Hoeveel verbruik jij tijdens een voetbalmatch?

Ole Ole We are the Champions… van het energieverbruik tijdens voetbalmatchen? Dat hangt ervan af … Wat doe je vóór, tijdens en na de wedstrijd? Hoe beleef je die officiële 90 minuten? Ben je benieuwd naar de score van je energieverbruik?
Sébastien V.
14/06/2021 |
Over het algemeen kijken we thuis naar het voetbal. Per slot van rekening is je favoriete ploeg of de Rode Duivels aanmoedigen samen met je vrienden veel gezelliger dan alleen. Bovendien deel je zo het verbruik: je hebt maar één televisietoestel nodig, één verlichte kamer en één verwarming. Maar hoeveel verbruik je nu eigenlijk tijdens zo’n avondje voetbal?

Vóór de match

Terwijl de spelers zich opwarmen, stijgt ook bij jou de temperatuur! Want je bent in goed gezelschap en daar hoort zo het een en ander bij …

> Je print zwart-geel-rode vlaggetjes en papieren supporterstruitjes met een laserprinter en je lijmt ze op brochettespiesjes: 0,18 kWh (0,08 kWh voor 1 u gebruik van de pc en 0,1 kWh voor 10 minuten printen).

> Je maakt een flinke hoeveelheid ijsblokjes, minstens 4 uur vóór de match: 0,2 kWh als je diepvriezer pas werd ontdooid. Is dat niet het geval? Reken er dan maar 30% bij!

> Je warmt de oven op voor hapjes en pizza. Jammer dat je niet aan de beroemde zonneoven hebt gedacht, maar daar is het nu te laat voor! Resultaat: een oven van 1500 W verbruikt 2,25 kWh als je hem anderhalf uur gebruikt.

> Je vergeet de frietketel natuurlijk niet. Want een wedstrijd van de Belgen zonder frieten, dat kan gewoonweg niet! Een frietketel van 2000 W komt neer op 2 kWh (gedurende 1 uur).

Tijdens de match

Als de match voorbij is, hebben je tv en decoder 0,30 kWh verbruikt

Ze zijn begonnen! Misschien ben je minder benieuwd om te weten of Kevin dan wel Eden de eerste goal zal scoren, dan om te zien of Bart dan wel Steven de meeste drankjes uit de koelkast zal halen … Gemiddeld zal de koelkast ongeveer vijftien keer open en dicht gaan en dus verbruikt ze 0,18 kWh meer dan wanneer ze de hele tijd dicht zou zijn gebleven (koelkast van de C-klasse). En dat verbruik zal tijdens de match alleen maar stijgen, want de koelkast blijft langer en langer open, omdat je de allerlaatste flessen in het onderste rek moet zoeken of de hele koelkast opnieuw moet vullen met een verse voorraad drank! Hier kunnen we je wel 8 tips geven om je koelkast minder te laten verbruiken.

En vergeet vooral je supergrote lcd-tv van 150 W en de decoder niet, die vóór, tijdens en na de match samen ongeveer 0,30 kWh verbruiken.

En dan is het rust

De rust is misschien ook het moment om je vrienden een beetje stroom te laten tanken voor hun smartphones. Want twee uur lang snapchatten, tweeten en facebooken doe je natuurlijk niet ongestraft! Terwijl enkele onvoorwaardelijke replay-fans de hele wedstrijd na elke actie aan het posten slaan: “Heb je dat gezien, die schandalige fout op Courtois? Waarom fluit die niet?” Kortom, 6 smartphones opladen komt al snel neer op
0,06 kWh.

Na de match

De match is voorbij. De sfeer gaat naar een hoogtepunt, onder andere dankzij je slimme verlichting van het merk Philips Hue, die zwart met rood en geel afwisselt (of welke kleuren je favoriete team ook draagt). Die mag je trouwens volop laten schijnen, want je Philips Hue verbruikt bijna niets. En uit de boxen van je zo goed als professionele hifi-installatie schalt het wereldbekerlied of ‘Freed from Desire’ van Gala: 0,40 kWh (gedurende 1 uur).

Jammer, maar nu is het tijd om de vaatwasser te starten (1,2 kWh). Daarbij geven we je graag 5 slimme tips om het verbruik van je afwasmachine te verminderen. En dan moet je ook nog stofzuigen zodat je verlost geraakt van alle popcorn en chips- en frietkruimels. De supporterstruitjes, die vol gezichtsverf zitten, stop je in de wasmachine (0,9 kWh voor een A wasmachine). En daarna gaan ze even in de droogkast, dan zijn ze klaar voor de volgende wedstrijd (3 kWh)! Nog even snel de douche in, onder de lekker warme kraan, want jij was het wel niet die op het veld stond, maar gezweet heb je toch!

Resultaat van een voetbalavond: een verbruik van minstens 10,87 kWh, of ongeveer 2,5 €

Dus eigenlijk niet zoveel voor urenlang plezier. Maar alle Belgische supporters samen verbruiken op zo’n avond wel evenveel als de hele productie van een energiecentrale! En dat is eerder verrassend, toch?

Hoe zit het, doen we dat volgend weekend nog eens over?