“We hebben al heel vroeg besloten om meer zonnepanelen te installeren dan nodig”

Mariska geniet sinds mei 2019 van de opbrengst van haar zonnepanelen. Die installatie past in een reeks werken die ze liet uitvoeren om het comfort en de energieprestaties van haar woning in de Waalse gemeente Wauthier-Braine te verbeteren.
Paul D.
08/07/2020 |

Het huis van Mariska dateert van 1995. Toen was er nog lang geen sprake van “bijna-energieneutraal bouwen” (BEN) en alle bijbehorende normen die nu gelden. “Iets meer dan 3 jaar geleden wilden mijn man en ik ons huis verfraaien en meteen ook de energieprestaties ervan verbeteren, want die waren niet optimaal. Wij hebben toen ook besloten om enkele noodzakelijke werken te laten uitvoeren”, zegt Mariska bij het begin van ons gesprek.

Hebben jullie er toen onmiddellijk aan gedacht om ook zonnepanelen te installeren?

“Wij hadden er al lang zin in, maar onze panelen moesten nog een tijdje wachten. Wij vonden andere werken dringender: ons huis beter isoleren en tegelijk verfraaien. Om exact te weten waarmee we moesten beginnen en welke werken echt nodig waren, hebben wij een energieaudit laten uitvoeren door een onafhankelijke expert. Weet je, ik vind het soms moeilijk om de fabelachtige beloften van sommige leveranciers te geloven. Aangezien ik bijna niets weet van isolatie, verwarming en andere technische dingen zouden ze mij om het even wat kunnen verkopen (lacht). Ik had neutraal advies nodig. En dat hebben we gekregen, van Paul, de expert die ons heeft geholpen. Eerst hebben we onze zolder en onze ramen beter geïsoleerd en onze oude cv-ketel op mazout vervangen door een zuinigere condensatieketel op gas.

Zonnepanelen waren dus het logische vervolg…

“Inderdaad. Wij wilden ook iets doen voor het milieu, ons steentje bijdragen aan de transitie naar een koolstofneutrale toekomst. En ten slotte wil ik graag toegeven dat we ons ook hebben laten leiden door de mogelijke besparingen op onze elektriciteitsfactuur.”

Interessant, zelfs zonder premies

Hebben jullie je niet laten afschrikken door het wegvallen van de premies in Wallonië?

Jullie hebben 24 panelen laten installeren op jullie hellend dak, is dat niet meer dan jullie nodig hebben om het verbruik te dekken?

“Mijn maandelijkse elektriciteitsfactuur is met bijna 60% verminderd!”

“Inderdaad. Onze zonnepanelen produceren nu een beetje meer elektriciteit dan wij verbruiken. Maar dat hebben wij bewust zo gedaan. Het klopt dat het overschot momenteel voor ons verloren gaat, want wij hebben geen thuisbatterij om die energie op te slaan. Zo’n investering rendeert nu nog niet. Maar wij overwegen om later een elektrische auto te kopen en dan hebben wij dus meer energie nodig. Wij zijn dus gewoon vooruitziend! En door 24 panelen te laten leggen in plaats van het aantal dat eerst was gepland, ziet de installatie op ons dak er evenwichtiger en mooier uit. Het prijsverschil was trouwens niet zo groot. Onze 24 zonnepanelen, de omvormer en de installatie hebben ons in totaal 8000 € gekost.”

Zijn jullie niet bang voor het prosumententarief dat in Wallonië wordt ingevoerd?

“Daar was al wel ergens sprake van toen wij onze panelen hebben laten installeren, maar wij wisten het niet. Wij hebben pas later over het prosumententarief gehoord. Eerst zou het in januari worden ingevoerd, dan werd het uitgesteld tot mei en oktober nu zou het prosumententarief opnieuw worden aangepast. Voor de installatie van Mariska zou het 200 tot 300 € bedragen."