De slimme rookmelder Nest Protect voor jou getest

Hij detecteert rook, maar ook koolmonoxide. In vergelijking met een gewone rookmelder biedt Nest Protect een dubbele bescherming: hij detecteert niet alleen rook, maar reageert ook op koolmonoxide. Nest Protect onderscheidt stoom van rook.
Daphné C.
27/04/2017 |

Hij detecteert rook, maar ook koolmonoxide

In vergelijking met een gewone rookmelder biedt Nest Protect een dubbele bescherming: hij detecteert niet alleen rook, maar reageert ook op koolmonoxide.
Nest Protect onderscheidt stoom van rook. De kans op vals alarm is dus veel kleiner. Gedurende de hele testperiode kregen we slechts eenmaal te maken met een vals alarm, en dat was in uitzonderlijke gebruiksomstandigheden.
Elke maand ontvang je een rapport met een samenvatting van wat er gebeurd is. Via de app heb je bovendien toegang tot een erg duidelijke historiek van de voorbije 10 dagen.

Hij communiceert op verschillende manieren

Progressieve detectie

Als er rook is, produceert Nest Protect een waarschuwingssignaal. Verergert de situatie, dan gaat het alarm af. De detectie is met andere woorden progressief. Naast een geluids- en gesproken signaal (“Er is rook in de keuken”), wordt er steeds een melding verstuurd via de mobiele app voor als je niet thuis bent. Je weet bovendien meteen waar het probleem zich voordoet.
Onze tests hebben ook aangetoond dat Nest Protect sneller rook detecteert dan een traditionele detector.

Kleuren om te communiceren

De nieuwste versie van Nest Protect maakt ook gebruik van kleuren om te communiceren. Is de ring groen? Dan is er niets aan de hand. Wordt hij geel? Dan werd er een kleine hoeveelheid rook gedetecteerd en moet de situatie gecontroleerd worden. Is de ring rood? Alarm! Het rook- of koolmonoxidegehalte heeft een gevaarlijk niveau bereikt.

Met batterijen of via het elektriciteitsnet

Voor de stroomtoevoer van Nest Protect zijn er 2 opties: een model met batterijen en een model met snoer (230 V) dat je kunt aansluiten op het elektriciteitsnet.
De zeer praktische Nest Protect controleert maandelijks automatisch de werking van zijn luidspreker en zijn alarm, alsook de autonomie. En dat doet hij in alle stilte! Hij werkt uitstekend.

De app helpt je om je woning veilig te verlaten


Als de app van Nest Protect aangeeft dat er een probleem is, vertelt zijn functie ‘Wat doen’ je ook wat je moet doen in geval van nood en krijg je veiligheidstips. Meer nog, bij problemen worden de te volgen stappen weergegeven op je telefoon, alsook het noodnummer dat je hebt gecommuniceerd. Een klik volstaat vervolgens om het nummer te vormen. We hebben het uitgetest en het werkt perfect.

De mening van enkele gebruikers

Christophe heeft twee exemplaren van Nest Protect gekocht en beschouwt het echt als een “nuttige aankoop, omdat Nest Protect me geruststelt. Ook als ik er niet ben, weet ik dat thuis alles in orde is. En als er een probleem is, dan word ik waar ik me ook bevind meteen gewaarschuwd via mijn smartphone. Bovendien kun je het alarm afzetten van op afstand.”
Ook positief volgens Christophe: “Wanneer je meerdere Nest Protects hebt, kun je ze via een netwerk met elkaar verbinden: als de Nest Protect van de benedenverdieping een probleem detecteert en een signaal produceert, zal die van de bovenverdieping als relais fungeren en aangeven dat er op de benedenverdieping een probleem is … Heel handig voor wie in een groot huis woont of wanneer je het alarm op de benedenverdieping niet kunt horen omdat je boven met een koptelefoon naar muziek luistert”.

Jonas was dan weer verrast door het gebruiksgemak van de rookmelder. “De handleiding is duidelijk en goed opgevat.” Geen enkele informatie ontbreekt: of het nu gaat om de functies, de veiligheidsvoorschriften of de installatie. Ze bevat zelfs video’s.

Naast de rook- en CO-detectie waardeerde Jonas ook het feit dat het apparaat warmte, activiteit en vochtigheid kan detecteren. Zonder te vergeten dat je het alarm met je smartphone kunt afzetten in plaats van met een knop op de detector die zich vaak hoog tegen het plafond bevindt.

Ten slotte apprecieerden Jonas en Christophe de ‘lichtpad’-functie van de Nest Protect, die je via ledverlichting discreet door de duisternis leidt.

 Conclusie

– Eenvoud qua installatie, configuratie en gebruik. Je moet echter wel een Nest-account aanmaken.
– ‘Groen’ product: het bevat noch kwik, noch pvc en de verpakking is recycleerbaar
– Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: 119 €
– Compatibel met Android en iPhone, niet met Windows Phone
– Levensduur (meerdere jaren met een enkele set batterijen)
– App beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands en Frans

Lees ook:Branddetectoren: 5 dingen die je moet weten