Is een thuisbatterij kopen rendabel?

Nu al een thuisbatterij installeren? In heel wat gevallen is het antwoord …‘ja’. Dat is zo in Vlaanderen en Brussel, maar met de komst van het injectietarief ook in Wallonië. Dit is wat je zeker moet weten …
Paul D.
17/10/2023 |

De laatste jaren komen er steeds meer thuisbatterijen op de markt als oplossing om de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren. Uiteraard kan de prijs sommige Belgen ontmoedigen om hierin te investeren. Nochtans kan een thuisbatterij je zelfverbruik meer dan verdubbelen: van 30% zonder batterij naar 60% of zelfs 80% met batterij!

Lange tijd was deze aankoop niet rendabel gedurende de levensduur van de batterij (10 tot 15 jaar). Maar dat is snel veranderd! Door de invoering van het systeem met injectietarief is een thuisbatterij voortaan interessant of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont. Op voorwaarde echter dat het systeem met injectietarief voor jou van toepassing is.

In Vlaanderen geldt het systeem met injectietarief voor alle nieuwe installaties vanaf 2021 of als je beslist om je meter te vervangen door een digitale meter.

Ook in Brussel is dit systeem sinds november 2021 van toepassing voor alle eigenaars van zonnepanelen.

In Wallonië geldt het systeem met injectietarief voor alle nieuwe zonne-installaties die gecertificeerd worden vanaf 1 januari 2024.

Waarom is het interessant om in een batterij te investeren als het injectietarief van toepassing is?

In het systeem met injectietarief worden de elektriciteit die je afneemt en de elektriciteit die je terugstuurt naar het net (injecteert) afzonderlijk gemeten dankzij een digitale of bidirectionele meter:

  • De elektriciteit die je van het net afneemt, betaal je tegen het tarief vermeld in je contract: het afnametarief. 
  • Je ontvangt een bepaald bedrag per kWh elektriciteit die door je zonnepanelen wordt geproduceerd en in het net wordt geïnjecteerd: het injectietarief.

Hoe meer je de elektriciteit verbruikt die door je zonnepanelen wordt geproduceerd, hoe minder je van het net moet afnemen en hoe meer je bespaart. Een thuisbatterij is een uitstekend hulpmiddel om daarin te slagen: je slaat de door zonne-energie opgewekte elektriciteit overdag op voor gebruik 's avonds of de volgende dag, wanneer je veel elektriciteit nodig hebt en je zonnepanelen minder (of zelfs helemaal niets) produceren. 

Op die manier kan je enkele honderden euro's per jaar besparen op je elektriciteitsfactuur.

Hoeveel kost het en hoeveel bespaar je?

We hebben het uitgerekend voor een gemiddeld gezin. Als je 5.000 kWh/jaar verbruikt en je kiest voor een batterij van 5,8 kWh (ongeveer 5.000 €), dan verhoogt een batterij je zelfverbruik met 30% tot 60%. Dat betekent dat je minder elektriciteit moet afnemen van het elektriciteitsnet.

Aangezien de tarieven niet dezelfde zijn in de drie gewesten, zijn dit de besparingen per gewest: 

In Vlaanderen: je kunt tot 1.460 € per jaar besparen! Lees meer in onze infografie.

In Brussel: je bespaart zo’n 1.980 €! Lees meer in onze infografie.

In Wallonië: je besparingen kunnen oplopen tot 1.530 €. Lees meer in onze infografie.

In Vlaanderen biedt een thuisbatterij een extra voordeel: toepassing van het capaciteitstarief

De VREG heeft sinds 1 januari 2023 een capaciteitstarief ingevoerd voor de kosten van de elektriciteitsnetwerken … Of je nu zonnepanelen hebt of niet. Kort samengevat: de netwerkkosten werden enkel berekend op basis van het aantal verbruikte kWh per gebruiker. Met de komst van het capaciteitstarief maken ze slechts 20% uit van het distributietarief. De overige 80% zal afhangen van de gegenereerde verbruikspieken. Hoe hoger de pieken, hoe hoger de rekening.

De bedoeling is om de Vlaamse verbruikers ertoe aan te zetten nieuwe gewoontes aan te nemen en hun verbruik meer te spreiden in de tijd. En dat is ook perfect mogelijk met een thuisbatterij. Je vermijdt op die manier een mogelijke verhoging van je factuur en je bespaart nog meer …

En dat is ook het geval in Brussel en Wallonië.

In Brussel kan je je batterij financieren dankzij je groenestroomcertificaten

Brusselaars hebben geluk, want ze kunnen nog als enigen rekenen op groenestroomcertificaten die ze kunnen verkopen, en dat gedurende 10 jaar! In Vlaanderen en in Wallonië is dat al lang verleden tijd …

Het aantal groenestroomcertificaten dat per MWh wordt toegekend, is momenteel 1,9 (voor installaties van minder dan 5 kWp) en 1,8 (voor installaties van meer dan 5 kWp). De waarde van een groenestroomcertificaat bedraagt ongeveer 65 €. Voor een gemiddelde installatie met 14 zonnepanelen om een verbruik van 5.000 kWh te dekken, komt dat neer op zo’n 610 € per jaar. Op 10 jaar tijd is de rekening snel gemaakt: bijna 6.100 €! Een bedrag dat ruimschoots volstaat om te investeren in een thuisbatterij …

Kortom, investeren in een thuisbatterij heeft meer voor- dan nadelen in Vlaanderen, in Brussel en zelfs in Wallonië.
 
Overtuigd? Lees voor je de knoop doorhakt nog deze 5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen, bekijk onze vergelijking van 3 batterijen en doorblader onze volledige, gratis gids over thuisbatterijen.