Welk soort zonnepanelen kies je het best?

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen: fotovoltaïsche, thermische, zwarte, blauwe, … Wat zijn de verschillen? Hebben ze allemaal hetzelfde rendement en dezelfde levensduur? En hoe zit het met de prijs? We zetten de verschillen en overeenkomsten even op een rijtje.
Paul
Paul D.
20/01/2023 |
De verschillende soorten en plaatsing van zonnepanelen

Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen ?

De term «zonnepanelen» wordt vaak gebruikt voor zowel «fotovoltaïsche panelen» als «thermische panelen». Toch is er een verschil…

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Ze vangen het licht van de zonnestralen op om lokale, groene stroom te produceren. De omzetting gebeurt via een halfgeleidend materiaal, zoals silicium, dat zich in de zonnecel bevindt.

Thermische zonnepanelen

Ze vangen de warmte van de zonnestralen op om sanitair warm water te produceren. Dit type panelen wordt dus typisch gebruikt in een zonneboilersysteem voor het sanitair watergebruik.

Kies je voor zwarte of blauwe zonnepanelen?

Er bestaan eerst en vooral 2 belangrijke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen voor je huis: de monokristallijne (zwarte) en de polykristallijne (blauwe) zonnepanelen. Deze 2 types zonnepanelen worden gemaakt op basis van silicium (in kristalvorm), maar er zijn toch enkele verschillen…

Samenstelling van beide soorten zonnepanelen

De cellen van monokristallijne zonnepanelen zijn eerder zwart Zonnepanelen_monokristallijn_zwart_cellen

De cellen van de zwarte of monokristallijne zonnepanelen bevatten, zoals de naam al aangeeft, maar één siliciumkristal. Alle kristallen liggen ook in dezelfde richting. Zo ziet het dak er vlakker uit.

De cellen van polykristallijne zonnepanelen zijn eerder blauwachtig Zonnepanelen_polykristallijn_blauw_cellen

De cellen van de blauwe of polykristallijne zonnepanelen zijn samengesteld uit verschillende kristallen. Ze bestaan in verschillende tinten, maar zijn meestal blauwachtig. De kristallen zijn als waaiers naar buiten gericht. Daardoor is hun kleur niet altijd homogeen.

Het rendement van blauwe en zwarte zonnepanelen

Aangezien de kristallen van zwarte zonnepanelen allemaal in dezelfde richting liggen, produceert de zwarte soort meer stroom bij rechtstreekse lichtinval.

De blauwe zonnepanelen vangen dankzij hun waaierstructuur dan weer gemakkelijker onrechtstreeks zonlicht op.

Wat is dan de beste soort? En welke soort fotovoltaïsche zonnepanelen biedt het beste rendement? Zwarte panelen hebben een hoger rendement dan blauwe wanneer ze rechtstreeks zijn blootgesteld aan zonlicht. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Daaruit kunnen we besluiten dat het jaarrendement van blauwe en zwarte zonnepanelen nagenoeg identiek is.

Daar staat tegenover dat nog andere factoren een invloed hebben op het rendement van je zwarte of blauwe zonnepanelen. Denk maar aan de helling en grootte van je dak, de warmte, …

Welk soort zonnepanelen kies je dan het best voor je dak?

Zwarte zonnepanelen zijn krachtiger op een klein, zuidgericht dak. Voor erg grote daken zijn blauwe dan weer beter geschikt. Zwarte zonnepanelen hebben ook meer de neiging om op te warmen. Die warmte vermindert echter het rendement. Bij een gelijke hoeveelheid zonlicht is het rendementsverlies bij blauwe zonnepanelen kleiner.

Prijsverschil tussen de verschillende soorten zonnepanelen

Polykristallijne (blauwe) zonnepanelen zijn vaak iets minder duur dan monokristallijne (zwarte). Het verschil bedraagt gemiddeld zo’n 10%. Nog even herhalen dat de prijs voor een gemiddelde fotovoltaïsche installatie met 14 panelen (goed voor een verbruik van 4000 kWp) tegenwoordig zo’n 7600€ bedraagt.

Hier lees je hoe rendabel je zonnepanelen zijn afhankelijk van je gewest (Wallonië, Vlaanderen, Brussel).

Is er een verschil in levensduur tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?

Op dit vlak verschillen de beide soorten zonnepanelen niet van elkaar. Beide garanderen een groenestroomproductie gedurende 25 tot 30 jaar. Alleen de omvormer zal in de tussentijd wel eens moeten vervangen worden. Die heeft een levensduur van ca. 10 jaar. Soms kun je hiervoor na die 10 jaar een garantieuitbreiding krijgen. Dat is zeker de moeite als je bedenkt dat de omzetter het belangrijkste maar ook het duurste onderdeel van je fotovoltaïsche installatie is!

De look van je dak met fotovoltaïsche zonnepanelen

Het uiterlijk van je dak is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Denk daarom goed na over de kleur van je zonnepanelen in functie van de kleur van je dak. Blauwe zonnepanelen op een zwart dak kunnen immers behoorlijk vloeken…

Tegenwoordig bestaan er ook fotovoltaïsche zonnepanelen in allerlei kleuren (rood, groen, zandkleurig, …). Die zijn ofwel ‘in de massa’ gekleurd, ofwel bedekt met een gekleurde folie. Ze zien er dan wel mooi uit, maar hun rendement ligt wel lager (-10% tot -25%) en hun prijs hoger (+15% ongeveer).

Als je een offerte voor zonnepanelen aanvraagt bij onze experts, houden zij rekening met al die criteria (rechtstreekse en onrechtstreekse zoninval, oppervlakte, hellingsgraad, …) om je zo goed mogelijk te adviseren in je keuze.

Hoogrendementspanelen, een nieuw soort zonnepanelen

hoogrendementspanelen

Sinds kort zijn er ook hoogrendementspanelen (300 Wp) op de markt. Deze zijn monokristallijn en hebben een rendement dat 18% hoger ligt dan dat van de ‘klassieke’ panelen. Ze zijn vooral geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte, aangezien je minder panelen moet installeren om hetzelfde rendement te bekomen. Keerzijde van de medaille: ze zijn ook duurder!

Zonnepanelen voor op je dak … of ergens anders

Zonnepanelen moet je niet noodzakelijk op je dak plaatsen. Ze kunnen vast of mobiel zijn. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje …

Bovenop geplaatste zonnepanelen op een hellend dak

Het plaatsen van zonnepanelen bovenop het dak is de meest gangbare plaatsing Bovenop_plaatsen_zonnepanelen_dak_gangbaar_plaatsing

Dit is de meest gangbare oplossing. De zonnepanelen worden op enkele centimeters van het schuine dak geplaatst op bevestigingsrails. Ze zijn geschikt voor bijna alle soorten dakbedekking zolang de helling minstens 20° bedraagt. Ter herinnering: voor een optimaal rendement is een zuidgericht dak met een helling van 30° ideaal.

Bovenop geplaatste zonnepanelen op een plat dak

Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak Zonnepanelen_plat-dak

Ook hier kunnen de zonnepanelen op rails geplaatst worden met een helling tussen 15 en 35° voor een optimaal rendement.

Afhankelijk van de draagstructuur kunnen de rails geballast of vastgezet worden. Let wel, voor een goede afvoer van het regenwater moet een plat dak toch een helling van minstens 2° hebben.

Zonnepanelen in je tuin

Ook in je tuin of op een veld kun je vaste zonnepanelen laten plaatsen als de oppervlakte van je dak te klein of slecht georiënteerd is. Ook die worden op een vaste structuur van aluminium bevestigd en in de optimale richting geplaatst. Let op: hiervoor heb je een betonnen fundering en een bouwvergunning nodig.

En als je dak niet goed georiënteerd of te klein is, zijn er nog andere, minder vaak voorkomende oplossingen:

  • Zonneluifels. Hiermee kun je toch gebruikmaken van zonne-energie en heb je tegelijkertijd een overdekt terras! De hellingsgraad bedraagt systematisch 30° en de zonnepanelen worden op een metalen structuur geplaatst.
  • Zonnecarports. Door hun hoge prijskaartje zijn die nog meestal voorbehouden voor bedrijven.
  • Zonnevolgers. Dit zijn eigenlijk mobiele zonnepanelen. Ze passen hun oriëntatie automatisch aan afhankelijk van de stand van de zon – net als een zonnebloem – wat een hoger rendement oplevert. Deze structuren hebben een oppervlakte van 16 tot 65 m². Je hebt er funderingen en een bouwvergunning voor nodig. Het gaat met andere woorden om een complexe en dure oplossing die niet zo interessant is voor particulieren.

Ben je van plan om fotovoltaïsche zonnepanelen aan te schaffen? Het Waalse gewest financeert het prosumententarief nog tot 2023. En de komst van de digitale meter zal geen invloed hebben op je rendement. Niets dan goed nieuws dus om de sprong te wagen!