Waarom hebben zij zonnepanelen geïnstalleerd?

Er zijn veel argumenten te bedenken om zelf hernieuwbare energie op te wekken met zonnepanelen: omdat het financieel voordelig is, milieuvriendelijk, meer comfort biedt, interessant is voor latere projecten. Herken jij jezelf in de verhalen van onze 3 klanten?
Paul D.
16/06/2020 |

Mariska : “Wij zagen het meteen groot en zijn nu klaar voor de toekomst”

Plaats: Wauthier-Braine
Woning: alleenstaand
Oriëntatie: zuid
Dak: hellend
Installatiedatum: mei 2019
Aantal panelen: 24, monokristallijn, zwart

De laatste 3 jaar hebben Mariska en haar man veel renovatiewerken uitgevoerd in hun woning. “Ik vertrouw niet graag blindelings op vaklui en bouwbedrijven”, zegt Mariska. “Ik weet zelf niet zoveel over verwarming, isolatie of zonne-energie. Daarom ben ik bang dat bedrijven mij iets willen verkopen dat ik niet echt nodig heb. Bijgevolg heb ik eerst een energieaudit laten uitvoeren. Die gaf mij meer zelfvertrouwen. Paul, de expert die is langsgekomen, bekeek alles met een objectieve blik. Ik heb heel veel aan zijn adviezen gehad.”

Wij denken eraan om een elektrische auto te kopen. Met de panelen op ons dak produceren wij genoeg stroom om die op te laden.
Mariska

Mariska uit Wauthier-Braine deed een beroep op ENGIE, dat zijn partner Sungevity inschakelde voor de haalbaarheidsstudie en de installatie van de panelen. “Alle stappen vóór de installatie werden online en telefonisch afgehandeld. Wij hoefden geen vrijaf te nemen op ons werk. Voor hun berekeningen gebruikten zij een satellietsysteem. Ik stond daar eerst nogal sceptisch tegenover, maar het resultaat heeft mij verbluft. Onze installatie kost 8 000 € en zal op 7 of 8 jaar terugverdiend zijn. Na 6 maanden is mijn maandelijkse factuur al gezakt tot 39,18€ in plaats van 108,43€! En ik verwacht nog een daling bij de volgende afrekening.”

Jean-Baptiste : “Mijn zonnepanelen zijn mijn groen kapitaal”

Plaats: Brussel
Woning: rijwoning
Oriëntatie: zuidwest
Dak: 1 hellend, 1 plat dak
Installatiedatum: juli 2017
Aantal panelen: 12, monokristallijn, zwart

Jean-Baptiste liep al een hele tijd rond met het idee om zonnepanelen te installeren. “Nu er nog weinig subsidies worden gegeven, had ik wel vragen bij het rendement van mijn investering. Maar de berekeningen van een collega en van Sungevity, de zonnepaneleninstallateur van ENGIE, hebben mij overtuigd. De terugverdientijd van mijn installatie bedraagt 7 jaar, zonder groenestroomcertificaten. Op hun advies heb ik 2 panelen extra laten installeren.” Jean-Baptiste heeft 4 panelen op zijn hellend dak laten leggen en 8 op zijn plat dak.

“Zo’n investering is om meer dan één reden interessant”, zegt hij. “De waarde van mijn woning stijgt, mijn gedecentraliseerde en duurzame elektriciteitsproductie is goed voor het milieu en ook mijn portefeuille is er blij mee, want dit groene kapitaal brengt mij meer op dan mijn bankrekening. Vorig jaar heb ik met mijn panelen 75% van mijn elektriciteitsverbruik gedekt en dankzij de groenestroomcertificaten bedroeg mijn elektriciteitsfactuur 20€ per jaar!”

Een interessante investering, in elk opzicht: de waarde van mijn huis stijgt, gedecentraliseerde en duurzame stroomproductie is goed voor het milieu en voor mijn portefeuille
Jean-Baptiste

Wel moest iedereen nieuwe gewoonten aannemen … “Vooral ons zelfverbruik optimaliseren. Bijvoorbeeld onze vaatwasser en onze wasmachine laten draaien als de zon schijnt en onze panelen maximaal stroom produceren. Ik heb dat een tijdje moeten herhalen, maar nu doet iedereen het automatisch. Het gebeurt dat mijn vrouw aan het ontbijt vraagt of onze productie al 900 Watt haalt, zodat ze de vaatwasser kan starten (lacht).”

Jean-Baptiste heeft meteen ook diverse nieuwe elektrische huishoudtoestellen gekocht die zuiniger werken en hij heeft ledverlichting geïnstalleerd. Daarvoor heeft hij zijn eurocheques gebruikt. “Ik heb nu meer aandacht voor energiebesparingen en ik raad iedereen in mijn omgeving aan om zonnepanelen te installeren.”

Michael : “Door onze zonnepanelen genieten wij nu meer comfort.”

Plaats: Aalst
Woning: halfopen bebouwing
Oriëntatie: zuid-zuidwest
Dak: hellend
Installatiedatum: augustus 2019
Aantal panelen: 16, monokristallijn, zwart

Michael begon er op een bepaald moment aan te twijfelen of er wel ooit zonnepanelen op zijn dak zouden komen … “Ik wou ze al veel eerder installeren, maar financieel lag dat een beetje moeilijk. Ik ben er al lang van overtuigd dat dit de energiebron van de toekomst is en in onze wijk verschenen er steeds meer panelen. Toen de prijzen begonnen te dalen en wij genoeg gespaard hadden, kon ik mij vorige zomer eindelijk de installatie van mijn dromen veroorloven.”

Het is niet overdreven om te zeggen dat de zonnepanelen het leven van dit gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) helemaal hebben omgegooid. “Wij verbruikten elk jaar 6000 kWh aan stroom”, zegt Michael. “Met onze panelen zijn wij er op slechts 6 maanden in geslaagd om onze stroomafname van het net met de helft te verminderen! Dat levert ons een mooi spaarcentje op en daar wilden wij later iets leuks mee doen.” Door de lockdown is dat moment er zelfs sneller gekomen dan zij hadden verwacht …

Na slechts 6 maanden nemen wij al 2 keer minder elektriciteit van het net af. Met de euro’s die wij zo uitsparen kunnen wij later iets leuks doen
Michael

“Om onze gedachten wat af te leiden van de stresserende crisis en om de kinderen een plezier te doen hebben wij een mobiele jacuzzi gekocht. En daar hebben wij al heel veel plezier aan beleefd! Mijn vrouw is een beetje ongerust over de kosten en ze vraagt of het water toch wel met stroom uit onze panelen wordt verwarmd. Gelukkig wel, antwoord ik dan. Want anders zou onze elektriciteitsrekening nogal pieken! Mensen vergeten gemakkelijk dat zo’n jacuzzi veel stroom vreet. Nog vóór de zonnepanelen had ik al een boxx geïnstalleerd en die laat mij nu op elk ogenblik zien hoeveel ik produceer en van het net afneem. Zo weet ik bijvoorbeeld dat we meer verbruiken dan onze eigen productie sinds we onze jacuzzi hebben …”

Dat bevestigt voor Michael alleen maar dat hij er goed aan heeft gedaan om te investeren in zonnepanelen. “Ze hebben ons leven veranderd! Door onze eigen stroomproductie genieten wij meer van het leven. Ik begin zelfs al aan een elektrische auto te denken. Maar in combinatie met de jacuzzi moet ik dan misschien een paar panelen laten bijleggen … (lacht)”.