Wat doen als je verwarmingsketel stuk is: herstellen of vervangen?

Als je ketel kapot is, is het dan voordeliger en/of sneller om hem te laten herstellen? Is het niet beter om hem ineens te vervangen? Om de juiste keuze te maken, moet je rekening houden met 4 criteria.
Paul D.
14/09/2021 |

Je verwarmingsketel is stuk. Nadat je tevergeefs de eerste hulp bij een panne hebt toegediend, dringt de vraag zich op: je ketel vervangen of herstellen?

Je zal een verwarmingstechnicus moeten bellen om de oorzaak van een kapotte ketel te zoeken. Er is immers meer dan één mogelijke oorzaak. Hij zal ook kunnen zeggen wat de meest doeltreffende, snelste en meest rendabele oplossing is. Hou rekening met deze 4 criteria.

Criterium 1: de leeftijd van de ketel

> Je verwarmingsketel is minder dan 10 jaar oud. Dan is je verwarmingsketel herstellen vaak de beste optie. Dat geldt uiteraard niet als er heel ernstige en onherstelbare problemen zijn.

> Je verwarmingsketel is tussen 10 en 15 jaar oud. Laat de kosten van de herstelling schatten en vraag een offerte voor je een beslissing neemt. Is het nog de moeite om te investeren in een herstelling? Lopen de kosten op tot meer dan 1000 €, dan kan je ketel vervangen voordeliger zijn … dat was ook het geval bij Nathalie.

Je verwarmingsketel vervangen of herstellen?
play-fwd

> Je verwarmingsketel is 15 jaar of ouder. Mogelijk is een vervanging nodig. De problemen zullen zich steeds vaker voordoen, met alle kosten van dien. Je verwarmingsketel vervangen zal je heel wat geld besparen als je nog geen condensatieketel hebt: een traditionele oude ketel verbruikt tot 30% meer dan een nieuwe condensatieketel (ondertussen de norm geworden). Het is bovendien moeilijker om onderdelen te vinden voor een oud toestel. De kans is trouwens ook groot dat je toestel niet meer voldoet aan de nieuwe reglementering voor verwarmingsketels (wat uitstoot betreft). Tijdens de volgende verplichte periodieke controle (een van de 4 redenen om je cv-ketel te onderhouden) zou je weleens een ongunstige beoordeling kunnen krijgen waardoor je toch je verwarmingstoestel zult moeten vervangen.

Criterium 2: de prijs van de interventie

In geval van herstelling

Als je een verwarmingstechnicus inschakelt, factureert hij:
– de werkuren;
– de verplaatsing;
– de onderdelen.

Het totale kostenplaatje? Reken voor de werkuren en de verplaatsingskosten op gemiddeld 150 €, met 6% btw, voor een eenvoudige interventie van een uur op een weekdag. Voor noodgevallen ‘s avonds of in het weekend tel je gemakkelijk het dubbele neer.

De prijzen van de onderdelen zelf schommelen tussen 10 en meer dan 1000 € afhankelijk van de aard van het probleem (een gewone diode, een circulatiepomp of het hele verwarmingselement).

In geval van vervanging

De prijs van een nieuwe gascondensatieketel? Gemiddeld 4500 €, installatie inbegrepen. Een investering die je snel hebt terugverdiend volgens deze berekening.

Voor een condensatieketel op stookolie tel je gemiddeld 6500€ neer. Maar misschien is het wel het perfecte moment om van stookolie over te stappen op gas als je hier nog niet mee verwarmt. In onze gratis gids “Je stookolieketel vervangen door een verwarmingsketel op aardgas” leggen we je uit hoe, waarom, tegen welke prijs en wat de voordelen ervan zijn.

Hoe dan ook, om te weten te komen hoeveel een nieuwe gasketel je zou kosten en een eerste prijsinschatting te krijgen in functie van je woning en je noden, volstaat het om te antwoorden op enkele vragen.

Er bestaan ook verwarmingspremies en er zijn verschillende manieren om je nieuwe verwarmingsketel te financieren.

<H3> Financiële vergelijking herstelling vs. vervanging

Stel: je verwarmingsketel is 17 jaar oud en gaat stuk. Hoeveel bedragen de kosten op 5 jaar tijd?

> Herstelling

17e jaar: herstelling circulatiepomp 500 €
20e jaar: herstelling verdeelklep 500 €
22e jaar: gasblok stuk -> Vervanging cv-ketel 3700 €
Gaskosten gedurende 5 jaar 9000 €
TOTAAL 13 700 €

 

> Vervanging

17e jaar: circulatiepomp stuk -> Vervanging cv-ketel 3700 €
Gaskosten gedurende 5 jaar (modern model -30%) 6000 €
TOTAAL 9700 €
Besparing 4000 €

 

In ons voorbeeld is de vervanging van een traditionele verwarmingsketel (dus geen condensatieketel) ouder dan 15 jaar financieel interessanter dan de herstelling ervan.

Criterium 3: de termijn

Of je ketel stuk gaat in de winter of in de zomer, maakt een groot verschil … In de winter kan je immers moeilijk dagen of zelfs weken zonder verwarming. Je ketel vervangen kan nu eenmaal langer duren dan een herstelling. Er zit sowieso wat tijd tussen de offerte, de bestelling en de plaatsing. Misschien moet je dan toch eerst een herstelling laten uitvoeren om je alvast uit de nood te helpen …

Criterium 4: de kosten-batenverhouding

Je zal de kosten-batenverhouding van je keuze moeten evalueren. Als het volstaat om een goedkoop klein onderdeel te vervangen, is een herstelling de beste oplossing, zelfs als je ketel ouder is dan 10 jaar. Wellicht kan die dan nog 3 of 4 jaar mee. Moet daarentegen het hele verwarmingselement vervangen worden en is je ketel bovendien al vrij oud, dan is een herstelling echt niet de moeite waard.

Ik huur. Wie betaalt de rekening?

In dat geval moet de oorzaak van het defect worden opgespoord om uit te maken of de huurder of de eigenaar de herstelling moet betalen.

De huurder staat in voor een goed onderhoud van de woning. Dat betekent dat de huurder de ketel regelmatig moet onderhouden. Als het defect van de ketel te wijten is aan een gebrek aan onderhoud, is de herstelling van de verwarmingsketel ten laste van de huurder.

De eigenaar moet van zijn kant zijn bezit in goede staat houden. Dat betekent dat hij verplicht is om grote werken te laten uitvoeren die te wijten zijn aan slijtage en de ouderdom van het gebouw. Een te oude verwarmingsketel die vervangen moet worden, is voor rekening van de eigenaar. Ook als een of meerdere onderdelen wegens ouderdom vervangen moeten worden, is het de eigenaar die betaalt.

Heb je dringend een verwarmingstechnicus nodig om een probleem met je verwarmingsketel op te lossen? De pechbijstand voor verwarming van ENGIE en zijn 150 chauffagisten staan voor je klaar. Moet je je ketel vervangen? Dan helpen zij je om de beste oplossing te kiezen en zorgen ze voor de installatie en het onderhoud.