Hoeveel kost een nieuwe condensatieketel?

Hoeveel kost een nieuwe cv-ketel? Wanneer heb je hem terugverdiend? We hebben het voor je uitgerekend, installatie inbegrepen.
Paul D.
12/06/2020 |

Het is niet makkelijk om te beslissen wanneer je best je verwarmingsketel vervangt. Heeft je ketel het vorige winter regelmatig laten afweten? Werkt je cv-ketel plots niet meer, heb je geen warm water meer onder de douche, start hij niet meer op of verwarmt hij tot op de verkeerde temperatuur? Lekt hij? Heeft hij met andere woorden vaak panne? Dan is er slechts één oplossing: hem zo snel mogelijk vervangen om terugkomende en hoog oplopende herstellingskosten te vermijden.

Is je ketel gewoon oud ☺ (ouder dan 15 jaar), maar werkt hij nog prima, dan ben je niet snel geneigd om een nieuwe cv-ketel te kopen. Het is nochtans een investering die loont! Het bewijs …

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

De prijs hangt natuurlijk af van het type ketel, het vermogen ervan en de energiebron (gas, stookolie,…). Er bestaan immers verschillende verwarmingssystemen. Sinds 2015 is de verkoop van condensatieketels de norm geworden, want die bieden een beter rendement (tot 109%).

  • Een gascondensatieketel kost gemiddeld 4500€.
  • De prijs voor een condensatieketel op stookolie bedraagt ongeveer 6500€. Gezien het wetsvoorstel om de verkoop van mazoutketels na 2035 te verbieden, is het misschien het uitgelezen moment om over te stappen van stookolie op aardgas. Je bespaart er alvast een flinke duit mee voor zowel brandstof als onderhoud. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je niet steeds opnieuw stookolie moet inslaan.

Zo’n investering komt misschien niet op het juiste moment… Gelukkig zijn er vandaag verschillende manieren om je nieuwe verwarmingsketel te financieren.

Hoe lang duurt het voor je de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel hebt terugverdiend?

Gewoonlijk bespaar je met een gascondensatieketel tot 30% energie ten opzichte van een klassiek systeem, waardoor de investering na gemiddeld 10 jaar helemaal terugverdiend is. Die terugverdientijd kan echter aanzienlijk ingekort worden in Vlaanderen en Brussel dankzij de premies die de gewesten toekennen. Maar zelfs zonder premies is het interessant. We hebben het voor je uitgerekend:

Hoe een verwarmingsketel kiezen?

Je energiebehoeften en je woning bepalen je keuze. Een gascondensatieketel is vandaag de meest aangewezen oplossing voor een bestaande woning, of het nu uit budgettaire of ecologische overwegingen is.

Blijft de vraag welk merk van verwarmingsketel je best kiest… Om een doordachte keuze te maken, vertellen we je alvast welke 5 fouten je beter vermijdt als je een verwarmingsketel kiest.

Wil je een gratis offerte ontvangen voor je cv-ketel? Vul dan het formulier in. Onze verwarmingsexperts nemen zo snel mogelijk contact met je op.