Zonnepanelen slachtoffer van eigen succes en van wereldwijde context

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren? Dan zul je toch nog een beetje geduld moeten oefenen. Door de recente sterke stijging van de vraag en grote bevoorradingsproblemen lopen de leveringen nu aanzienlijke vertraging op. Een woordje uitleg.
Paul D.
21/11/2022 |

Misschien heb je in de media ook vernomen dat de markt van de zonnepanelen momenteel met grote bevoorradingsproblemen kampt. De installateurs staan machteloos en uiteindelijk is de consument de dupe. Daarom heeft ENGIE besloten om voorlopig geen nieuwe offerteaanvragen voor zonnepanelen en thuisbatterijen meer te aanvaarden. Er zijn veel redenen voor deze situatie, zoals de hoge energieprijzen, de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de lockdowns in China, enz. Wat kun je daaraan doen als klant? En hoe moet het nu verder? We beantwoorden graag je vragen, in alle openheid.

Vooral drie redenen

Het succes van zonnepanelen

Een eerste belangrijke verklaring voor het complexe probleem is dat steeds meer consumenten beseffen dat zonnepanelen (en thuisbatterijen) een interessante investering zijn. Deze trend zal trouwens niet snel verdwijnen! Specialisten menen dat ook in 2022 de vraag hoog zal zijn, met een groei van bijna 25%. Sungevity, een filiaal van ENGIE, merkt dat de vraag naar zonnepanelen sinds de zomer van 2021 (minstens) verdubbeld is. Echt verbazend is dat niet, want zonnepanelen bieden reële voordelen, zowel voor je portefeuille als voor de planeet. Ze zijn een rendabele investering en een onmisbare stap naar energieonafhankelijkheid dankzij de duurzame en hernieuwbare energie die ze produceren. Er is nog een reden waarom zonnepanelen en thuisbatterijen momenteel zo populair zijn: de fors gestegen energieprijzen van de laatste maanden.

Wereldproductie onder hoogspanning

Ondertussen kampen de zonnepanelenfabrikanten met leveringsproblemen. Ze slagen er niet in om voldoende grondstoffen (zoals silicium) in te kopen om de onderdelen te produceren die nodig zijn voor de fabricage van zonnepanelen. Hoe dit komt? Door het coronavirus zijn de meeste fabrieken stilgevallen. Het resultaat is een enorm onevenwicht tussen vraag en aanbod en een ernstige verstoring van de aanvoerketens. Bovendien duurt het soms vele maanden voor de productielijnen opnieuw op volle kracht functioneren. De productie opnieuw op volle toeren laten draaien is dus niet eenvoudig, vooral omdat de pandemie zeker nog niet tot het verleden behoort. Vooral China ziet zich nog verplicht om de ene lockdown na de andere af te kondigen.

Verstoorde logistiek

Door tekorten en vertragingen bij de productie raakt uiteindelijk de hele logistieke keten ontwricht. Bij elke schakel stapelen de vertragingen zich op, van de grondstoffenleverancier tot de installateur van zonnepanelen, zonder de producent, de transporteur en alle andere tussenschakels te vergeten. De meest voor de hand liggende schuldige is het coronavirus, maar er is meer. Het conflict in Oekraïne veroorzaakt ondertussen nog meer onzekerheid, verstoringen van aanvoerketens en moeilijkheden voor alle spelers in het ecosysteem van de zonnepanelen.

Gevolgen voor de consument?

De geopolitieke situatie, de sterke vraag en de problemen aan de aanbodzijde maken het heel moeilijk om je binnen een redelijke termijn zonnepanelen te leveren. Alle installateurs, ook ENGIE, kampen met dit probleem en ondervinden moeilijkheden om een installatiedatum te garanderen. In het eerste kwartaal van 2022 zag ENGIE zich zelfs verplicht om tijdelijk op de rem te gaan staan om onze klanten in alle omstandigheden een perfecte service te kunnen blijven bieden.

Sinds deze zomer kan ENGIE bevestigen dat de levertermijn voor een nieuwe installatie tussen 5 en 7 maanden bedraagt en ze dus in 2023 kan worden geleverd. Concreet kun je dan niet meer profiteren van de subsidies van 2022, maar wel van de overheidssteun die voorzien is voor 2023. Houd er wel rekening mee dat deze financiële steun nog verder zal evolueren, met name in Vlaanderen. Lees er alles over in dit artikel op onze blog.

Hoop op beterschap?

Je plannen om zonnepanelen of een thuisbatterij te installeren zul je dus nog even moeten opbergen. Toch is er absoluut geen reden om te wanhopen, wel integendeel!

  • Om te beginnen monitort ENGIE dagelijks de situatie en zoeken we actief naar oplossingen om onze klanten te helpen. Zodra de wereldmarkt tekenen van heropleving vertoont, staan we klaar!
  • De sector van de zonne-energie maakt nog steeds een snelle technologische evolutie door, dankzij talrijke innovaties. Dit maakt het mogelijk om blokkeringen te omzeilen, nieuwe producten aan te bieden en de productiekosten te doen dalen.
  • Allerlei geopolitieke spanningen en de pandemie creëren momenteel weliswaar een complexe situatie, maar we mogen de hoop op normalisatie zeker niet opgeven.

Tijdelijke stopzetting van verkoop

We behandelen momenteel geen nieuwe offerteaanvragen. Dit zal mogelijks enkele maanden duren. We spitsen al onze aandacht op de huidige bestellingen om deze zo goed en snel mogelijk te finaliseren. Zodra de situatie gestabiliseerd is, zal een offerteaanvraag terug mogelijk zijn. Wij begrijpen dat dit vervelend nieuws is in de huidige context en willen ons daarom verontschuldigen voor dit ongemak.

Volg hier de laatste stand van zaken.

Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de test. Is je dak er nog niet klaar voor? Maak dan van de huidige wachttijd gebruik om de nodige aanpassingen uit te voeren voor je een offerte aanvraagt.

Misschien wil je ondertussen al besparen op je energieverbruik of een bijdrage leveren tot een gezondere planeet? Neem ook eens je verwarmingssysteem onder de loep en bekijk of je de productie van sanitair warm water in je woning niet kunt verbeteren. Wist je trouwens dat de zomer het beste moment is om je cv-ketel te laten onderhouden

Heb je nog vragen over je zonnepanelen? We hebben alles wat je zou moeten weten samengebracht in een handige en gratis gids om te downloaden. En voor de thuisbatterijen hebben we precies hetzelfde gedaan. Veel leesgenot!