5 financiële vragen in verband met zonnepanelen

Zonnepanelen en geld? Een explosief duo. Het kan in ieder geval aanleiding geven tot discussies, en leidt ook tot misvattingen. Financiële mythes die we willen opklaren.

01/10/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Er bestaan minstens 5 misvattingen over zonnepanelen. En evenveel financiële mythes! Of het nu gaat om de kosten, premies, belastingen, het rendement of de financiering, er bestaan heel wat meningen over zonnepanelen en de kostprijs ervan. We hebben de vragen die ons het vaakst worden gesteld als uitgangspunt genomen en hebben ons wat verdiept in het onderwerp, om enkele zaken terug recht te kunnen zetten. Dit is het resultaat van ons onderzoek…

1. Zonnepanelen aankopen kost meer dan 15 000€!

Niet waar! Tien jaar geleden kostte het inderdaad tussen 15 000 en 20 000€ om zonnepanelen te installeren (voor een gemiddelde installatie van 14 panelen en een productie van 3200 kWh). Dankzij de evolutie van zonnepanelen kun je de prijs tegenwoordig delen door 3! Het is dus mogelijk om je installatie volledig te financieren vanaf 5000€, btw inbegrepen (6%).

We leggen je ook uit hoe je de prijsoffertes voor je toekomstige zonnepanelen kunt vergelijken.

2. Geen premies of steun meer voor zonnepanelen

Waar en niet waar! Alles hangt af van je Gewest. Hier vind je meer info over premies en steun voor zonnepanelen in België. Maar kort samengevat:

> Woon je in Vlaanderen? In Vlaanderen wordt vanaf 1 januari 2021 een nieuwe premie toegekend voor de installatie van zonnepanelen. Het prosumententarief verdwijnt in 2021 en maakt plaats voor een nieuw tariefsysteem. Het principe van de teller die omgekeerd draait, bestaat nog steeds maar enkel voor installaties die voor 2021 geplaatst werden en op voorwaarde dat het Grondwettelijk Hof deze beslissing niet ongeldig verklaart. Ook hier is de investering nog steeds interessant. Deze infografiek toont de rendabiliteit van je zonnepanelen in Vlaanderen.

> Woon je in Brussel? Sommige gemeentes bieden premies voor de installatie van zonnepanelen. Op 1 januari 2020 werd een nieuw gedeeltelijk compensatiesysteem ingevoerd. Je krijgt ook tien jaar lang groene certificaten (ongeveer 900 €/jaar)! Ontdek de rendabiliteit van je zonnepanelen in Brussel.

> Woon je in Wallonië? Geen premie meer maar de teller draait nog steeds omgekeerd (tot in 2030). Het prosumententarief geldt ook sinds 1 oktober 2020 (zie punt 4). Desondanks is er wel nog steeds een goed rendement. Wij berekenden de rendabiliteit van je zonnepanelen in Wallonië.

3. Zonder budget kan je geen zonnepanelen installeren

Niet waar! Als je spaargeld je zonnepanelen niet dekt of je kunt ze niet in één keer betalen, bestaan er ook energieleningen, soms ook groene leningen genoemd. Deze leningen steunen energiebesparende investeringen. Het gaat om een vaste rentevoet die momenteel over het algemeen op minder dan 2% staat (naargelang van de financiële instelling).

Met ENGIE kun je de betaling spreiden: je plaatst je zonnepanelen in functie van het beschikbare budget.

Eens je prijsofferte is opgemaakt, berekenen onze medewerkers wat je maandelijkse terugbetalingen zullen zijn. je kan het ook zelf doen op de site van onze partner Beobank. Maar let op, geld lenen kost ook geld.

4. Het prosumententarief keldert de rendabiliteit van zonnepanelen

Het komt neer op ongeveer 280€/jaar in Vlaanderen.

Het prosumententarief (of prosumer tarief) is een vaste jaarlijkse bijdrage van klanten die elektriciteit zowel verbruiken als produceren.

Het prosumententarief bestaat in Vlaanderen al sinds 2015 maar vanaf 2021 verdwijnt het voor de nieuwe installaties.

In Wallonië is het prosumententarief in werking getreden op 1 oktober 2020. Het prosumententarief zal evenwel voor 100% gecompenseerd worden door de Waalse regering in 2020 en 2021 via een premie, en daarna voor 54,27% in 2022 en 2023. In 2024 wordt het voor 100% ten laste van de prosument.

In Brussel bestaat het prosumententarief niet.

Sommigen vrezen de invoering van de slimme meter. Er wordt beweerd dat dat de rendabiliteit van zonnepanelen eveneens gaat kelderen. Maar dat is niet het geval.

5. Het onderhoud van zonnepanelen is duur!

Niet waar! De experts beweren dat in België de regen de panelen afstoft dankzij een beschermende coating op de panelen die het vuil afstoot. Zonnepanelen reinigen moet enkel in uitzonderlijke omstandigheden, zoals bv wanneer je veel bomen of vogels in de buurt hebt. In dit geval, kost het onderhoud ongeveer honderd euro.

Wat met de omvormer? Het hoofdonderdeel van je zonnepanelen moet om de twee jaar worden nagekeken. Je kunt de omvormer ook jaarlijks afstoffen, bij de luchttoevoeropeningen. Wat betreft de levensduur: de omvormer gaat gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Je moet het onderdeel gedurende de totale levensduur van je panelen (25 jaar) dus minstens eenmaal vervangen. De prijs? Die hangt af van de grootte van je zonnepanelen en van hun vermogen. Gemiddeld betaal je iets minder dan 2000 €, exclusief de installatie. Die kost kun je vermijden als de omvormer nog onder garantie valt. De garantie duurt doorgaans vijf jaar, maar sommige installateurs bieden verlengingen tot wel 20 jaar!

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan nu een gratis offerte aan.