5 goede voornemens om te besparen in 2020

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens. Heb je er nog geen? En als je er dit jaar nu eens geld mee kon besparen? Wij helpen je aan 5 goede voornemens die je beter niet uitstelt.
Daphné C.
01/01/2020 |

1. Profiteer van vroegboekkortingen voor je zomervakantie

Je volgende zomervakantie al begin januari of zelfs nog vroeger plannen, lijkt misschien wat eigenaardig. Nochtans heeft vroeg boeken (meer dan een maand op voorhand) tal van voordelen, vooral voor gezinnen:

> meer kans om een familiekamer of kamers met een verbindingsdeur te strikken;
> een groter aanbod qua bestemmingen en logies;
> kinderen reizen steeds vaker gratis;
> optie om te upgraden voor de prijs van een standaardkamer;
> gratis vervoer van en naar de luchthaven;
> prijzen die 10% tot 30% goedkoper zijn;

Reiswebsites bieden kortingen van zelfs 30% tot 70%, als je 6 tot 9 maanden op voorhand boekt. Ook bij de luchtvaartmaatschappijen zijn de prijzen veel lager als je vroeg boekt. En een laatste voordeel van vroeg boeken: hoe vroeger je weet waar je naartoe gaat, hoe meer tijd je hebt om je verblijf, bezoeken enz. voor te bereiden.

Bepaalde touroperators bieden al enkele jaren ‘super vroegboekkortingen’. Boeken mogelijk vanaf eind augustus. Met nog grotere voordelen, maar enkel toegankelijk voor een beperkt aantal reizigers.

Op zoek naar een vakantie die lief is voor het milieu én je portemonnee? Volg dan onze 7 tips om ecologisch te reizen!

2. Denk nu al na over je zonnepanelen

Je speelt al een tijdje met het idee … voor meer autonomie op energiegebied, en om je CO2-uitstoot te verminderen. Dat is een geweldig idee!

Zonnepanelen installeren is financieel de moeite waard. Zelfs al is men begonnen met een prosumententarief. In Brussel krijg je nog steeds groenestroomcertificaten. Het zou zelfs interessanter zijn dan investeren in aandelen, en het is in elk geval beter dan je geld op een spaarrekening te laten staan! Wij hebben voor jou berekend hoe rendabel je zonnepanelen zullen zijn, per gewest. Je investering is binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend.

Om van je zonnepanelen te kunnen genieten vanaf de lente, wanneer de zonne-inval ideaal is, moet je je nu al de juiste vragen beginnen te stellen:
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
Wat heeft invloed op het rendement van jouw zonnepanelen… ?
Hoe prijsoffertes vergelijken?

Wij hebben alles verzameld in 3 gratis gidsen die je alles vertellen wat je moet weten over zonnepanelen. Bereken snel met de online simulator hoeveel zonnepanelen jou kunnen opleveren.

3. Koop je nieuwe auto tijdens het Autosalon

Het Autosalon, dat plaatsvindt van 10 tot 19 januari 2020, is hét moment om te profiteren van goede voorwaarden. Bij veel concessiehouders gelden de Autosalonvoorwaarden tijdens de hele maand januari of zelfs nog langer.

Ook banken lanceren rond het Autosalon vaak speciale kredietvoorwaarden.

En wat als je ervan profiteerde om over te schakelen naar een elektrische auto? Of wat denk je van een auto op waterstof? Die is helemaal koolstofneutraal! Geen idee waarover we het hebben? Hier vind je het antwoord op 9 vragen over de waterstofauto.

4. Ga in 2020 voor minder onnodige uitgaven en minder afval

Er zijn steeds meer Belgen die hun energieverbruik en hun afval willen verminderen. In 2020 sluit jij je bij deze beweging aan. Maar daar komt wat voorbereiding bij kijken. Met ons advies en deze 7 tips om een familie vol positieve energie en/of een gezin zonder afval te worden, is dat kinderspel. Kleine tip: organiseer en plan je eerste stappen maand per maand. Begin met inzicht in je energieverbruik. Dat helpt je te besparen. Daarna kun je op jacht gaan naar de kleinere zaken die je energiefactuur doen stijgen. Al bij al kan je enkele honderden euro’s besparen.

5. Stel een concreet sportief doel voor jezelf

Sporten is een van die populaire voornemens die we meestal toch niet naleven. Maar dit jaar verspillen we geen geld en laten we ons niet verleiden tot een peperduur fitnessabonnement. De oplossing: kies een concreet doel! Sluit je in de lente aan bij een start-to-rungroepje in je gemeente, of neem deel aan de 20 km door Brussel en steun er een vereniging mee. Ga iedere maand wandelen, leer 1500 meter crawl zwemmen, paardrijden, … Op basis van de datum van je gekozen doel stel je (in je eentje of met professionele begeleiding) een trainingskalender op.