Moet een vloer met vloerverwarming geïsoleerd worden?

Wie aan woningisolatie denkt, denkt aan isolatie van het dak, de muren en de ramen. Zelden aan de vloer. Het is nochtans beter om die ook te isoleren, zeker als je vloerverwarming hebt.
Paul
Paul D.
19/03/2018 |
Moet vloerverwarming geïsoleerd worden?

Is vloerisolatie dan even belangrijk als muurisolatie en dakisolatie? Het antwoord is ja! Langs de vloer gaat 15% van de warmte in een woning verloren. Zeker als je vloerverwarming hebt. Je wilt toch niet dat de warmte verloren gaat in een lege ruimte?

Waarom vloerverwarming isoleren?

Wie_slim_is_bouwt_nu_al_BEN
In nieuwe woningen die de BEN-normen respecteren, wordt vaak voor vloerverwarming gekozen omdat die de warmte gelijkmatig en optimaal verspreidt in een ruimte. Hoewel het in eerste instantie misschien overbodig lijkt, is de isolatie van vloerverwarming van cruciaal belang om energieverliezen te vermijden.

Het is de bedoeling dat de warmte die gelijkmatig verspreid wordt over de hele oppervlakte van de vloer, niet enkele graden verliest nog voor ze opstijgt om de ruimte te verwarmen. Als je je vloer bovendien niet correct isoleert, kan de geproduceerde warmte naar de kelder of ondergrond worden geleid, waardoor je leidingen oververhit kunnen raken en er aan de oppervlakte temperatuurschommelingen kunnen optreden.
Kortom, een goed geïsoleerde vloer garandeert een optimale stralingswarmte en helpt je om je energieverbruik aanzienlijk te drukken.

Hoe een vloer met vloerverwarming isoleren?

Isoleren_vloer_schuim_polyurethaan_vloerverwarming
Of het nu om een nieuwbouw of een renovatie gaat, gespoten polyurethaanschuim (ook PUR genoemd) is veruit de meest gebruikte en doeltreffende oplossing om vloeren met vloerverwarming te isoleren.

Polyurethaanschuim wordt in verschillende lagen van 3 cm dik gespoten. Na het spuiten, verandert de polyurethaan in een erg harde en goed isolerende stof. Na het aanbrengen is het oppervlak van de laag schuimisolatie niet helemaal egaal. Vooraleer de vloerverwarming te installeren, moet de installateur de isolatielaag dus goed gladschuren om een vlak oppervlak te krijgen.

Je wilt toch niet dat de warmte verloren gaat in een lege ruimte?

De uitgeharde polyurethaan is een uitstekend isolatiemateriaal dat de buizen omhult en isoleert en alle spleten opvult. Zo ben je zeker dat er geen koudebruggen zijn. De chape (tussen 8 en 12 cm dik) kan er vervolgens bovenop worden gelegd. Snel en eenvoudig! Wist je trouwens dat het momenteel mogelijk is om een vloerbedekking te leggen zonder chape? De vloerbedekking wordt in dat geval rechtstreeks op een rooster of dunnere tussenlaag geplaatst.

Onze experts staan ter beschikking om je te adviseren over de isolatie van je vloer. We voeren een grondige analyse uit en stellen je de meest aangewezen isolatieoplossing voor.