Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen?

Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen? Vanaf wanneer zijn ze rendabel? Hoeveel panelen voorzien? Dekken ze je elektriciteitsfactuur? We berekenden hun rentabiliteit in deze infografiek.
Paul D.
30/08/2022 |

Zijn zonnepanelen nog rendabel in Vlaanderen? De rentabiliteit en de terugverdientijd zijn van cruciaal belang bij de keuze om al dan niet zonnepanelen te installeren, zeker sinds de invoering van het nieuwe systeem van het injectietarief, het einde van de terugdraaiende teller met prosumententarief en de installatie van de digitale meter

Voor een particulier is het niet eenvoudig om het rendement te berekenen. Daarom maakten wij alvast het rekensommetje op basis van een optimale oriëntatie, d.w.z. zonnepanelen die zuid of zuidwest gericht zijn. Zonnepanelen in het oosten of westen plaatsen, is ook mogelijk, maar vereist de installatie van extra panelen om een jaarlijkse productie te bekomen die op hetzelfde niveau ligt als die van een zuidelijk gerichte installatie. Een noordelijk georiënteerd dak is geen optie.

We hebben ook berekend hoeveel je dankzij een dergelijke installatie kunt besparen op je elektriciteitsfactuur, alsook het gemiddelde rendement ervan in 2023 (wetende dat je, gezien de huidige termijnen, nog zult kunnen profiteren van de steun in 2023), in vergelijking met een spaarrekening.

En als je nu eens een thuisbatterij aan je installatie koppelt? In Vlaanderen is die vraag echt relevant! Je verhoogt je zelfverbruik namelijk aanzienlijk, je bent minder afhankelijk van de wijzigingen in de wetgeving en je bespaart meer in 2023.

Ontdek het vooral zelf in onze infografie:

Woon je in een van de twee andere Belgische gewesten? Bekijk ook de berekening voor Wallonië en voor Brussel.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan gerust vrijblijvend een gratis offerte aan.