Zonnepanelen installeren op je dak? Graag, maar ... hoe financier je die investering? Van je spaarboekje aanspreken tot een lening aangaan of gespreid betalen: er bestaan verschillende oplossingen.

Hoewel de prijzen van zonnepanelen in 10 jaar tijd door 3 gedeeld zijn, blijft het voor veel mensen een investering van formaat. Er rijzen nog steeds heel wat vragen omtrent zonnepanelen. Maar een ding is zeker, deze alternatieve, groene energie is echt de moeite waard. En wat het prijskaartje betreft, over hoeveel hebben we het dan juist?

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Installatie zonnepanelen

De kostprijs hangt eerst en vooral af van het aantal panelen. Voor een gezin van 4 personen dat jaarlijks 4000 kWh verbruikt, zijn er 17 zonnepanelen nodig, ofwel een vermogen van iets meer dan 4 kWp (kilowattpiek).

In 2019 tel je voor zo een installatie van 14 zonnepanelen ongeveer 5800 € neer (panelen, plaatsing, omvormer en btw inbegrepen).

Dit is echter een orde van grootte. Andere factoren kunnen de prijs beïnvloeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de positie van de installatie (op een hellend dak, een plat dak of op de grond), de oriëntering van je woning (oost, zuid, west) die meer panelen kan vereisen, de kwaliteit van de cellen (monokristallijn, polykristallijn, amorf), de schaduwzones en de leeftijd van je woning (de btw daalt tot 6% als het gebouw ouder is dan 10 jaar).

De volgende vraag is dus: hoe je zonnepanelen financieren? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Oplossing 1: cash betalen

Het is verstandig om je geld te investeren in zonnepanelen, omdat je minstens kunt rekenen op een rendement van meer dan 5% per jaar gedurende 25 jaar (terwijl een spaarrekening gemiddeld nog maar 0,11% oplevert).

Momenteel kan een systeem rendabel zijn na 5 tot 10 jaar naargelang het gewest waarin je woont. Deze rendabiliteitssimulator kan je helpen om de berekening te maken

Oplossing 2: gespreid betalen

In 2019 schommelen de prijzen van zonnepanelen in België tussen 1400 € en 1900 € per kWp.

Het is mogelijk om je zonnepanelen in verschillende schijven te betalen. Het voordeel van deze formule is haar flexibiliteit:
– Je kan ervoor kiezen om een deel cash te betalen en het resterende saldo in verschillende stortingen te betalen.
– Of je kan de volledige som lenen en maandelijks terugbetalen.

ENGIE biedt een gespreide betaling aan door middel van een voordelig consumentenkrediet dat voorgesteld wordt door financiële partner Beobank. De rentevoet bedraagt 1,60% (jaarlijks kostenpercentage – JKP) op 1 oktober 2019.

Stel dat een zonnepaneleninstallatie 5800 €* kost …

Scenario 1: je betaalt 2500 € cash en kiest voor een gespreide afbetaling van de resterende 3300 € op 2 jaar. Voor dit deel betaal je dan in totaal 3354,72 €, ofwel 24 x 139,78 € terug.

Scenario 2: je kiest ervoor om de 5800 € gespreid te betalen op 3 jaar. In dat geval moet je 5942,88 € terugbetalen, ofwel 36 maandelijkse afbetalingen van 165,08 €.

“Ik wilde dit jaar investeren in zonnepanelen, maar omdat ik grote werken hebben uitgevoerd in mijn woning, had ik niet genoeg budget meer over”, vertelt Daphné. “Ik koos dus voor gespreid betalen: ik betaalde een deel contant en de rest betaalde ik maandelijks af op 3 jaar tijd. Uiteindelijk betaal ik voor mijn installatie van 5800 € slechts een kleine honderd euro extra voor deze flexibiliteit.”

De beste rentevoeten op de markt schommelen tussen de 1,5 en 2% (JKP, oktober 2019). Verschillende sites vergelijken de bankinstellingen met elkaar: Spaargids.be, Topcompare.be, Simulatielening.be of Bankshopper.be. Meestal gaan de geleende bedragen van 1000 € tot 70 000 €. Ruim voldoende dus om een zonnepaneleninstallatie en zelfs nog andere milieuvriendelijke werken mee te financieren. De terugbetalingstermijnen variëren naargelang het aanbod.
In ons voorbeeld van 5800 €, kan dat tot 48 maanden zijn.

Laatste nuance: je aanvraag moet gestaafd worden door een (of meerdere) offerte(s) om aanvaard te worden.

Oplossing 3: een gewestelijke lening aanvragen

Aangezien de gewesten bevoegd zijn voor energie, kennen ook zij leningen toe om gezinnen te helpen hun woningen te renoveren of energiebesparingen te doen. Ook zonnepanelen passen in dit kader.

In Wallonië gaat het om de Rénoprêt. Niet te verwarren met het Rénopack, dat een premie omvat en niet geldt voor zonnepanelen. Bijna alle gezinnen kunnen een beroep doen op de Rénoprêt, behalve diegene die meer dan 97 700 € bruto/netto? per jaar verdienen. De rentevoet bedraagt 0% (JKP). Omdat deze lening bedoeld is voor renovatiewerken, is ze erg gul. Het maximumbedrag bedraagt 60 000 € en de maximumtermijn 30 jaar. De Rénoprêt kan de vorm aannemen van een consumentenkrediet of een hypothecaire lening.

In Vlaanderen hebben we het over de Energielening. Begin 2019 werd haar draagwijdte beperkt. Zo is ze voortaan voorbehouden aan personen met een bescheiden inkomen, uitkeringsgerechtigden, OCMW-begunstigden, personen in schuldbemiddeling, … De rentevoet bedraagt 0% (JKP). Het maximumbedrag dat geleend kan worden, bedraagt 15 000 € en de langste terugbetalingstermijn is 15 jaar. Wat zonnepanelen betreft, is de enige voorwaarde dat je een dak hebt dat al goed geïsoleerd is.

Tot slot is er ook de Brusselse Groene Lening. Het maximumbedrag is 25 000 €. De voorwaarden hangen af van de gekozen vorm. De eerste is een consumentenkrediet. De maximumtermijn is dan 10 jaar en de rentevoet schommelt naargelang het inkomen tussen 0 en 1% (JKP). De tweede vorm is een hypothecaire lening. De maximumduur hiervoor is 30 jaar en de rentevoet schommelt tussen 0 en 2%.

Zo, voortaan ken je de verschillende financieringsmogelijkheden voor je toekomstige zonnepaneleninstallatie. Maar weet je ook of je woning wel geschikt is voor zonnepanelen? Hoe werken ze? Hoe kies je een installateur? Lees onze 3 gidsen die je alles vertellen wat je moet weten over zonnepanelen!

Facebook Comments