5 financiële vragen in verband met zonnepanelen

Zonnepanelen en geld? Een explosief duo. Het kan in ieder geval aanleiding geven tot discussies, en leidt ook tot misvattingen. Financiële mythes die we willen opklaren.
Paul D.
02/01/2023 |

Er bestaan minstens 6 misvattingen over zonnepanelen. En bijna evenveel financiële mythes! Of het nu gaat om de kosten, premies, belastingen, het rendement of de financiering, er bestaan heel wat meningen over zonnepanelen en de kostprijs ervan. We hebben de vragen die ons het vaakst worden gesteld als uitgangspunt genomen en hebben ons wat verdiept in het onderwerp, om enkele zaken terug recht te kunnen zetten. Dit is het resultaat van ons onderzoek…

1. Zonnepanelen aankopen kost meer dan 15 000 euro!

Niet waar! Tien jaar geleden kostte het inderdaad tussen 15 000 en 20 000 euro om zonnepanelen te installeren (voor een gemiddelde installatie van 14 panelen en een productie van 3200 kWh). Dankzij de evolutie van zonnepanelen kun je de prijs tegenwoordig delen door 2 of 3! Het is dus mogelijk om je installatie volledig te financieren vanaf 7800 euro, btw inbegrepen (voor 14  panelen en een productie van 5. 000  kWh).

We leggen je ook uit hoe je de prijsoffertes voor je toekomstige zonnepanelen kunt vergelijken.

2. Geen premies of steun meer voor zonnepanelen

> Woon je in Vlaanderen? De subsidie voor aankoop van zonnepalen wordt ook geschrapt in 2024. Maar in het Vlaamse Gewest is sinds januari 2021 het systeem met injectietarief van toepassing, waardoor je voordeel kunt halen uit de elektriciteit die je injecteert in het net. In het noorden van het land is de investering dus ook interessant, zeker als je je zonnepaneleninstallatie aan een batterij koppelt. Deze infografiek toont de rendabiliteit van je zonnepanelen in Vlaanderen.

> Woon je in Brussel? Sinds november 2021 vallen de eigenaars van zonnepanelen ook onder het systeem met injectietarief. Bovendien blijf je ook tien jaar lang groenestroomcertificaten (ongeveer 610€/jaar)! Ontdek de rendabiliteit van je zonnepanelen in Brussel.

> Woon je in Wallonië? Hoewel er geen gewestelijke subsidies meer zijn, kennen sommige gemeentes nog subsidies toe. Sinds 2024 vallen alle nieuwe installaties bovendien onder het systeem met injectietarief. De niet-zelfverbruikte elektriciteit die in het net wordt geïnjecteerd, wordt dus vergoed, omdat je in ruil een bedrag ontvangt (het injectietarief). We leggen het je allemaal uit in deze blog. 

Het installeren van zonnepanelen blijft met andere woorden een rendabele investering, zeker als je ook een thuisbatterij plaatst. Wij berekenden de rendabiliteit in Wallonië met of zonder thuisbatterij.

3. Zonder budget kan je geen zonnepanelen installeren

Niet waar! Als je spaargeld je zonnepanelen niet dekt of je kunt ze niet in één keer betalen, bestaan er ook energieleningen, soms ook groene leningen genoemd. Deze leningen steunen energiebesparende investeringen. Het gaat om een vaste rentevoet die momenteel over het algemeen op minder dan 2% staat (naargelang van de financiële instelling).

4. Het prosumententarief keldert de rendabiliteit van zonnepanelen

Waar en niet waar! Het klopt dat de jaarlijkse besparingen iets lager zijn met het systeem met het injectietarief in vergelijking met de terugdraaiende teller. Maar de terugverdientijd duurt slechts iets langer (1 à 2 jaar). Hier zijn twee redenen voor … Ten eerste ontvang je een bedrag (het injectietarief) voor de zonne-elektriciteit die je niet vergebruikt en injecteert in het net. Bovendien hoef je geen prosumententarief meer te betalen. Daarnaast is met het systeem met het injectietarief de rentabiliteit van je installatie ook afhankelijk van je verbruiksgewoonten.  

Wil je er het meeste voordeel uit halen? Dit zijn alvast enkele tips: 

  • Maximaliseer zoveel mogelijk het verbruik van je zonne-elektriciteit op het moment dat deze wordt geproduceerd. Hoe meer je direct gebruikt, hoe meer je bespaart. Met andere woorden, een hoog zelfverbruik en weinig injectie in het net betekenen meer besparingen. Als je overdag vaak thuis bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om je elektrische apparaten (wasmachine, …) te laten draaien of(eventueel om je elektrische auto op te laden). En waarom geen slimme oplossingen gebruiken om ze op afstand in te schakelen? 
  • Investeer in een thuisbatterij. Hiermee kun je de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, opslaan voor later gebruik, vooral op momenten dat je zonnepanelen niets of minder produceren (’s avonds bijvoorbeeld). . Een batterij kan je zelfverbruik dus aanzienlijk verhogen. 
  • Volg je verbruik op met de Smart- App van ENGIE. Met deze slimme applicatie kun je je elektriciteitsproductie en je verbruik controleren wanneer je maar wilt. Een onmisbare tool om je energie-efficiëntie te verbeteren en geld te besparen. 

Dankzij deze tips benut je je zonnepanelen optimaal en maximaliseer je de voordelen van het injectietarief. Meer weten over hoe je het meeste uit de productie van je zonnepanelen kunt halen? Ontdek onze 8 tips

5. Het onderhoud van zonnepanelen is duur!

Niet waar! De experts beweren dat de regen in België de panelen afstoft dankzij een beschermende coating op de panelen die het vuil afstoot. Zonnepanelen reinigen moet enkel in uitzonderlijke omstandigheden, zoals bv. wanneer je veel bomen of vogels in de buurt hebt. In dit geval, kost het onderhoud ongeveer honderd euro. We geven je alvast enkele tips voor een optimaal onderhoud … 

Wat met de omvormer? Het hoofdonderdeel van je zonnepaneleninstallatie? Die moet jaarlijks worden afgestoft bij de luchttoevoeropeningen. Wat betreft de levensduur: de omvormer gaat gemiddeld 8 tot 12  jaar mee. Je moet het onderdeel gedurende de totale levensduur van je panelen (25  jaar) dus minstens eenmaal vervangen. De prijs? Die hangt af van de grootte van je zonnepanelen en van hun vermogen. Gemiddeld betaal je iets minder dan 2. 000 euro, exclusief de installatie. Die kost kun je vermijden als de omvormer nog onder garantie valt. De garantie duurt doorgaans vijf jaar, maar sommige installateurs bieden verlengingen tot wel 20 jaar!