Nieuwe ramen: 5 criteria om de juiste keuze te maken

Langs de ramen kan tot 15% van de warmte uit een woning weglekken. Ben je van plan om je ramen te vervangen? Lees dan hier met welke criteria je moet rekening houden.

09/01/2017 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

1. De isolatiewaarde

Hout isoleert goed, maar aluminium en PVC lopen nog nauwelijks achter. Kijk eerst en vooral naar de U-waarde van je toekomstige ramen. Deze stemt overeen met de hoeveelheid warmte die ontsnapt per m² en graad temperatuurverschil doorheen een muur, vloer, venster, enz. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het element isoleert. De U-waarde van een raam mag tegenwoordig niet meer dan 1,4 bedragen.

En de beglazing?

De term die je tegenwoordig meestal hoort, is superisolerend hoogrendementsglas, dat voorzien is van folies (die minder stralingswarmte doorlaten) en edelgassen. Ook om de juiste beglazing te kiezen kijk je naar de U-waarde. Hoogrendementsglas heeft momenteel een U-waarde die schommelt rond 1. Vergelijk dit met de U-waarde 6 van enkel glas en 3 van gewoon dubbel glas. Of met andere woorden: vervang je vertrouwde dubbel glas en je isolatie wordt drie keer beter!

Kijk naar het label

Installeer ook altijd vensters met een CE-label. Het garandeert dat er een gestandaardiseerde productiemethode is gebruikt die aan Europese kwaliteitsnormen voldoet. De beglazing heeft tegenwoordig diverse functies. Ze is tegelijk thermisch isolerend, luchtdicht en inbraakwerend. Ze beschermt tegen zonnestraling en isoleert akoestisch.

Wil je alleen maar dat je bestaande ramen beter isoleren? Lees dan hier hoe je ramen tochvrij maken in 4 stappen.

2. De stijl van je woning

Je nieuwe ramen moeten natuurlijk ook passen bij je woning. Hout is eerder geschikt voor opgeknapte fermettes of beschermde oude gebouwen. Aluminium maakt slankere en smallere profielen mogelijk. PVC is sterk geëvolueerd. Met allerlei folies en imitaties kan het nu ook een gezellige sfeer oproepen en heel diverse stijlen aannemen.

3. De plaats en de afmetingen

Geef de voorkeur aan aluminium als je ramen groot zijn. Ook de ligging van je woning is belangrijk. Je moet de stijl van de omgeving respecteren en rekening houden met externe elementen.

4. Het onderhoud

Hout vraagt uiteraard het meeste onderhoud. Aluminium en PVC hoef je nooit te schuren, te schilderen, te beitsen of te lakken.

5. De prijs

Het budget voor de installatie van nieuwe ramen en deuren loopt al snel op tot 10.000 €. Goed om te weten: aluminium is duurder dan hout of PVC.

Nog een tip: Zowel het Vlaamse Gewest als Wallonië en het Brussels Hoofdstelijk Gewest geven energie- of renovatiepremies als je nieuwe vensters installeert (isolerende beglazing, schrijnwerk, …).

Waals Gewest

Er is een premie voorzien voor de vervanging van buitenschrijnwerk met enkele beglazing of dat niet aan de dichtheidscriteria voldoet. De bedragen? 40 €/m2 voor inkomenscategorie C4 (minimumbedrag), 60 €/m2 voor C3, 80 €/m2 voor C2 en 120 €/m2 voor C1. Raadpleeg zeker ook de site van het Waals Gewest voor de toekenningsvoorwaarden.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Leefmilieu Brussel kent premies toe voor vervanging door superisolerende beglazing. Nieuwe ramen met een U-waarde kleiner of gelijk aan 1,1 geven recht op een premie van 10 €/m² (eventueel meer, in functie van je inkomen).

Vlaams Gewest

In Vlaanderen bedraagt de premie voor hoogrendementsglas 10 €/m2. De maximale U-waarde is daarbij nog steeds 1,1. Opgelet, vanaf 2020 gaat de dubbele beglazingsnorm van kracht. De afwezigheid van dubbel glas zal vanaf dan geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de kwaliteitsbeoordeling van je woning, waardoor je woning vanaf 2023 zelfs als onaangepast kan beschouwd worden.
Meer info op de website van het Vlaams Gewest.

Om je comfort te verhogen is ramen en beglazing vervangen een goed idee. Maar je dak en muren isoleren rendeert waarschijnlijk nog meer als je energie wil besparen.

Op zoek naar informatie om je woning te isoleren?
Download dan gratis onze Isolatiegids.

 

Lees ook