Milieuvriendelijk sporten: dat kan!

Sporten betekent goed voor je lichaam en geest zorgen. En door enkele gewoonten te veranderen, kun je ervoor zorgen dat ook onze planeet in vorm blijft. Ontdek 10 manieren om ecologisch verantwoord te sporten.

20/02/2020 -
Daphné C.
Gepassioneerd door slimme producten

Zoals de meeste van onze activiteiten heeft ook sport een koolstofvoetafdruk. Die impact verschilt naargelang van de sport die je beoefent: joggen of parachutespringen, dat maakt een verschil. ;-) Door echter enkele kleine aandachtspunten in gedachten te houden, kun je de CO2-uitstoot van je sportactiviteiten beperken. Win jij de ‘groene trui’ met je ecologisch verantwoorde sportstijl?

1. Kies de dichtstbijzijnde sportclub

Zo leg je geen onnodige kilometers af. Heb je toch je zinnen gezet op een verder weg gelegen club? Carpool dan met andere leden of bekijk hoe je je traject tussen werk, sportclub en woning kunt optimaliseren. Of neem anders de elektrische fiets! Een mooie manier om rustig op te warmen.

2. Zet thuis de verwarming lager terwijl je sport

Doe je mee aan bijvoorbeeld de ENGIE Running Tour? Als je het huis uit gaat voor een lange sportsessie (2-3u), is het de moeite waard om de thermostaattemperatuur aan te passen en je verwarming naar 16-17 °C te verlagen. Lager dan 16 °C heeft geen zin, want dan koelen de muren te sterk af en moet je extra stoken om je huis 4 uur later weer op te warmen.

3. Koop ecologisch sportmateriaal

Goede schoenen zijn onmisbaar voor wie wil sporten. Maar de productie van een sportschoen kan een CO2-uitstoot van meer dan 10 kg veroorzaken. Dat is evenveel als een ouderwetse gloeilamp van 100 W die je een week lang laat branden, aldus een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Er zijn meerdere merken die ecologisch rubber en ecologisch katoen voor hun sportschoenen gebruiken in plaats van kunststof op basis van aardolie.

Een ander voorbeeld zijn de neopreen wetsuits (volledig afkomstig van aardolie en 100% niet-recycleerbaar) voor watersporters. Ook hier bestaan alternatieven. Zo zijn er pakken die voor 60% uit Yulex® bestaan: rubber op basis van guayule, een zeer droogtebestendige plant die zonder pesticiden kan worden geteeld en waarvan de hernieuwbare latex geen allergenen bevat. Surfplanken kunnen dan weer van vlasvezel worden gemaakt in plaats van glasvezel. De productie kost minder energie en voor de teelt van vlas is weinig mest nodig.

Let op de samenstelling van je sportmateriaal en kies voor merken met een certificering en/of ecolabel. Ook materiaal van je vrienden overnemen is een goed idee. Op Facebook zijn volop groepen te vinden waar je materiaal kunt ruilen of tweedehands sportmateriaal kunt kopen. Dat is misschien wel een van de meest ecologische én economische manieren om te sporten.

4. Nog beter: sportmateriaal huren!

Als sportliefhebber kun je je sportmateriaal huren in plaats van het te kopen. Een logische stap, zeker als je een gelegenheidssporter bent. Dit is ook ideaal als je kind meerdere sporten wil uitproberen alvorens een keuze te maken.

Vandaag de dag is haast alles te huur: ski’s, duikuitrusting, golfclubs, tennisrackets, … Er zijn ook apps waarmee particulieren onderling sportmateriaal kunnen huren en verhuren. En ook veel sportwinkels en grote sportmerken bieden sportmateriaal te huur aan.

Huren is een duurzame manier om middelen met elkaar te delen. Bovendien kun je op deze manier geld besparen!

5. Maak je eigen energierepen

Vermijd verpakkingsmateriaal en geïmporteerde industrieproducten en maak je eigen energierepen op basis van gedroogd fruit, granen, honing en cacaopoeder. Koop je ingrediënten liefst in bulk en kies voor lokale producten. Op het internet zijn volop recepten te vinden voor zachte of krokante repen met een lage, gemiddelde of hoge glycemische index.

Ook gels en dranken kun je zelf klaarmaken. Drink ze uit een herbruikbare drinkfles van roestvrij staal (geen plastic), met een rietje van suikerriet.

6. Raap afval op terwijl je jogt

Plogging of eco-jogging wordt steeds populairder. Bij deze vorm van joggen raap je zwerfafval op terwijl je jogt. Je hebt alleen een zak nodig, die je van tijd tot tijd leegt in een openbare vuilnisbak. Een ideale manier om niet alleen aan je cardio te werken, maar ook squats te doen: krachttraining voor je billen, je quadriceps en je hamstrings, elke keer dat je bukt om iets op te rapen!

7. Blijf op de paden

Hou je van trekking, mountainbiken of bergbeklimmen? Blijf op de paden, hoe aantrekkelijk de omgeving er ook uitziet. Op die manier bescherm je het ecosysteem. Laat onderweg ook geen etensresten achter en probeer geen dieren te lokken met voedsel. Dit voedsel kan gevaarlijk zijn voor wilde dieren en hun eetpatroon kan erdoor verstoord raken. Als je rustig en stil blijft, kom je zeker en vast plaatselijke diersoorten tegen.

8. Recycleer je tennisballen

Tennis is de 5de meest vervuilende sport. Een tennisbal heeft 2500 jaar nodig om af te breken. Laat oude ballen dus achter in de containers die de Tennisbond bij de meeste clubs beschikbaar stelt. Hetzelfde geldt voor de verpakking van de ballen. Van de ballen en hun verpakking worden sportvloeren gemaakt, die aan verenigingen geschonken worden.

9. Neem een milieuvriendelijke douche na het sporten

Na de lichaamsbeweging is het tijd voor een douche. Maar niet langer dan 5 minuten: houd je waterverbruik onder controle.

Gebruik ook zeep, deodorant en shampoo in vaste vorm. Zo voorkom je niet alleen lekkage in je sporttas, maar weet je ook zeker dat je 100% natuurlijke ingrediënten in handen hebt. Dat is goed voor je lichaam en voor de planeet!

Denk ook bij het schoonmaken van je sportkleding aan het milieu.

  • De meeste technische kleding is van synthetisch materiaal, was die dus niet boven de 30 °C. Bij een warme was komen microvezels los van je kleding. Uiteindelijk komen die als microplastics in zee terecht. 
  • Doe wat azijn in het bakje voor de wasverzachter: met dit ecologische product kun je je wasmachine ontkalken en verwijder je zweetgeurtjes uit de kleding, ook bij lage temperaturen.
  • Droog je was in open lucht. Een elektrische wasdroger is niet nodig, wat dit materiaal droogt heel snel.

10. Vermijd wegwerpplastic, ook tijdens het sporten

Tijdens een hardloopwedstrijd verbruik je al gauw 2 of 3 plastic bekertjes of zelfs meerdere kleine waterflesjes. Gelukkig valt in de sportwereld een bewustwording waar te nemen als het gaat om het vermijden van afval. Bij de ENGIE Running Tour bijvoorbeeld worden herbruikbare bekers gebruikt.

En joggers wordt steeds vaker gevraagd hun eigen drinkfles mee te brengen.

Zo, ben je klaar voor je volgende sportavontuur?

Lees ook