Waarom je ketel onderhouden in de zomer?

De meeste Belgen plannen het periodiek onderhoud van hun cv-ketel in de herfst in. Maar is dat wel zo’n goed idee? Het meest aangewezen seizoen is namelijk de lente of de zomer, en wel om deze 5 redenen ...
Paul D.
07/04/2021 |

Slechts 1 Belg op 3 laat regelmatig zijn verwarmingssysteem nakijken. En dat terwijl een periodiek onderhoud wettelijk verplicht is en een van de 4 voornaamste redenen is om je cv-ketel te onderhouden.

Als we onze ketel laten onderhouden, doen we dat meestal in september, oktober of november. Net wanneer de temperatuur buiten daalt en iedereen zijn toestellen weer aansteekt. Er vroeg bij zijn, in de lente of in de zomer, zou echter veel beter zijn ...

1. Je kan makkelijker een dag en tijdstip kiezen voor het onderhoud

Wanneer het terug mooi weer wordt, hebben de chauffagisten minder werk. Ze hebben dan een minder drukke agenda. Het is dan ook makkelijker om een afspraak te maken op de dag en het tijdstip die voor jou het beste passen. Zo moet je misschien geen verlof nemen en vermijd je dat je de lawaaierige stofzuiger van de chauffagist of het tikken van zijn hamer moet aanhoren tijdens je Teams- of Zoom-meeting. ;-)

2. Problemen kunnen sneller worden opgespoord na de winterstress

Tijdens de winter draait je verwarmingsketel op volle toeren. Misschien moest je ketel zelfs heuse “stressperiodes” doorstaan door extreem koude buitentemperaturen. De lente is dan ook het perfecte moment om je ketel te controleren, schoon te maken en om na te kijken of bepaalde onderdelen eventueel versleten zijn.

3. Je betaalt minder reparatiekosten

Door te anticiperen, verminder je het risico op een defecte cv-ketel in de toekomst. Je laat de problemen niet “aanslepen”, waardoor de staat van je verwarmingsketel er ook niet verder op achteruit gaat. Dankzij deze vorm van preventie vermijd je ingrijpende en dure reparaties.

4. Je hoeft niet bang te zijn dat je moet wachten op wisselstukken

Wanneer je cv-ketel stuk gaat en de chauffagist het onderdeel in kwestie niet in voorraad heeft, moet je soms dagenlang wachten voor de herstelling kan gebeuren. En dat krijg je in de wintermaanden natuurlijk liever niet te horen. Gebeurt de panne in de lente of in de zomer, dan zijn de gevolgen minder groot en boet je niet in aan comfort.

5. Je bent klaar voor de herfst

Als je het periodiek onderhoud van je verwarmingsketel in de lente of in de zomer inplant, ben je er zeker van dat hij in perfecte staat is wanneer je hem in oktober of november weer aanzet. Je hoeft er dus niet van wakker te liggen dat je cv-ketel het in hartje winter begeeft en dat je dagenlang zonder verwarming en warm water komt te zitten.

Hoe vaak moet je je ketel onderhouden?

Zoals gezegd, is het periodiek onderhoud een wettelijke verplichting. Dus ongeacht of je nu een gasketel, een stookolieketel, een houtketel of een pelletketel hebt.

Voor gasketels moet het onderhoud om de 2 jaar gebeuren in Vlaanderen en in Brussel. In Wallonië is dat om de 3 jaar voor ketels van minder dan 100 kW en om de 2 jaar voor ketels van meer dan 100 kW.

Stookolie-, hout- en pelletketels moeten in elk gewest jaarlijks onderhouden worden.

Even ter herinnering: het zijn de huurders die verantwoordelijk zijn voor het periodiek onderhoud van de verwarmingsketel. Hier kom je meer te weten over de verplichtingen van de huurder voor het onderhoud van de verwarmingsketel.

Nog een laatste tip: de lente is ook het uitgelezen moment om je verwarmingsketel om te schakelen naar zomermodus ;-).