Wonen in een tiny house van 20m²

Een tiny house is een microwoning waarvan de ruimte geoptimaliseerd werd om al het comfort van een woning te bieden. Ander voordeel: tiny homes zijn heel energiezuinig. Logisch dus dat ze steeds meer Belgen weten te overtuigen.
Suzanne M.
17/02/2020 |

Te koop: nieuwe woning, modern, gelijkvloers, met leefruimte, keuken, badkamer en slaapkamer, en dit alles op een oppervlakte van 15 tot 20m² … Dit zou perfect het zoekertje van een tiny house kunnen zijn. Minuscuul? Je zou er versteld van kunnen staan. Microwoningen zijn immers meesters in het optimaliseren van ruimte. En dat is niet hun enige troef …

Wist je trouwens dat steeds meer Belgische gezinnen kiezen voor een microwoning? In België worden er dan ook al verschillende tiny houses (bijna) bewoond.

Een microwoning met beperkte energiekosten

Een tiny house is enorm energiezuinig, waardoor hun water-, elektriciteits- en verwarmingsfactuur gecombineerd slechts tussen 300 en 500 € … per jaar bedraagt!

Sommige microwoningen zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend. Hoe dan?

> Door enkele zonnepanelen te installeren op het dak.

> Het afvalwater kan gerecupereerd, gefilterd en hergebruikt worden om schoon te maken of zelfs om te douchen en te koken, zoals in deze serrewoning.

> De toiletten kunnen vervangen worden door droogtoiletten.

In combinatie met deze tips om je waterverbruik te verminderen en deze 5 tips om je energiefactuur te drukken zal je portefeuille je eeuwig dankbaar zijn!

Hoeveel kost een tiny house?

Afhankelijk van het model, het afwerkingsniveau en het comfort, schommelt de prijs van een volledig afgewerkt tiny house van 15 m2 tussen 50 000 € en 60 000 €. Ben je bereid om zelf de afwerking te doen, dan kan je een microwoning (gesloten ruwbouw) kopen voor 25 000 à 30 000 € (exclusief levering; het transport kost je gemiddeld 500 €). In het begin werd dit type woning gebouwd met recuperatiematerialen. Zo slaagden sommige eigenaars erin om hun woning te bouwen voor minder dan 10 000 €!

Vandaag bestaan er gespecialiseerde firma’s die je tiny house sleutel op de deur afleveren. In België zijn dat onder andere Tiny House Belgium, Tiny Home, Wildernest, … Sommige bieden zelfs mobiele modellen aan, die voorzien zijn van wielen. Op die manier kan je je woning makkelijk verplaatsen. Om dichter bij de natuur te zijn bijvoorbeeld. Je tiny house mee op vakantie nemen, is natuurlijk nog een andere zaak ;-)

In Nederland werd het slim fit house ontworpen, dat niet meer dan 2 parkeerplaatsen inneemt. Daarnaast zijn er ook onzichtbare tiny houses, die volledig opgaan in de natuur. 

Zelfs meubelgigant IKEA bleef niet achter en stelde eind 2020 zijn microwoningproject van 17 m2 voor, uiteraard volledig ingericht in de typisch Scandinavische stijl.

Heb je voor een tiny house een bouwvergunning nodig?

De reglementering hieromtrent is nog een beetje vaag. Een tiny house wordt beschouwd als een recreatiewoning, net als een caravan, een woonwagen of een joert. Toch verschilt de wetgeving van gewest tot gewest:

> In Wallonië behoren de tiny houses tot de woonvormen die sinds 2019 erkend worden en staan ze in het Waals wetboek van duurzaam wonen. Het tiny house moet echter voldoen aan een reeks vastgelegde criteria (beperkt volume, demonteerbaar, geen verdieping, …) en bedoeld zijn om in te wonen.

> In Brussel is er geen reglementering voor lichte woonvormen. Er zou onderzoek gebeuren naar een juridisch kader hiervoor. Je hebt dus een bouwvergunning nodig, maar deze hanteert bewoonbaarheidsnormen, in het bijzonder wat de minimale oppervlakte betreft, die ver boven die van de tiny houses liggen. Het is dan ook moeilijk om een bouw- en domiciliëringstoestemming te krijgen. Toch werden er als uitzondering op de regel enkele projecten uit de grond gestampt, hoewel het in deze gevallen vaak om sociale projecten van de gemeentes zelf ging.

> In Vlaanderen is er voor elke constructie groter dan 6 m2 een bouwvergunning nodig. Elke gemeente past haar reglement toe en beslist of je een tiny house mag bouwen en erin mag wonen. Het is in Vlaanderen momenteel niet mogelijk om je te domiciliëren in een microwoning, omdat de bewoonbare oppervlakte vaak kleiner is dan de minimale oppervlakte die bepaald (en verplicht) wordt in de Wooncodex (de wooncode). Je informeren bij de gemeente voor je van start gaat met je project, is dus de boodschap.

Tip: ga na of je microwoning zich in woongebied bevindt om er permanent te verblijven. Is dat niet het geval, dan kan ze enkel dienstdoen als gîte (vakantiehuisje?) op de boerderij (in landbouwzone) of als weekendwoning (in bosgebied). Vraag als je een grond koopt dus zeker na bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of je er een tiny house op mag bouwen.

Emma, eigenares van een tiny house, getuigt

Emma wilde ergens in alle rust en te midden van de natuur wonen. Daarnaast wilde ze ook minimalistischer gaan leven. Dankzij het concept van het tiny house kon ze haar droom waarmaken zonder een fortuin uit te geven.

“In een piepklein huis keer je terug naar de essentie. Er is geen plaats voor het overbodige”, zegt ze. “Het bevrijdt je geest, want je valt terug op de eenvoudige dingen. Toen ik mijn tiny house kocht, was het ingericht als mobiel kantoor, hoewel er al een keuken en een badkamer voorzien was. Mijn vader voegde daar nog een halve verdieping aan toe voor mijn slaapkamer, alsook een klein terras en een afdak. Het lijkt misschien erg ruim, maar eigenlijk leef ik op 16 vierkante meter.”

Heeft leven in een microwoning dan alleen maar voordelen? “Financieel gezien is het uiteraard veel goedkoper dan een huis of appartement kopen of huren”, verzekert Emma. “Ik verbruik ook weinig energie. Ik verwarm mijn tiny house met elektriciteit, maar omdat de oppervlakte beperkt is en mijn microwoning goed geïsoleerd is, kost me dat niet zo veel. Toch is er ook een minpunt: in de zomer is het hierbinnen, ondanks de isolatie, soms warm, maar dan leef ik vooral buiten op mijn terras.”

Daarnaast benadrukt Emma ook dat ze veel tijd bespaart met het huishouden. Omdat de ruimte die ze heeft, beperkt is, koopt ze bovendien minder spullen, waardoor ze meer geld opzij kan zetten. Ze geeft wel toe dat hoewel alles snel gepoetst en opgeruimd is, het ook snel rommelig lijkt. “In een tiny house is er geen plaats voor rommel”, lacht ze.

Je wilt net als Emma de microwoningtrend volgen, maar weet niet of je in zo’n klein interieur kan leven?

Je kan alvast starten met te besparen op je energieverbruik via enkele werken om de energie-efficiëntie van je huidige woning te verbeteren. En zo kan je je project nog even laten rijpen …