Met de afwasmachine bespaar je water en elektriciteit in vergelijking met de handwas. Maar dan zijn er nog dingen die je kunt doen zodat je machine echt energiebesparend is. Dit zijn de top 5 tips!

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt. Voor een handwas is 20 tot 45 liter water nodig en 2,1 kWh elektriciteit om het water te verwarmen in een kleine elektrische boiler onder de wasbak. Dat verbruikt uiteraard minder energie dan water verwarmen via je gas- of mazoutketel. De vaatwasser zou dus zuiniger zijn op water en, in bepaalde gevallen, op energie, in tegenstelling tot wat bepaalde clichés over ons waterverbruik ons laten geloven.

1. Vul de afwasmachine zo veel mogelijk

De afwasmachine vullen

Als je je afwasmachine maar voor de helft vult, gebruik je de machine 2 keer zoveel. Je verbruikt dus ook 2 keer meer energie en water. En dubbel zoveel tabletten, spoelmiddel en zout! Vul de gaatjes onder de potten met kleine glazen, kopjes, plastic doosjes die in de afwasmachine mogen om alle ruimte optimaal te benutten…

2. Spoel je afwas niet eerst af

Door je afwas eerst af te spoelen, verdubbel je je waterverbruik. Laat je je afwasmachine niet elke dag draaien en vrees je dat je machine gaat stinken door alle restjes op het bestek en de borden? Wrijf met een vochtige spons over de afwas voordat je alles in je afwasmachine zet. Of leg een luchtverfrisser voor afwasmachines in je afwasmachine. Volg ook onze 7 tips om je waterverbruik te verminderen.

3. Kies de Ecomodus

Afwasmachine zuinig programma

Je afwasmachine verbruikt minder als je kiest voor de Ecomodus. Vermijd snel wassen. Sneller is niet gelijk aan zuiniger. Het ecoprogramma is efficiënter en verbruikt minder energie, ook al duurt het programma langer. De reden? Een minder hoge temperatuur van het water (50°C). Het tabletje krijgt de kans om op te lossen (voor de snelle wasbeurten lost het te traag op) en werkt dan ook efficiënter.

Heb je een tweevoudige teller, laat je afwasmachine dan niet na het avondeten, maar na 22 uur draaien.

4. Gebruik een energiezuinige afwasmachine

Een afwasmachine kopen doe je niet zomaar. Welke afwasmachine kies je dan? Of je nu een inbouw of normale afwasmachine koopt, nieuw of tweedehands, koop altijd een A+++ afwasmachine. Deze verbruikt 27% minder elektriciteit dan de C-modellen van tien jaar geleden. Zorg ook voor een afwasmachine die past bij de grootte van je gezin. Woon je alleen, ga dan voor een kleine afwasmachine, een goedkoop compact model.

En om te weten of je afwasmachine energie-efficiënt is, kun je de nieuwe dienst ‘Melding bij verspilling‘ van boxx, een superslimme thermostaat activeren. Boxx herkent het verbruik van je huishoudelijke toestellen (koelkast/diepvriezer, wasmachine, droogkast, afwasmachine) en met de boxx-app krijg je info over hun (in)efficiëntie, de oorzaak van de eventuele inefficiëntie en advies om het beter te doen. Die dienst is beschikbaar via boxx (voor een kleine vergoeding voor bestaande klanten) en voor al diegenen die een nieuw UP-contract afsluiten.

5. Reinig je afwasmachine regelmatig

Reiniging van de filter van de afwasmachine

Laat de afwasmachine om de 3 maanden draaien met 1 liter azijn. Zo breek je de restjes kalk af die zich vastzetten op de weerstand. 1 mm kalkaanslag op de weerstand zorgt namelijk voor 10% extra energieverbruik. Vergeet ook niet je filter schoon te maken!

Facebook Comments