Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Minder zorgen tijdens je renovatie: 7 tips

Met een renovatieproject heb je heel wat aan je hoofd. Deze checklist helpt je om verrassingen en onverwachte kosten te vermijden.

1. Vraag offertes aan vakmensen

Voor grote werken doe je een beroep op een architect, aannemer of een renovatieconsulent. Hij kan je helpen om offertes te analyseren, vergunningen aan te vragen, de werken op te volgen ... Of je kiest voor all-in sleutel-op-de-deur-renovatie. Slecht uitgevoerde werken kosten je immers een pak meer.
Vraag altijd minstens drie offertes aan, en vergelijk verschillende materiaalkeuzes. Bekijk ook onze service bij de keuze en installatie van een nieuwe ketel of zonnepanelen, en bij isolatiewerken.

2. Hou ruimte in je budget

  • Ga na of je recht hebt op energiepremies.
  • Voorzie 15% budget van het totaalbudget voor kosten die je nu nog niet kunt inschatten.

3. Informeer je over vergunningen

Wil je je ketel vervangen door een warmtepomp? Wil je je woning uitbreiden of iets veranderen aan de buitenafmetingen? Daarvoor heb je soms een vergunning nodig. Een inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften kan veel geld kosten, dus ga langs bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.

4. Maak een slimme planning

Bij een renovatie begin je altijd met de basiswerken, zoals de herstelling van het dak of isolatiewerken. Daarna volgt de inrichting: nieuwe keuken, badkamer … Schilderen en behangen is de laatste klus.

5. Bekijk of je tijdens de werken tijdelijk ander onderdak nodig hebt

Als je een bijgebouw laat zetten, plaats dan een isolerende wand tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het huis voor de duur van de werken. Zo vermijd je stof en koude in het bewoonbare gedeelte. Maar als je het dak verwijdert of muren sloopt, of als je veel werkzaamheden tegelijk laat uitvoeren, is het beter om tijdelijk te verhuizen. Je wilt immers comfortabel kunnen wonen, met stromend water, een werkend toilet, elektriciteit om te koken en voor de ijskast ...

6. Neem foto's tijdens de uitvoering van de werken

Zo behoud je het overzicht van de voortgang. Bovendien kunnen foto's nuttig zijn bij eventuele, latere problemen.

7. Betaal het volledige factuurbedrag niet voor de oplevering

Een voorschot mag gevraagd worden, maar betaal niet voor wat nog niet is uitgevoerd. Op die manier hou je bij eventuele problemen tijdens de werken een drukkingsmiddel achter de hand. Kom overeen dat je het voorschot pas op de eerste werkdag betaalt.