5 tips om de isolatie van je huis te verbeteren

Je denkt misschien dat het niet nodig is om je huis beter te isoleren. Wedden dat je de isolatie van je huis toch kunt verbeteren? Van de zolder tot de ramen, zonder het dak en de muren te vergeten: dit zijn onze 5 tips om kieren beter te dichten.
Paul D.
27/04/2017 |

De isolatie hangt vaak direct samen met de leeftijd van het huis. Maar weet je ook langs welke delen van je huis de meeste warmte verloren gaat? Nee? Kijk maar mee!

Wil je weten of je jouw huis beter moet isoleren? Houd er dan rekening mee dat een woning van voor 1980 meestal niet correct geïsoleerd is. Tussen 1980 en 1990 raakte woningisolatie wel stilaan ingeburgerd, maar de normen van toen zijn intussen hopeloos verouderd. Pas vanaf 1990 werden de muren en daken beter geïsoleerd. Maar niet allemaal … Vaak verraden enkele details toch een slechte isolatie. We helpen je ze op te sporen en – belangrijker nog – we geven je nuttige tips om je huis beter te isoleren.

1. Dakisolatie: tot 30 % besparing

Volgens de huidige normen moet het isolatiemateriaal voor het dak van een bestaande woning minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Ook andere factoren zijn van belang om aanspraak te kunnen maken op een isolatie- of renovatiepremie, zowel in Wallonië, Brussel als Vlaanderen.

Als er al een onderdak aanwezig is, hangt alles af van de hoogte van de kepers. Zijn ze minstens 18 cm hoog, dan is het eenvoudig: je vult de ruimte tussen de kepers op met glaswol of rotswol of je voegt materiaal toe als er al een dikte van 6 cm aanwezig was. Als de kepers minder hoog zijn, zijn er twee mogelijkheden: ofwel versterk je de kepers tot de gewenste dikte, ofwel vul je de beschikbare ruimte met minder dik isolatiemateriaal dat je bedekt met panelen in polystyreen of polyurethaan (lees ook ons artikel “7 soorten isolatie voor je dak”). Als er geen onderdak aanwezig is – en alle isolatie dus ook ontbreekt – breng je beter eerst een onderdak langs buiten aan, door de pannen weg te nemen. Het is ook mogelijk om langs buiten te isoleren, bijvoorbeeld met panelen.

2. Zolderisolatie: een alternatieve oplossing

Als je (vrijwel) nooit op zolder komt, zou je die ruimte bijna vergeten … Maar om energieverspilling tegen te gaan, is het essentieel om je zolder te isoleren, ook al gebruik je hem niet of is hij moeilijk toegankelijk. Als je zolder geen verwarming nodig heeft, is vloerisolatie de beste oplossing. Ofwel rechtstreeks op het beton door er polyurethaanschuim op te spuiten voor een homogene isolatielaag, ofwel in een vrije ruimte van 20 cm die je boven het beton creëert met houtvezelplaten en waarin je vervolgens cellulose, glaswol of rotswol blaast. Al deze natuurlijke isolatiemiddelen hebben nagenoeg dezelfde isolatiecoëfficiënt. En ze houden tientallen jaren stand zonder een krimp te geven.

3. Muurisolatie: -20 % op je verwarmingsfactuur

Leg je hand eens langs binnen op je buitenmuren en vensters. Voelen ze in de winter ijskoud aan en in de zomer warm? Dan is er geen twijfel mogelijk: jouw woning heeft isolatie nodig. Hetzelfde geldt als het snel koud wordt in huis zodra de verwarming uit staat of als de temperatuur niet meteen stijgt als je de thermostaat hoger zet.

Muren zijn de op één na belangrijkste oorzaak van energieverspilling: 20 tot 25 % van de warmte gaat verloren langs niet-geïsoleerde muren. Dateert je woning van na 1950? Dan zit er meer dan waarschijnlijk een spouw tussen buiten- en binnenmuur. Twijfel je of die spouw al geïsoleerd is? Dan moet je een gaatje boren en in de muur gaan kijken. Daarvoor doe je het best een beroep op een vakman die je spouwmuren vervolgens zal isoleren.

Tussen de buiten- en binnenmuur wordt een isolatielaag aangebracht. Dit is veruit de voordeligste methode, want:

• ze veroorzaakt weinig of geen hinder tijdens de installatie;
• gemiddeld is één werkdag voldoende;
• je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen en het resultaat is onzichtbaar;
• ze is goedkoop.

Om een spouwmuur te isoleren, worden schuim, vlokken of korrels ingespoten.

Maar een spouw isoleren gaat alleen maar als die minstens 5 cm breed is. Is de spouw smaller of zit er al isolatie in en blijft er niet genoeg vrije ruimte over, dan moet je de muren langs buiten isoleren. Ook daarvoor moet je een beroep doen op een vakman, eventueel een bouwvergunning aanvragen en .… rekening houden met een isolatiebudget dat 6 tot 7 keer groter is. Langs de binnenzijde isoleren is ook mogelijk, maar dan worden je kamers natuurlijk kleiner.

4. Raamisolatie voor een optimaal comfort

Als je ramen vaak aandampen langs binnen en/of als je woning nog geen dubbel glas heeft, is het hoog tijd om voor hoogrendementsglas te kiezen en je ramen te vervangen. Let goed op de isolatiecoëfficiënt van de raamprofielen: bij sommige profielen is die wel twee keer zo groot! Meer tips vind je in ons artikel “Nieuwe ramen: 5 criteria om de juiste keuze te maken”.

5. Warmteverliezen vermijden

Warmteverliezen zitten soms in een klein hoekje. En alle kleine verliezen samen wegen toch op je energiefactuur en ze verminderen bovendien je comfort.

Denk maar aan de tocht die je koude voeten bezorgt als je ’s avonds naar tv kijkt … Koude lucht sluipt langs de kleinste kieren en gaten van vensters en deuren naar binnen. Om tocht op te sporen, kun je de test met de kaars doen. Begint de kaarsvlam te flakkeren als je in de buurt komt van een deur of een raam? Dan is er geen twijfel meer mogelijk: het is hoog tijd om de kieren te dichten.

Installeer tochtstrips onder aan je deuren, dicht alle kieren aan de vensters met isolatiestrips of isolatieschuim, installeer een klep om de schoorsteen van je open haard af te sluiten en vervang oude stopcontacten door luchtdichte exemplaren. Je zult het verschil merken!

Wil je isoleren maar weet je niet goed waar te beginnen?
Download onze isolatiegids en ontdek de belangrijkste informatie met tips en advies.

Of krijg bezoek van onze isolatie-expert voor een volledige analyse van je woning. Hij onderzoekt zowel je dak, muren als vloeren en adviseert je de beste isolatie-oplossing voor jouw huis.