De verschillende soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. En ze worden niet noodzakelijk op het dak geplaatst. De meeste zijn dan wel vast, maar er zijn ook mobiele zonnepanelen. Een samenvatting.

01/02/2019 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen ?

De term «zonnepanelen» wordt vaak gebruikt voor zowel «fotovoltaïsche panelen» als «thermische panelen». Toch is er een verschil…

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Ze vangen het licht van de zonnestralen op om elektriciteit te produceren. De omzetting gebeurt via een halfgeleidend materiaal, zoals silicium, dat zich in de zonnecel bevindt.

Thermische zonnepanelen

Ze vangen de warmte van de zonnestralen op om sanitair warm water te produceren. Dit type panelen wordt dus typisch gebruikt in een zonneboilersysteem voor het sanitair watergebruik.

Mono- of polykristallijne zonnepanelen

Er bestaan eerst en vooral 2 belangrijke soorten zonnepanelen voor je huis: de monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne. Deze 2 types zonnepanelen worden gemaakt op basis van silicium (in kristalvorm). En hoewel ze hetzelfde rendement bieden, zijn er toch wat verschillen …

> Monokristallijne zonnepanelen

De cellen in monokristallijn silicium zijn zwart, waardoor het dak er vlakker uitziet. Alle kristallen liggen ook in dezelfde richting. Ze produceren dus meer elektriciteit bij direct zonlicht.

> Polykristallijne zonnepanelen

Cellen in polykristallijn silicium bestaan in verschillende tinten, maar zijn meestal blauwachtig. De kristallen zijn als waaiers naar buiten gericht, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Ze zijn meestal ook iets goedkoper dan monokristallijne panelen.

> Hoogrendementspanelen

Sinds kort zijn er ook hoogrendementspanelen (300 Wp) op de markt. Deze zijn monokristallijn en hebben een rendement van meer dan 18%. Ze zijn vooral geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte, aangezien je minder panelen moet installeren om hetzelfde rendement te bekomen. Keerzijde van de medaille: ze zijn ook duurder!

Zonnepanelen voor op je dak … of toch niet?

Zonnepanelen moet je niet noodzakelijk op je dak plaatsen. Ze kunnen vast of mobiel zijn. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje …

Bovenop geplaatste zonnepanelen

Dit is de meest gangbare oplossing. De zonnepanelen worden op enkele centimeters van het schuine dak geplaatst op bevestigingsrails. Ze zijn geschikt voor bijna alle soorten dakbedekking zolang de helling minstens 20° bedraagt. Ter herinnering: voor een optimaal rendement is een zuidgericht dak met een helling van 30° ideaal.

Heb je een plat dak? Dan kunnen de zonnepanelen op rails geplaatst worden met een helling tussen 15 en 35°.

Afhankelijk van de draagstructuur kunnen de rails geballast of vastgezet worden. Let wel, voor een goede afvoer van het regenwater moet een plat dak toch een helling van minstens 2° hebben.

Een zonneluifel

Als je dak slecht georiënteerd is, is het mogelijk om zonnepanelen op een luifel te plaatsen. Dankzij deze oplossing kan je toch gebruikmaken van zonne-energie en heb je tegelijkertijd een overdekt terras! De hellingsgraad bedraagt systematisch 30° en de zonnepanelen worden op een metalen structuur geplaatst.

Er bestaan momenteel ook al zonnecarports, maar door hun hoge prijskaartje zijn die nog meestal voorbehouden voor bedrijven.

Zonnevolgers

Ofwel mobiele zonnepanelen. Hun grootste troef: ze passen hun oriëntatie automatisch aan afhankelijk van de stand van de zon – net zoals een zonnebloem dat doet – wat een hoger rendement oplevert ten opzichte van vaste zonnepanelen. De zonnepanelen zijn geprogrammeerd naargelang de dag en de seizoenen. Deze bijzondere structuren hebben een oppervlakte van 16 tot 65 m² en kunnen een vermogen halen van 2 tot 9 kWp. Aangezien er funderingen in beton moeten worden gegoten, is er ook een bouwvergunning nodig. Het gaat met andere woorden om een complexe en eerder dure oplossing die niet zo interessant is voor particulieren.

Het is ook mogelijk om vaste zonnepanelen te plaatsen in de tuin, als de oppervlakte van je dak niet groot genoeg is of als je dak slecht georiënteerd is. De panelen worden dan op een vaste structuur in aluminium geplaatst en optimaal georiënteerd. Net als voor een zonnevolger zijn funderingen in beton en ook een bouwvergunning verplicht.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Bereken snel hoeveel ze zouden opbrengen met onze simulatie-tool.

Meer weten over de technische aspecten van zonnepanelen?

Lees ook