9 voordelen als je van mazout op gas omschakelt voor je verwarming

Overweeg je om je stookolieketel te vervangen door een model op gas? Omdat het gasnet onlangs tot in jouw straat is doorgetrokken? Of omdat je gehoord hebt dat verwarmen op gas zuiniger is? Maar wist je dat zo’n omschakeling je 9 voordelen oplevert?
Paul D.
18/07/2022 |

Bijna de helft van de Belgen (47%) geeft de voorkeur aan een gasketel om zich te verwarmen. Welke redenen hebben zij daarvoor? Wij ontdekten dat van stookolie op gas omschakelen minstens 9 voordelen oplevert.

1. Een gasketel is voordeliger

Als je je cv-ketel moet vervangen, dan komt een condensatieketel op gas je goedkoper uit dan een model op stookolie. Een gasketel zal je ongeveer 4500 € kosten, een mazoutketel al snel 6500 €.* Tel daar nog ongeveer 1000 € bij voor de standaardaansluiting van je woning tot aan het gasnet in de straat. Bij sommige distributienetbeheerders is de standaardaansluiting gratis als je van mazout op gas omschakelt. Soms krijg je zelfs nog een extra premie! Dat is onder andere het geval bij Ores en Resa.

Goed om te weten: het verwarmingscircuit met radiatoren in je woning is ook perfect geschikt voor je nieuwe gasketel. Alleen je stookolietank heb je niet langer nodig (zie punt 3).

2. Een gasketel moet wettelijk minder vaak gecontroleerd worden

Terwijl een stookolieketel elk jaar moet worden gecontroleerd (een wettelijke verplichting in de 3 Gewesten), is zo’n periodieke controle maar om de 3 jaar verplicht voor een gasketel in Wallonië en om de 2 jaar in Vlaanderen en Brussel!

Wat niet wegneemt dat je ketel onderhouden altijd belangrijk is om hem goed te laten functioneren. Ontdek hier waarom.

3. Met gas heb je geen stookolietank meer nodig!

Als je stookolietank in de openlucht staat, dan laat je dez omvangrijke tank weghalen en win je plaats in je tuin. Als het om een ondergrondse stookolietank gaat, dan laat je die ofwel uitgraven, ofwel neutraliseren (bijvoorbeeld door ze op te vullen met zand of PU-schuim).

Er is natuurlijk één belangrijke voorwaarde voor verwarming op aardgas: er moet een gasleiding door je straat lopen. Is dat niet het geval? Kies dan voor gasverwarming op propaangas. Maar dan heb je wel nog een gastank nodig …

4. Een gasketel neemt minder plaats in

Tegenwoordig wordt meestal een gaswandketel geïnstalleerd, die veel minder plaats inneemt. Meteen krijg je meer ruimte in je woning. Toch bestaan er ook nog vloerketels voor verwarming op gas.

5. Met gas is het niet meer nodig om je tank te vullen

Er stroomt gas door het ondergrondse aardgasnet. Je loopt dus niet langer het risico om op een koude winterdag vast te stellen dat je verwarming niet meer werkt, omdat je vergeten bent om stookolie te laten leveren of het peil in de tank te controleren … “Dat was één van de redenen waarom ik van mazout op gas ben omgeschakeld”, zegt Willy. “De peilstok van mijn mazouttank was niet zo betrouwbaar en mijn hoofd al evenmin (lacht). Het was bijna elk jaar hetzelfde liedje. Als je zo oud bent als ik (Nvdr: 77 jaar), dan is het echt geen pretje om in januari 2 of 3 dagen zonder verwarming te zitten.” En bovendien, als je dringend je stookolietank moet laten vullen, heb je niet de tijd om de prijzen te vergelijken en te kopen in een periode waarin de stookolieprijs laag staat.

6. Aardgasverwarming is milieuvriendelijker

De CO2-uitstoot van gas ligt tot 25% lager dan bij andere fossiele brandstoffen (aardolie, steenkool). Aardgas draagt dus minder bij tot het broeikaseffect. In vergelijking met stookolie komt er bij de verbranding van aardgas ook minder stikstof vrij. Dat is beter voor de luchtkwaliteit en om zure regen te voorkomen. Met een verwarming op gas is het risico op bodem- of grondwatervervuiling ook veel kleiner, want je slaat geen gas in of rond je woning op.

Goed om te weten: Het federaal energiepact bepaalt dat de verkoop van stookolieketels tegen 2035 verboden wordt om milieuredenen. Daar hou je beter nu al rekening mee …

7. Aardgas stroomt door leidingen, er hoeven dus geen vrachtwagens te rijden zoals bij stookolie

Aangezien aardgas via ondergrondse leidingen in de huizen wordt geleverd, hoeven er geen vrachtwagens rond te rijden om te leveren, zoals bij stookolie. Dat is goed voor onze planeet én voor onze mobiliteit!

8. Gas is een veilige brandstof

Wist je dat er een hittebron van meer dan 650°C nodig is om aardgas spontaan te doen ontbranden? Het risico op ontploffingen of brand is dus klein. Aardgas is ook niet toxisch. Hoe komt het dan dat je aardgas kunt ruiken? Om veiligheidsredenen wordt er een geurstof aan aardgas toegevoegd. Daardoor merk je onmiddellijk een gaslek op - dat slechts heel zelden voorkomt - en kan je de distributienetbeheerder waarschuwen.

Toen ik het advies kreeg om mijn mazoutketel te vervangen door een nieuwe gasketel, was ik er eerlijk gezegd niet helemaal gerust in”, zegt Mariska. “Ik moest een beetje wennen aan het idee om gas in huis te hebben. Maar ik moet toegeven dat een gasketel voor onze woning de beste oplossing is. En nu denk ik er niet meer aan dat hij op gas werkt.”

9. Aardgas is minder vervuilend

Als je je woning met aardgas verwarmt, hoef je niet bang te zijn voor fijn stof of roet in de kamers, op je meubels, … En ook je schoorsteen blijft langer proper. Hij heeft dus minder onderhoud nodig en de schoorsteenveger moet minder vaak langskomen!

Hoe van stookolie- op gasverwarming omschakelen?

Omschakelen is echt heel eenvoudig. Je doet dat in slechts 3 stappen. Je leest er alles over in ons artikel.

*Dat is gebaseerd op de gemiddelde verkoopsprijzen voor een gas- en mazoutketelinstallatie in 2019 bij ENGIE.