Zonnepanelen hebben ons leven veranderd

Michael droomde al jaren van zonnepanelen en in augustus 2019 liet hij ze installeren. Eerst was dit voor hem een louter rationele investering voor de toekomst. Maar toen kwam de lockdown en plots kregen zijn zonnepanelen een heel andere betekenis.
Paul D.
07/07/2020 |

Michael (44 jaar), woont in Aalst met zijn echtgenote en hun twee kinderen, in een mooie 3-gevelwoning met tuin. In augustus 2016 liet hij op zijn zuid-zuidwest georiënteerd dak 16 monokristallijne, zwarte zonnepanelen installeren.

“Ik dacht er al een hele tijd aan om zonnepanelen te laten installeren”, zegt hij. “Jammer genoeg was de investering voor ons een beetje te zwaar om te dragen. Ik vind dat zonnepanelen de energiebron van de toekomst zijn. In mijn wijk zag ik er ook steeds meer verschijnen op de daken. Maar het was wachten op een gunstig moment. En dan begonnen de prijzen te dalen, elk jaar een beetje meer. Vorige zomer kon ik mij eindelijk de installatie van mijn dromen veroorloven.”

Je hebt op je zadeldak 16 monokristallijne, zwarte panelen laten leggen. Waarom heb je die gekozen?

“Ik weet dat er allerlei soorten zonnepanelen bestaan, maar ik moet toegeven dat ik daar op voorhand niet veel tijd aan heb besteed. Ik ben afgegaan op het advies van de experts van Sungevity, het bedrijf dat voor ENGIE zonnepanelen installeert. Mijn panelen liggen aan de achterkant van de woning en de kleur is dus minder belangrijk dan wanneer ze aan de straatkant zouden liggen. Het huis heeft een licht hellend dak dat naar het zuiden-zuidwesten is gericht. De panelen vangen dus vrijwel de hele dag het zonlicht op. Zwarte panelen zijn in zo’n geval efficiënter en leveren een mooi rendement op. Ik ben heel tevreden over mijn keuze en ik ben blij dat ik het deskundig advies van de installateur heb gevolgd. Waarom 16 panelen? Wij vonden dat al een mooie investering, maar er is nog plaats vrij op het dak. Dus ik kan later nog wel een aantal extra panelen laten leggen als dat nodig zou blijken.

“6 maanden na de installatie van mijn zonnepanelen stelde ik vast dat onze factuur met de helft was gedaald”

Dekt de geïnstalleerde capaciteit je behoeften dan niet?

“Daar wil ik graag een dubbel antwoord op geven… Toen wij besloten om zonnepanelen te installeren, verbruikten wij ongeveer 4000kWh. Ik vond dat niet overdreven voor een gezin van vier zoals het onze, al was het een beetje meer dan het gemiddelde. Toen onze panelen stroom begonnen te produceren, verbruikten wij alles wat we zelf produceerden, via het systeem van de terugdraaiende meter. Vanaf januari 2020, dus 6 maanden na de installatie, stelde ik vast dat ons jaarlijks verbruik van netstroom met de helft was verminderd! En onze factuur ging dus ook flink naar beneden! Ik vond dus dat ik genoeg panelen heb, zelfs met nog een beetje marge. Vergeet niet dat we twee tieners in huis hebben, die met hun tablets, tv-toestellen en PlayStation aardig wat elektriciteit verbruiken. Ze zijn 15 en 19 jaar en ik besef dat ze waarschijnlijk geen 10 jaar meer thuis zullen blijven wonen. In de toekomst zal mijn verbruik dus eerder dalen. Ik wil ook niet meer produceren dan ik zelf verbruik, want dat is alleen maar zinvol als je de energie die je opwekt, opslaat in een thuisbatterij. Maar op dit ogenblik zijn die nog te duur en haal je de investering er niet uit. Maar toen kwam de lockdown en plots bleek dat al mijn bedenkingen op drijfzand waren gebouwd…”

Hoezo?

“Het coronavirus bracht nogal wat stress met zich mee. Om ons dagelijks leven een beetje op te vrolijken en de kinderen een plezier te doen, hebben wij een mobiele jacuzzi gekocht. Daar hebben we al veel genot aan beleefd. Maar we hebben ook gemerkt dat hij veel energie verslindt… In het begin vroeg mijn vrouw zelfs elke keer of het water van de jacuzzi toch wel zeker met stroom van de panelen wordt opgewarmd. (lacht) Hoe wij wisten dat ons verbruik plots de hoogte in schoot? Dat is dankzij boxx, de slimme thermostaat die ik al vóór de zonnepanelen had laten installeren. Op die thermostaat zit een module voor zonnepanelen, waarmee ik heel gemakkelijk kan controleren hoeveel de panelen produceren en hoeveel ik afneem van het net. We hadden de jacuzzi nog maar een paar keer gebruikt, toen ik merkte dat ons verbruik flink toenam. Dus nu neem ik meer af van het net dan ik injecteer.”

Ben je niet bang voor het nieuwe tariefsysteem dat in 2021 wordt ingevoerd?

“Toen ik de panelen in 2019 liet installeren had ik alles mooi uitgerekend. Aangezien de premies in het Vlaamse Gewest verdwijnen (N.v.d.r: op 1 januari 2021 voert Vlaanderen een nieuwe premie voor zonnepanelen in) en ik het prosumertarief moet betalen, moest ik absoluut van het compensatiesysteem kunnen gebruikmaken. Wat betekent dat mijn meter terugdraait als ik stroom in het net injecteer. De overheid garandeert dat ik nog 15 jaar van die compensatie kan genieten. (N.v.d.r.: het is nog wachten op een definitieve uitspraak van de Raad van State over deze regeling. Toch ziet het ernaar uit dat de regulator deze beslissing van de Vlaamse regering niet langer wil terugdraaien. Wie nog tot 31/12/2020 beslist om te investeren in zonnepanelen, zou nog 15 jaar van de terugdraaiende meter moeten kunnen genieten, zelfs met een digitale meter).

Je klinkt heel tevreden over je investering in zonnepanelen …

“Absoluut! Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar onze zonnepanelen hebben ons leven veranderd. Omdat we nu onze eigen stroom produceren, kunnen we ons al eens een pleziertje veroorloven. Zonder al te streng op ons verbruik te letten. Zo zou ik mij in de toekomst een elektrische auto willen aanschaffen. Maar aangezien we nu ook al een jacuzzi gebruiken, moet ik dan eerst extra zonnepanelen laten leggen! Anderzijds: als we duurzamer willen leven, zou het wel een logische beslissing zijn. Ondertussen kijk ik ook al ver vooruit voor mijn panelen. Wat doe ik over 25 of 30 jaar als ze minder produceren? Moet ik ze dan laten vervangen? Of er laten bijleggen om het rendementsverlies te compenseren? Maar zover is het nog niet! (lacht)"