Meet de productie van je zonnepanelen: 4 manieren

Hoeveel groene energie hebben je zonnepanelen gisteren, de voorbije maand of vorig jaar geproduceerd? Deze cijfers zijn in meer dan één opzicht interessant. Maar hoe meet je ze (correct)? Ontdek vier methodes.
Paul D.
01/07/2020 |

Waarom je zonneproductie opvolgen?

Het rendement van zonnepanelen controleren zou voor iedere bezitter ervan een reflex moeten zijn. Wie er pas heeft laten installeren, doet dat blijkbaar elke dag. Het is immers leuk om te zien hoeveel stroom je eigen panelen hebben geproduceerd. Maar na een tijdje verslapt die aandacht. Toch luidt het advies om een keer per maand het rendement van je zonnepanelen na te kijken.

Waarom meten en berekenen?

  • Om zeker te zijn dat je installatie normaal functioneert. En dat bijvoorbeeld de omvormer niet defect is. Monitoring op afstand is een service die sommige installateurs aanbieden, maar lang niet allemaal. Als je niet naar je panelen omkijkt en er zou een defect optreden, dan verlopen er misschien weken of maanden voor je dat doorhebt. Aan je factuur zou je het dan in elk geval wel merken.
  • Om je dagelijkse productie te kennen.
  • Om te controleren of het rendement van je zonnepanelen overeenstemt met het rendement dat je installateur heeft gegarandeerd (wist je dat ENGIE je rendement gedurende 10 jaar kan garanderen?).
  • Om na te gaan welke factoren het rendement van je panelen beïnvloeden (regen, hitte, winter…).
  • Om meteen te merken wanneer er bladeren of vogeluitwerpselen op je panelen liggen, waardoor de productie van je panelen daalt of zelfs helemaal stilvalt.

Kortom, door je zonneproductie in het oog te houden, merk je onmiddellijk als er iets misloopt en kan je dat snel verhelpen.

Hoe meet je de productie van je zonnepanelen?

Er bestaan verschillende hulpmiddelen om je zonneproductie op te volgen, het ene al wat makkelijker dan het andere.

1. Noteer de meterstand van je productie

De goede oude methode blijft bruikbaar. Noteer in een schriftje of Excel-bestand (altijd op dezelfde datum, ideaal aan het begin of einde van elke maand, dan vergeet je het niet) de stand van je productie op de omvormer of de productiemeter (dus de groene meter, niet de algemene elektriciteitsmeter van je woning).

De productie van de voorbije maand bereken je eenvoudig door de meterstand van deze maand af te trekken van die van vorige maand. Noteer het aantal kWh in een tabel of op een grafiek. Op die manier is het kinderspel om je groenstroomproductie van maand tot maand te vergelijken. Na verloop van tijd kan je ook de resultaten van een bepaalde maand vergelijken met die van dezelfde maand van vorige jaren.

2. Installeer een monitoringsysteem

Steeds meer installateurs van zonnepanelen en fabrikanten van omvormers ontwikkelen interfaces op maat die aan de omvormer gekoppeld zijn en de productiegegevens opslaan. Je kunt ze via internet raadplegen in je persoonlijke dashboard (via de website van de fabrikant of installateur) of zelfs rechtstreeks in een mobiele app op je smartphone of tablet. Op die manier heb je altijd en overal toegang tot je productiegegevens.

Dit is een handig systeem, omdat je zelf helemaal niets moet doen. Je raadpleegt automatisch de statistieken en grafieken, per uur, dag, maand en jaar. Sommige monitoringsystemen gaan nog een stap verder: ze sturen je een waarschuwing wanneer ze abnormale productiegegevens opmerken.

3. Gebruik de zonnepanelenmodule van boxx

boxx, de slimme thermostaat van ENGIE, biedt eigenaars van zonnepanelen een schat aan gegevens.

Welke extra voordelen biedt boxx in vergelijking met andere systemen? Dankzij een sensor die op je elektriciteitsmeter wordt aangebracht, levert boxx je in real time de volgende gegevens, in kWh en euro:

> uiteraard hoeveel energie je zonnepanelen produceren;

> je zelfverbruik, dus de elektriciteit van je panelen die je zelf meteen verbruikt;

> de hoeveelheid geproduceerde energie die je in het net injecteert;

> de hoeveelheid netstroom die je hebt verbruikt;

> de vergelijking tussen je geraamde stroomproductie en je reële productie.

Deze gegevens zijn belangrijk om je zelfverbruik te verhogen, zodat je minder afhankelijk wordt van het net.

4. Een app voor je smartphone

In de App Store en op Google Play vind je een indrukwekkende reeks apps om het rendement van je zonnepanelen op te volgen. Gebruik zoekwoorden als “app zonnepanelen” of “zonnepanelen analyseren” of nog “rekenmodule zonnepanelen”. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van deze apps vrij ongelijk is. Ze bieden je niet allemaal dezelfde informatie en bij sommige zijn de resultaten nauwkeuriger dan bij andere. Sommige apps vragen je om de productiegegevens manueel in te voeren. Andere gaan ervan uit dat je aan je panelen optimizers installeert, die de productie van elk paneel apart optimaliseren. Lees dus goed de commentaren vóór je een app kiest, zeker als je ervoor moet betalen.

Goed om te weten: afhankelijk van de methode die je gebruikt om de productie van je zonnepanelen op te volgen, kunnen de resultaten kleine verschillen vertonen. Dat kan komen door de frequentie waarmee de productiegegevens worden genoteerd, de berekeningsmethode enz.

Hoe verbeter je het rendement van zonnepanelen?

Doorslaggevend voor het rendement van je zonnepanelen zijn de oriëntatie en de helling van je dak. Die elementen controleer je dus beter vóór de installatie.

Ga ook na of er geen schaduw op de panelen kan vallen (bomen, schoorsteen, dak van een buur). Is dat het geval? Vraag dan aan je installateur om je systeem parallel te configureren, met optimizers, zodat alle panelen apart kunnen functioneren en één paneel met schaduw niet het rendement van de hele installatie naar beneden haalt.

Er zijn ook verschillende types zonnepanelen (monokristallijn, polykristallijn…). Sommige types zijn efficiënter dan andere. Bespreek dit met je installateur vóór hij zijn offerte maakt. Controleer ook goed of het aantal panelen is afgestemd op je verbruik.

Zonnepanelen installeren levert vooral 4 voordelen op. Mariska, Jean-Baptiste en Michael hebben de stap in elk geval gezet. Ontdek waarom zij zonnepanelen hebben geïnstalleerd, hoe jij je zonnepanelen zou kunnen financieren en welke premies nog beschikbaar zijn.