Milieuvriendelijker en duurzamer leven: zo zou je ideale dag er kunnen uitzien

We hebben allemaal zo onze dagelijkse gewoonten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat maken we – meestal onbewust – keuzes die een impact hebben op de planeet. Kunnen we die veranderen om milieuvriendelijker én voordeliger te leven?
Suzanne M.
16/01/2024 |

Je hoeft geen klimaatexpert te zijn om te beseffen dat alles wat we doen gevolgen heeft voor de gezondheid van onze planeet. Denk aan onze manier van leven (wonen, op vakantie gaan, enz.), consumeren (energie, water, voeding, producten, enz.) of ons verplaatsen (auto, fiets, openbaar vervoer, enz.).

Misschien wil je wel iets doen voor milieu en klimaat, maar weet je niet hoe je eraan begint? Het antwoord is eenvoudig: door je dagelijkse gewoonten wat bij te sturen! Daarmee maak je immers een groter verschil dan je denkt. We geven je graag voorbeelden van gewoonten die makkelijk zijn aan te passen, van ’s ochtends tot ’s avonds, op weekdagen en in het weekend. En die je nog besparingen opleveren ook!

Op weekdagen

6.45 u: in de badkamer

Je geeuwt en raapt al je moed bij elkaar, want het is tijd om – duurzaam! – aan de dag te beginnen. De badkamer is daarvoor de ideale plek, want daar heb je je waterverbruik zelf in de hand.

  • Neem een korte douche van maximaal 4 of 5 minuten! Maar hoe doe je dat, “milieuverantwoord douchen”? Dat zie je in dit filmpje!
  • Sluit altijd de kraan terwijl je je tanden poetst. Want een kraan die blijft lopen kan tot 13 liter water per minuut verspillen!
  • Klaar in de badkamer? Doe dan zeker het licht uit als je weggaat. Dit zou echt een reflex moeten worden.

7.15 u: snelle hap in de keuken

  • Voor je eerste glas’s ochtends (en voor alle andere in de loop van de dag) is kraantjeswater beter dan flessenwater. Het is immers 200 keer goedkoper en je beperkt het plastic afval.
  • Maak ook even wat tijd om een gezonde en evenwichtige lunch klaar te maken, die je meeneemt in een herbruikbare doos. Je winst? Minder afval, minder kosten, meer gezondheid.

7.45 u: op weg naar kantoor

Lopen of fietsen is ideaal, zeker als je minder dan 5 kilometer van je werk woont. Heb je een langer traject voor de boeg? Geef dan de voorkeur aan het openbaar vervoer of combineer allerlei vervoermiddelen. Rij bijvoorbeeld met je elektrische auto tot aan het station, neem daar de trein en fiets of wandel ten slotte naar je werkplek. In deze video zie je hoe je korte afstanden groener aflegt.

9.30 u: op kantoor

Ook kantoorwerk kan duurzamer, op 1001 manieren. Wat dacht je van deze tips:

  • Printen is in deze digitale tijden nauwelijks nog nodig. Doe het alleen als het echt niet anders kan.
  • Ook digitaal communiceren kan altijd beter. Wist je dat er wereldwijd 10 tot 12 miljard e-mails worden verstuurd … per uur? En dat 60% ervan niet eens wordt geopend? Dat biedt ruimte voor verbetering …
  • Even pauze … Neem altijd je eigen kopje of fles mee als je naar de koffieautomaat of waterkoeler loopt, dan hoef je geen bekertjes in plastic of karton te gebruiken.
  • Zelfs als je pauze neemt, is het een goed idee om het licht achter je te doven. En ’s avonds laat je nooit je pc aanstaan, zelfs niet in standby, want ook dan verbruikt hij stroom. Dat geldt trouwens ook voor je computer thuis.

13 uur: tijd voor een wasje!

Heb je zonnepanelen? En kan je je wasmachine programmeren om later te starten? Wat belet je dan om ze overdag te laten draaien in eco-stand, terwijl je aan het werk bent? Je maakt dan maximaal gebruik van de zonne-energie die je zelf opwekt. Op die manier win je tijd en geld en bewijs je het milieu een dienst. Hoe je je was vervolgens duurzaam droogt, zie je in deze video!

17.30 u: boodschappen doen

Onderweg naar huis doe je nog snel enkele inkopen. Maar bestaat er ook zoiets als “duurzaam winkelen”?

  • Zeker! Het is alvast een goed idee om een boodschappenlijstje te maken, zodat je precies weet wat je nodig hebt.
  • Geef de voorkeur aan bulkproducten om zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal te vermijden.
  • Kies seizoensproducten uit de korte keten, liefst met een biolabel. Denk er ook aan om je verbruik van vlees en zuivel te beperken.

18.30 u: weer thuis

Aangezien je al eerder bent overgestapt op Check&Save is je thermostaat perfect geprogrammeerd. Je komt dus thuis in een lekker warme woning en nog belangrijker: je bespaart op je verwarming. Goed voor je portefeuille én de planeet! Je thermostaat 1 graadje lager instellen, beperkt je verbruik met 7%.

19 u: in de keuken

De lekkerste gerechten smaken nog beter als je duurzaam kokkerelt. Dat doe je door: 

  • altijd een deksel op je kookpotten te zetten,
  • voedselverspilling tegen te gaan,
  • je afval te sorteren en eventueel te composteren.

In deze video ontdek je nog meer tips om milieuvriendelijk en duurzaam te koken. En dit artikel bevat een checklist voor meer energiebesparingen in de keuken.

21 u: even uitblazen

Wist je dat Belgen per dag gemiddeld 5 uur en 13 minuten voor een scherm doorbrengen? Films en series streamen vertegenwoordigt zelfs 45% van het totale wereldwijde energieverbruik voor digitale activiteiten. De impact op het klimaat is dan ook navenant. Wat is er trouwens mis met een goed boek lezen? Of met het hele gezin een gezelschapsspelletje spelen? Zo gaat duurzaamheid hand in hand met gezelligheid en ontspanning.

22.30 u: bijna onder de wol

En in het weekend? 5 duurzame ingrepen

Op zaterdag en zondag doen we het wat kalmer aan, nemen we wat tijd voor onszelf en profiteren we van de mooie dingen in het leven. Ons eigen welzijn én dat van de planeet krijgen even voorrang.

  1. Ga je shoppen? Kies dan eerder voor tweedehands kleding. Vaak is die verrassend voordelig en met je vintage stijl oogst je bewonderende blikken.
  2. Laat je niet afschrikken door een koudere dag om een flinke wandeling te maken. Laat je auto eens wat vaker in de garage staan en neem de fiets of het openbaar vervoer.
  3. Las een schermpauze in en geniet van de gezellige (spel)momenten met je gezin.
  4. Zondag is vaak doe-het-zelf dag: van milieuvriendelijk tuinieren tot allerlei klussen om je energiescore te verbeteren. Je diepvriezer ontdooien hoort daar ook bij!
  5. Wil je er even helemaal tussenuit? Om je te ontspannen hoef je echt niet ver te reizen. Een dichtbijvakantie doet ook deugd en wij geven je graag tips voor mooie plekjes.

Je merkt het: duurzame dagelijkse gewoonten aannemen is echt niet zo moeilijk. Wil je nog meer tips om milieubewust te leven en tegelijk te besparen? Ontdek dan 4 eenvoudige en goede voornemens voor de planeet (en voor jezelf). En hoe je je dag nog energiezuiniger maakt, lees je hier.