5 vragen over het opladen van je elektrische auto
Elektrisch rijden raakt steeds meer ingeburgerd, ook in België. Verwonderlijk is dat niet, want in vergelijking met de klassieke verbrandingsmotor biedt een elektrische auto veel voordelen. Toch aarzelen sommigen nog om de stap te zetten, vooral omdat ze twijfels hebben over het opladen. Want hoe doe je dat eigenlijk? Moet je er je halve huis voor ombouwen? Heb je thuis wel een laadpaal nodig? Zul je niet gekweld worden door de schrik om onderweg zonder stroom te vallen? Wees gerust: paniek is nergens voor nodig. Je auto opladen is veel eenvoudiger dan je denkt. Met onze tips vertrek je zelfs op vakantie naar het buitenland in alle gemoedsrust! En nu concreet: de volgende vijf vragen (en antwoorden) maken je wegwijs in de wereld van de stekkerauto en zijn oplaadgeheimen.
1. Welke factoren beïnvloeden de oplaadtijd?
Als mensen elektrisch rijden niet zien zitten, is de reden vaak hun angst dat ze veel tijd zullen verliezen door het beperkte elektrische rijbereik. Zullen ze niet om de haverklap urenlang ergens staan op te laden? Bij een brandstofauto bepaalt alleen de tankinhoud hoe lang je staat te tanken. Tank bijna leeg? Je rijdt even langs een tankstation en na een paar minuten ben je alweer onderweg. Bij een elektrische auto zitten de dingen anders in elkaar. De duur van het laden hangt vooral af van het laadstation. Daarom is het zo belangrijk dat je auto, het laadstation (thuis en/of op het werk) en je installatie perfect op elkaar zijn afgestemd. En verder bepalen de volgende elementen de laadsnelheid van je voertuig:
- de capaciteit van je batterij,
- het stopcontact waar je aan oplaadt: is het een gewoon stopcontact of een volwaardig laadstation?
- het vermogen van het laadstation,
- de resterende lading van je batterij wanneer je oplaadt.
2. Hoeveel tijd heb je nodig om je elektrische auto op te laden?
De laadsnelheid en bijgevolg de laadtijd hangen dus af van de elementen hierboven. Met vrijwel alle elektrische voertuigen is het mogelijk om aan een gewoon stopcontact op te laden, maar dan moet je wel beseffen dat zo’n huis-tuin-en-keuken stopcontact niet echt geschikt is voor auto’s. Het is niet efficiënt (het laden duurt veel te lang) en het is zelfs niet veilig. Een klassiek stopcontact dat vele uren aan één stuk een maximaal vermogen moet leveren, raakt uiteindelijk oververhit! Je bent veel beter af met een speciaal voor dit doel ontwikkeld laadstation, aan je woning of op je werk (of, nog beter, op beide plekken).
Wil je weten hoe lang het duurt om de batterij van je voertuig op te laden? Deze handige online module vertelt je dat haarfijn, op basis van de capaciteit van je batterij. De laadduur is ruwweg in drie grote categorieën in te delen:
- 30 minuten tot 1 uur: het neusje van de zalm, voor als je gehaast bent. Zo’n ultrakorte laadtijd haal je alleen aan een snellaadpaal. Die vind je meestal langs grote wegen, in tankstations of op plaatsen die zijn voorbehouden voor elektrische voertuigen.
- 4 tot 10 uur: met een laadstation op je werk of thuis haal je deze interessante laadsnelheden. Je auto staat over het algemeen toch een 10-tal uren stil bij je thuis (’s nachts) en ongeveer 8 uur op je werkplek. Wachten tot je auto “volgetankt” is, hoeft dus niet.
- Een halve dag tot anderhalve dag: dat is al flink wat langer, maar misschien kun je deze laadduur toch inpassen in je dagelijkse tijdschema. Dergelijke laadtijden heb je nodig als je een gewoon stopcontact gebruikt, samen met een kabel en adapter die je van de constructeur van je auto ontvangt. Let op: gebruik nooit een klassiek verlengsnoer om je auto aan te sluiten, dat is echt niet veilig!
Nog een tip: net zoals bij je smartphone is je autobatterij meestal na 50% van de laadtijd al voor 80% opgeladen. Dat kan volstaan voor de afstand die je op één dag moet afleggen of als je onderweg bent.
3. Hoe elektrisch rijden zonder zorgen?
Is het ingewikkelder om je elektrische auto elke dag te gebruiken dan een auto op benzine of diesel? Niet echt. Het is meer een kwestie van gewoonte. Een brandstofauto parkeer je na het werk in je garage of op je oprit en je legt de sleutels op het eerste meubel dat je tegenkomt aan je voordeur. Bij een elektrische auto komt daar nog één gebaar bij: vóór je binnengaat sluit je je wagen aan op het laadstation. Klepje open, stekker erin en klaar! En dat kan zelfs in volle stadscentrum! De volgende ochtend kun je meteen starten en wegrijden, want je batterij is opgeladen en klaar voor een nieuwe werkdag.
4. Waarom is onderweg of op vakantie opladen niet moeilijker?
Thuis of op je werk opladen is dus kinderspel. Maar wat als je je dagelijkse routine moet doorbreken? Bijvoorbeeld omdat je voor je werk naar de andere kant van België moet rijden of naar Nederland of Frankrijk? Komt misschien niet elke dag voor, maar ook dan wil je zeker niet zonder stroom vallen. Wees gerust: er is nu al geen enkele reden om je zorgen te maken en in de toekomst nog veel minder. Het netwerk van (publieke) laadstations breidt zich enorm snel uit.
Reken bovendien op je auto voor aanwijzingen, over de resterende batterijlading, de afstand die je nog kunt afleggen, het ideale moment om op te laden, het dichtstbijzijnde laadstation, enz. Wil je nog meer greep op de situatie? Installeer dan een app op je smartphone, zoals ENGIE e-mobility (Google App Store & App Store), die je stap voor stap begeleidt.
Zelfs op vakantie vertrekken met je elektrische auto is geen enkel probleem. Lees bijvoorbeeld het reisverhaal van Olivier en zijn gezin, die voor het eerst met hun nieuwe Audi e-tron naar hun vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk zijn gereisd.
5. Wat is het ideale moment om op te laden?
Het korte antwoord luidt: wanneer je je auto niet nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je toch thuis bent (en van een welverdiende nachtrust geniet) of druk bezig bent op je werk. Je zult merken dat je elektrische auto “voltanken” al snel een gewoonte wordt, bijna een reflex. In zekere zin is je auto opladen nog makkelijker dan benzine of diesel tanken. Je kunt immers thuis opladen, aan je persoonlijke laadstation. En in het beste geval is je stroom zelfs afkomstig van je eigen zonnepanelen! Voor je werkplek geldt dezelfde redenering: terwijl je bezig bent, maakt je auto zich klaar voor de volgende rit.
En als je in Vlaanderen woont, maakt het capaciteitstarief dan een verschil? In sommige situaties kan de impact van het capaciteitstarief op de netkosten van je energierekening echt voelbaar zijn en kan je energierekening stijgen. Als je namelijk een elektrische auto hebt met een eigen oplaadpunt en digitale meter, maar geen zonnepanelen en/of thuisbatterij, dan creëer je hoge maandelijkse pieken, waardoor je netkosten kunnen stijgen. Meer weten en hoe je de stijging van je netkosten zoveel mogelijk kunt beperken? We vertellen je er alles over in deze blogpost.
En onderweg? Ook dan is elektrisch rijden ontspannend. Want terwijl je auto (snel)laadt, blaas jij even uit. Je bent verplicht om een ogenblik voor jezelf te nemen, je rit even te onderbreken en je eigen “batterijen op te laden”! Ook op je vakantietraject is zo’n laadstop een moment om te ontspannen en onderweg boeiende plekken te ontdekken waar je anders misschien gewoon zou aan voorbijrijden.
Zie je jezelf dus al aan het stuur van een elektrische auto?