6 manieren om zelf je elektriciteit te produceren

Zonnepanelen zijn weliswaar de meestgebruikte technologie om zelf je elektriciteit te produceren, maar het kan ook anders. Wij overlopen de technologieën die bij jou thuis kunnen worden geïnstalleerd, nu al of in de toekomst.
Paul D.
07/08/2019 |

Waarom zelf elektriciteit opwekken?

Zelf je stroom produceren betekent niet dat je altijd volledig in je energiebehoeften kan voorzien. Je produceert weliswaar volledig of gedeeltelijk de elektriciteit die je zelf verbruikt, maar voorlopig is het nog niet mogelijk om met hernieuwbare energiebronnen continu je behoeften te dekken. Daarom is een aansluiting op het stroomnet nog altijd onontbeerlijk, ook al kan je met batterijen (zie verder) je onafhankelijkheid vergroten.

Technologieën om zelf elektriciteit te produceren

1. Zonnenpanelen

Hoeveel kost het? Een gemiddelde zonnepaneleninstallatie bestaat uit 14 panelen, vergt een investering van ongeveer 5000 €, brengt meer dan 500€/jaar op en produceert stroom gedurende 25 tot 30 jaar. Ontdek hier hoe rendabel zullen je zonnepanelen zijn, afhankelijk van het Gewest waar je woont.

En als je alles wil weten over zonnepanelen, dan zijn deze 3 gidsen zeker heel nuttig.

2. Een windturbine voor thuis

Als je woning op een winderige plek ligt, kan je ook een kleine windturbine installeren om zelf stroom op te wekken. Meestal gaat het om windturbines met een verticale rotatie-as en wieken van maximaal 8 meter, die beter passen in een stedelijke omgeving. Ze leveren een vermogen van 100 W tot 20 kW. Een gemiddeld gezin (dat 3500 kWh/jaar verbruikt) heeft genoeg aan een windturbine van 3,5 kW. De productie start bij een minimale windsnelheid van 10 tot 15 km/u.

Maar let op: je mag niet zomaar overal een windturbine installeren en al helemaal niet op je dak. Je laat in elk geval beter eerst een windstudie en een milieu-effectenstudie uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. In de drie gewesten van ons land moet je eerst een stedenbouwkundige vergunning verkrijgen, je buren voldoende inlichten, je windturbine aangeven aan de CREG (de federale regulator) en aan de federale minister van Energie en ten slotte moet je de toestemming krijgen van je netbeheerder, onder andere voor de installatie van een bidirectionele meter.

Hoeveel kost het? Een windturbine voor thuisgebruik kost in totaal tussen 10 000 en 40 000€, installatie inbegrepen. De exacte prijs hangt af van het vermogen van de windturbine en de eventuele voorbereidende werkzaamheden (zijn de funderingen bijvoorbeeld stevig genoeg?). Als de windturbine voldoende aan de wind is blootgesteld, wordt de terugverdientijd op ongeveer 15 jaar geraamd. Hoe minder wind de turbine vangt, hoe langer het duurt voor je de kosten terugverdient. Een pluspunt is ook dat de regulator van jouw gewest (VREG, BRUGEL of CwaPE) groenestroomcertificaten toekent. Men neemt aan dat een windturbine tot 4x meer stroom kan produceren dan zonnepanelen met hetzelfde vermogen, terwijl het rendement na verloop van tijd niet vermindert.

3. Een windboom

De windboom is een soort windturbine voor thuis van een nieuwe generatie. De boom haalt zijn inspiratie uit de natuur en kan zelfs het zachtste briesje (6 km/u) omzetten in groene stroom. Hij is 9 meter hoog en heeft een stam en 54 blaadjes, die eigenlijk microturbines zijn, elk met een eigen generator. Deze “windboom” produceert tussen 1500 en 3500 kWh per jaar en hij ziet er in elk geval veel mooier uit dan een echte windturbine in je tuin!

Hoeveel kost het? 49 500€ voor dit wonder van de technologie. Dus niet alleen mooi, maar … bijna onbetaalbaar.

4. Micro-warmtekrachtkoppeling

Verwarmingsketels die tegelijk een microsysteem voor warmtekrachtkoppeling zijn, bestaan al. Hun bijzonderste eigenschap? Ze produceren tegelijk warmte en elektriciteit! Hoe ze dat doen? De brandstof die gebruikt wordt om warmte te produceren (meestal aardgas) drijft ook een zuigermotor aan. De mechanische energie die door deze beweging ontstaat, wordt dan via een alternator in elektriciteit omgezet. Warmtekrachtkoppeling dekt op deze manier grotendeels de elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld gezin.

Hoeveel kost het? Ongeveer 10 000 €.

5. Het zonnedak

Dakpannen die als zonnecellen functioneren kennen we al, maar nu is er een beter systeem: het zonnedak! Het Solar Roof van Tesla is meer dan een reeks zonnepanelen die op een gebinte zijn gemonteerd. Het hele dak vangt de zonne-energie op en het is verbonden met een krachtige batterij. De pannen zijn voorzien van zonnecellen die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Ze zien er als gewone pannen uit en ze gaan even lang mee als de rest van je woning. In België kan je nu al een optie op zo’n dak nemen.

Hoeveel kost het? Ongeveer 22 000 €, inclusief installatie, voor een dak met een gemiddelde oppervlakte (100 m²). Tesla zelf vermeldt immers deze prijs van 220 €/m².

6. Ruiten en bouwblokken in zonneglas

Verscheidene bedrijven ontwikkelen ruiten die stroom opwekken. Het Duitse bedrijf Heliatek werkt bijvoorbeeld aan een technologie waarbij een soepele zonnefolie op de ruit wordt aangebracht. Het aangekondigde rendement bedraagt ongeveer 80 watt per vierkante meter. Verscheidene gebouwen werden er al mee uitgerust, zoals het ENGIE Laborelec in Linkebeek. Maar nog geen woningen.

Britse onderzoekers hebben ook glazen bouwblokken voor woninggevels ontwikkeld die zonne-energie in elektriciteit omzetten. Ze zijn voorzien van slimme glasvezels die de zonnestralen op kleine zonnecellen concentreren. De Solar Squared-bouwblokken zouden binnenkort beschikbaar moeten zijn. De prijs ervan is momenteel nog niet bekend.

Kortom : er bestaan al heel wat oplossingen om zelf elektriciteit te produceren, maar ze zijn (nog) niet allemaal even betaalbaar. Zonnepanelen zijn ongetwijfeld de meest ontwikkelde technologie.