlijke budgetten, en moeten we deadlines halen.”

“De elektriciteit van 360 000 gezinnen is al afkomstig van windenergie”

Zoveel aspecten zijn alleen met een team te overzien…

“Absoluut. We werken met drie Project Managers, die rapporteren aan Tim, onze Construction Manager. Een Project Manager staat er trouwens nooit alleen voor: ik werk nauw samen met technische experts (TEX), preventieadviseurs (HSE), collega's in ondersteuning (voor administratie) en ontwikkeling en externe Site Supervisors. Bovendien zijn wij het contactpunt voor alle betrokken partijen. Want bij elk project zijn er nogal wat onderaannemers betrokken, zoals aannemers voor grondwerken en funderingen, de turbinefabrikant, de netbeheerder en elektriciens. We treden ook op als schakel tussen ENGIE en de eigenaars van de terreinen (industriële en landbouwbedrijven enz.). Dus eigenlijk “jongleren” we met veel informatie en verbinden we al die mensen met elkaar, zodat het project vooruitgaat en op koers blijft!”

Je werkt nu meer dan  3 jaar bij ENGIE. Wat trok je aan in deze job?

“Om te beginnen wou ik met hernieuwbare energie aan de slag gaan. Dat is niet alleen razend interessant, maar ook actueel, want met windenergie dragen we concreet bij aan de energietransitie. Nog een tweede reden speelde mee, die te maken heeft met mijn opleiding als bouwkundig ingenieur. In mijn afwisselende baan met veel uitdagingen speelt burgerlijke bouwkunde een grote rol. Kortom, je verveelt je bij ons geen moment!”

“Met meer dan 214 windturbines op het land produceren wij 100% lokale groene energie”

Aan welke projecten werk je zoal mee?

k sluit momenteel een repoweringproject af in Perwez en start een project in Courcelles (2 windturbines voor een totaal van 8,4 MW geïnstalleerd).

Wat betekent de “repowering” van een windturbinepark eigenlijk?

“Je ontmantelt bestaande turbines en bouwt er nieuwe, die technologisch meer geavanceerd zijn. Dit is het geval bij mijn meest recente project in Perwez. We gaan van 1,5 naar 4,2 MW per turbine. waardoor de energieproductie bijna verdrievoudigt. Wat we met de oude windturbines doen? We gaan er heel zorgvuldig mee om: de funderingen worden volledig weggehaald en de turbines zelf helemaal uit elkaar genomen. Omdat ze vaak nog goed functioneren, worden ze achteraf in een ander land opnieuw gemonteerd of verkocht, inclusief de wieken.”

Wat komt er allemaal kijken bij de productie van windenergie, van de draaiende wieken tot aan ons stopcontact?

“De gondel is het hart van een windturbine, een soort machinekamer die automatisch in de juiste windrichting draait. Om de wieken (die 56,5 tot 64,5 meter lang zijn, afhankelijk van het model) in beweging te brengen, heb je natuurlijk voldoende wind nodig. 10 km/u is al voldoende, maar hun piekvermogen leveren ze bij 40 km/u. Om veiligheidsredenen moeten we ze bij windstoten vanaf 90 km/u stilleggen. De wieken zijn verbonden met de rotor, die in de gondel een as doet draaien. De wisselstroomgenerator zet die beweging om in wisselstroom. Onderaan de mast voert een transformator de spanning op, zodat de energie via de middenspanningslijnen van het net kan worden getransporteerd … Aan de stopcontacten in onze woningen staat dan lokale en groene elektriciteit ter beschikking!

Onshore, offshore … hoe belangrijk is de windenergieproductie van ENGIE voor ons land?

ENGIE is een belangrijke producent van groene elektriciteit in België. In mijn sector, de productie van windenergie op het land (ook wel “onshore” genoemd, NVDR), halen we met 212 turbines in 99 windturbineparken een vermogen van 552 MW en er zijn er nog 22 MW in aanbouw of vergund, dankzij onze goede relaties met alle betrokkenen (gemeenten, lokale gemeenschappen, industrie) en onze partnerships. Tel daar nog een aantal repowering-projecten bij, waarbij we bestaande windturbines vervangen door recentere exemplaren. En dan is er natuurlijk nog de offshore (de productie op zee, NVDR). ENGIE lanceerde eind 2020 de exploitatie van het Seamade-park, waar 58 windturbines staan (487 MW). Die zijn samen goed voor het jaarverbruik van nog eens 500 000 gezinnen, die elk jaar 700 000 ton CO2 uitsparen!”

Welke plannen koestert ENGIE voor de toekomst?

“We kijken vooruit tot 2030! Het is de bedoeling om tegen dan 1 000 MW aan onshore windenergie te produceren, dus een verdubbeling van onze huidige capaciteit. Dit dekt het jaarlijkse verbruik van 670 000 huishoudens. Dat kan absoluut! In 2015 had ENGIE zich bijvoorbeeld voorgenomen om tegen 2021 aan 550 MW te geraken. En daar zitten we aan! Bij de offshore productie zijn we niet minder ambitieus. Samen met Ocean Winds wil ENGIE op de Noordzee 700 MW extra opwekken tegen 2030.”

“Een koolstofneutrale toekomst is een must! Daar moet iedereen zich voor inzetten.”

Hoe bekijk jij de energietransitie, rekening houdend met de grote milieu-uitdagingen die op ons afkomen?

“Het staat vast dat onze wereld koolstofneutraal moet worden en dat iedereen goed moet beseffen welke klimaatveranderingen eraan komen. Burgers moeten en kunnen in actie komen, maar ze kunnen die enorme taak niet alleen aan. Ook politici en bedrijfsleiders moeten de handen uit de mouwen steken, met zinvolle, concrete en vooral haalbare maatregelen …”

Hoe zet jij je in het dagelijks leven hiervoor in?

“Via mijn werk, heb ik tot nu toe al kunnen meewerken aan de bouw van 7 windturbineparken, of 13 windturbines van in totaal 51MW. 

Zelf probeer ik mijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen: ik koop bij voorkeur lokale bioproducten, rij alleen met de auto als dat echt nodig is, vermijd zoveel mogelijk verpakkingen, doe geen impulsaankopen enz. Allemaal kleine dingen binnen mijn bereik, zoals een herbruikbare drinkfles in plaats van plastic wegwerpflesjes, maar die wel zinvol zijn en onze voetafdruk op de planeet verkleinen.”

Wil je meer weten over het beroep van Elisabeth? Ontdek hoe boeiend windenergie is en verken virtueel de binnenkant van een windturbine!