Wie slim is, bouwt nu al BEN

BEN staat voor Bijna-Energieneutraal, met een Energie- of E-peil van E30. Vanaf 2021 is dat de nieuwe standaard voor nieuwbouw. Wie slim is, bouwt vandaag al volgens de E30-norm en kiest dus voor een BEN-woning. Maar wat is dat precies?

07/02/2018 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Wat is BEN?

Een BEN-woning, Bijna-Energieneutraal, verbruikt zeer weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Dat impliceert dat ze optimaal geïsoleerd is. De energie die toch nog nodig is, wordt uit hernieuwbare bronnen opgewekt: zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, enzovoort.

Elke woning krijgt een EPB-score (EnergiePrestatie en Binnenklimaat), afgekort E-score of E-peil. Een ‘bijna-energieneutrale’ woning heeft een score van E30. Vanaf 2021 mag in Vlaanderen enkel nog volgens het BEN-principe gebouwd worden.

Dit zijn de belangrijkste maxima voor BEN-woningen in Vlaanderen:

  •  
  • E-peil (score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is): 30
  • S-peil (schilpeil): 28
  • Oververhitting: <6.500 Kh

Welke elementen beïnvloeden de energieprestatie van je huis?

Isolatie

Een BEN-woning moet maximaal geïsoleerd zijn, dat wil zeggen aan de muren, daken, vloeren, deuren, poorten, ramen en beglazing. Verder vermijd je ook best koudebruggen. Dat zijn plaatsen waar de isolatie niet doorloopt of niet goed op elkaar aansluit. Goed om te weten: vanaf 2020 wordt de norm voor dakisolatie strenger in Vlaanderen.

Ook de luchtdichtheid moet optimaal zijn bij een BEN-woning. Let dus zeker op kieren tussen muren en vensters, muren en het dak, …

Het doel is om een zo laag mogelijk S-peil of schilpeil te halen. Dat is van toepassing voor nieuwbouwvergunningen die aangevraagd worden na 1 januari 2018. Het S-peil vervangt het vroegere K-peil en de netto-energiebehoefte. Voor een gunstig S-peil speelt een goede vorm van de woning (het ideaal is een bol) een grotere rol dan de compactheid ervan (zoveel mogelijk volume voor zo weinig mogelijk buitenoppervlak). Isoleren wordt dus van levensbelang: kies daarom isolatiemateriaal van goede kwaliteit. Er bestaan 7 soorten dakisolatie, maar ook voor binnenmuren, buitenmuren en spouwmuren bestaan er uiteenlopende types isolatie.

Om het BEN-label te krijgen, moet je huis voor elk deel minstens onderstaande isolatiewaarden halen.

> Dak: 0,24 W/M2K
> Ramen (glas + kader): 1,50 W/ M2K
> Deuren en poorten: 2,00 W/M2K
> Muren: 0,24 W/M2K
> Vloeren: 0,24 W/M2K

Paul, energie-expert van ENGIE legt uit waarom natuurlijke isolatie een goede keuze is.

Verwarming

Een BEN-woning is dus heel goed geïsoleerd, waardoor je geen conventionele verwarmingsketel of radiatoren op 60 of 70 graden nodig hebt. Je kan kiezen voor een warmtepomp, aardgas, stookolie, hout, pellets, de buitenlucht of zonnewarmte als energiebron. Ontdek hier 9 verwarmingssystemen en hun verschillen.

Voor warm water kan je kiezen tussen een ketel met doorstromer of een aparte boiler, zoals een zonneboiler of warmtepomp. Vraag hiervoor raad aan je architect.

Hernieuwbaar voorop

Een BEN-woning moet minstens 10 kWh/m2 aan hernieuwbare energie produceren. Dat kan wettelijk gezien via 6 systemen: een zonneboiler, zonnepanelen, een warmtepomp, een biomassaketel, stadsverwarming of participatie in een project van hernieuwbare energie. Elk van die technieken moet op zijn beurt aan bepaalde BEN-eisen beantwoorden. Bespreek zeker van bij het begin van jouw bouwproject welk systeem je wil gebruiken.

Ventilatie

Een goed ventilatiesysteem geeft een optimale luchtkwaliteit in huis, zonder dat er veel warmte verloren gaat.

Zelfs wanneer het koud is buiten, is ventileren cruciaal, legt Paul, energie-expert van ENGIE uit:

In een BEN-woning kies je best voor een systeem waarbij de lucht natuurlijk wordt

Het prijskaartje

BEN bouwen kost zo’n 4 à 6 % meer dan niet-BEN bouwen. Maar de extra investering in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betaalt zichzelf terug, omdat je een pak minder verbruikt en betaalt. Tegelijkertijd leef je met BEN comfortabeler, ben je minder afhankelijk voor je energie en draag je een steentje bij aan een beter leefmilieu.

En er is nog meer goed nieuws. Heeft je woning een energiepeil tussen E20 en E30, dan krijg je gedurende 5 jaar 50% korting op de onroerende voorheffing. Is de score E20 of lager, dan bedraagt die korting zelfs 100%. Laat je zeker adviseren door experten in Bijna-Energieneutrale woningen om je project op poten te zetten.

Sowieso is isoleren altijd een goed idee! Een pak interessante tips over de isolatie van je woning vind je in de gids van ENGIE: “Je woning isoleren stap voor stap.

Lees ook