Je ramen tochtvrij maken in 4 stappen

Het gebeurt dat tocht en straatgeluiden schaamteloos langs onze vensters binnendringen. De oplossing om energiebesparingen en geluidscomfort te combineren? Een isolatiestrip aanbrengen. Dankzij deze 4 eenvoudige stappen maak je je ramen tochtvrij.
Paul D.
13/04/2022 |

Een van de belangrijkste voordelen van een goede isolatie? Je bespaart gegarandeerd 30% op je energiefactuur aangezien je de energie-efficiëntie van je woning verbetert.

Goed isoleren kan eenvoudig zijn, vb. een goeie dichting van je ramen. De kou van buiten dringt namelijk makkelijk binnen via de ramen. En de warme binnenlucht ontsnapt naar buiten! Dat geeft soms 15% warmteverlies.

Stap 1: zoek de tochtplek

Eigenlijk is het kinderspel: ga met je hand of het vlammetje van een aansteker langs de omtrek van het raam. Flakkert het vlammetje of gaat het uit? Dan heb je de tochtplek gevonden!

Stap 2: maak de ondergrond proper

Het oppervlak moet perfect glad en schoon zijn. Krab kleine oneffenheden weg met een spatel en reinig vervolgens met afwasmiddel om de laatste vuiltjes en vetresten te verwijderen.

Stap 3: kies tochtstrips of siliconen

Er zijn verschillende afdichtingsmaterialen. Dit zijn de eenvoudigste om zelf aan te brengen:

Zelfklevende tochtstrips

Ze zijn heel eenvoudig te installeren en meestal vind je ze in de handel als een rol met zelfklevend materiaal. Er zijn strips in plastic, isolatieschuim (goedkoop, maar om de 2 jaar te vervangen) of rubber (iets duurder, maar ook duurzamer).

Goed om weten: er zijn strips in alle mogelijke diktes en vormen (met I-, E-, D-, P- en V-profielen). De grootte van de op te vullen kier bepaalt welk profiel je nodig hebt. Lees de uitleg op de verpakking om het juiste profiel te kiezen.

Siliconen afdichting

Deze afdichting is iets moeilijker om aan te brengen, maar heel duurzaam. Je maakt zelf een afdichting op maat die perfect de onregelmatige vormen van het raam volgt en dus de kier helemaal opvult.

Stap 4: breng tochtstrips of siliconen aan

Als je kiest voor een tochtstrip: ontrol de rol langs de zijde van het raam die je wilt isoleren. Trek geleidelijk de beschermfolie weg van het zelfklevende oppervlak van de tochtstrip en druk deze stevig aan. Snij de hoeken door met een cutter en controleer of het venster nog moeiteloos dicht- en weer opengaat!

Als je kiest voor een siliconen afdichting: om de afdichting goed te laten hechten, moet je op sommige raamoppervlakken eerst een laagje hechtingsprimer aanbrengen (lees de bijsluiter). Breng vervolgens met een pistool in een rechte lijn een bandje siliconenkit aan op het af te dichten oppervlak. Bedek de siliconen dan met een plasticfolie (zogeheten “voegvormfolie”) en sluit het raam, zodat de afdichting zich naar de vorm van het raam kan vormen. Als de siliconenafdichting droog is (na minstens 24 uur), verwijder je de voegvormfolie.

Voilà. Een paar minuten werk zijn dus voldoende om alle tocht vaarwel te zeggen! En dan nog dit: je weet nu dat er meer dan 30% warmte ontsnapt via ramen en kozijnen in een woning. Als het vervangen van dichtingen niet voldoende is, en je beslist om je ramen te vervangen, bekijk dan zeker dit: 5 tips maak je gegarandeerd de juiste keuze van ramen.

Je woning nog beter isoleren?

Download onze isolatiegids en ontdek de belangrijkste informatie met tips en advies