Zonnepanelen: een nieuwe premie en een nieuw tarief in Vlaanderen in 2021

Er zijn heel wat nieuwigheden op komst voor de eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen vanaf 1 januari 2021: een nieuwe premie voor de installatie en een nieuw tariefsysteem. Concrete bedragen, gevolgen: een overzicht!

08/10/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

De laatste jaren zijn de premies en de steun voor zonnepanelen weggesmolten als sneeuw voor de zon. Tot er momenteel vrijwel niets meer van overblijft. Het was dan ook een leuke verrassing toen de Vlaamse regering in juni een nieuwe premie aankondigde voor iedereen die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert.

Tegelijkertijd zal er ook een nieuw tariefsysteem gelden. We zoomen even in op deze steunmaatregel voor zonnepanelen en op de gevolgen van het nieuwe tarief voor (nieuwe) eigenaars van zonnepanelen.

De nieuwe Vlaamse zonnepremie

Voor wie?

Alleen personen met een gebouw dat al vóór 1 januari 2014 aangesloten was op het distributienetwerk van Fluvius.

Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking voor deze premie (maar kan wel gebruik maken van andere steunmaatregelen, zoals een vermindering van 50% of zelfs 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar als de woning voldoet aan de BEN-normen; E-niveau van maximaal 30 of 20).

Hoeveel bedraagt de zonnepremie?

Maximaal 1500€ en nooit meer dan 40% van de totale kostprijs van de installatie. De exacte berekening gebeurt als volgt: je ontvangt 300 €/kWp tot 4 kWp. Als de installatie een hoger vermogen kan leveren, ontvang je 150 € per kWp die je meer produceert, tot aan het plafond van 6 kWp. Voor het vermogen boven 6 kWp ontvang je niets meer.

Bijvoorbeeld: als je het equivalent van 4,25 kWp installeert – ofwel 14 panelen – krijg je een premie van (4*300€) + (0,25*150€) = 1237,50€

Hou ook hier rekening mee: vanaf 2022 wordt het bedrag van de premie jaarlijks met ongeveer een kwart verminderd. De overheid wil daarmee een stormloop zoals bij de groenestroomcertificaten vermijden.

Het nieuwe tariefsysteem

Het principe en de gevolgen van het nieuwe tarief

Het nieuwe tariefsysteem in Vlaanderen betekent het definitieve einde van het principe van de terugdraaiende meter. Je meterstand loopt dus niet meer op als je stroom uit het elektriciteitsnet verbruikt of terug als je de overtollige stroom van je zonnepanelen (die je dus niet zelf verbruikt) in het net injecteert.

In plaats daarvan wordt de elektriciteit die eigenaars van zonnepanelen injecteren in het net gevaloriseerd. Dat betekent dat je een vergoeding krijgt voor de elektriciteit die je panelen opwekken en die je op dat ogenblik niet verbruikt (en dus injecteert in het netwerk). Maar omdat het grootste deel van de prijs die je gewoonlijk betaalt voor je elektriciteit bestaat uit distributie- en transportkosten en belastingen (gemiddeld 65% van je totale elektriciteitskost), brengt 1 geïnjecteerde kWh je in euro veel minder “op” dan wat het je meestal kost om 1 kWh van het net af te nemen. De voorziene vergoeding voor elke kWh die je injecteert omvat die distributie- en transportkosten en belastingen immers niet (en dat geldt voor alle elektriciteitsleveranciers.

We raden je daarom ook aan om de elektriciteit die je zelf produceert zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken of op te slaan om de hoeveelheid afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit van het netwerk te beperken. Maar de prijs die je hiervoor ontvangt, zal lager liggen dan de prijs die je betaalt als je stroom van het net afneemt ...

Gevolg? Als je vooral ’s avonds of ’s nachts stroom verbruikt (en je dus weinig zelfverbruik hebt) dan daalt de rentabiliteit van je zonnepanelen door deze tariefwijziging.

Dankzij de nieuwe installatiepremie blijft de rentabiliteit van je toekomstige zonnepanelen toch rond de 10 jaar schommelen. Dat is trouwens meteen ook de reden waarom Vlaanderen de premie heeft ingevoerd.

Premie + nieuw tarief: hoe je investering maximaliseren?

Hoeveel bespaar je als je beslist om in 2021 zonnepanelen te installeren in Vlaanderen?

De installatie zal je al minder kosten, omdat je de nieuwe premie ontvangt. Je zal iets meer dan 1200€ besparen voor een gemiddelde installatie van 14 panelen zoals in ons voorbeeld hierboven.

Het wordt nog interessanter als je je zelfverbruik opdrijft (meer dan de gebruikelijke 35% die een gemiddelde consument realiseert met zijn zonnepaneleninstallatie). Zoveel mogelijk verbruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren, is dus de boodschap. Alle energie die je zelf verbruikt is immers energie die je niet van het netwerk moet afnemen en waarvoor je dus niets hoeft te betalen. Hoe je je zelfverbruik kan vergroten? Door deze 5 tips toe te passen om je zelfverbruik te vergroten als je zonnepanelen hebt bijvoorbeeld.

We zeiden het al: je ontvangt ook een vergoeding voor de kWh die je in het netwerk injecteert. Die vergoeding wordt momenteel op 0,03€/kWh geschat. Vergis je echter niet, je wordt inderdaad vergoed voor de volumes die je niet nodig hebt, maar dat is niet genoeg om de aankoop van extra zonnepanelen te compenseren. Baseer je voor de omvang van je zonnepaneleninstallatie liever op je werkelijke elektriciteitsverbruik.

Investeren in zonnepanelen biedt dus nog steeds heel wat voordelen. Ben jij klaar om zonnepanelen te installeren op je dak en zo bij te dragen tot een CO2-neutrale toekomst terwijl je flink wat bespaart?  Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.

 

Lees ook