De slimme rookmelder Netatmo uitgetest

Yannick heeft de slimme rookmelder Netatmo uitgetest. Om een oordeel te kunnen vellen, bootste Yannick een brand na tijdens het koken. Hij vertelt ons alles over dit avontuur en over zijn eerste kennismaking met het toestel.
Daphné C.
18/09/2019 |

Zich goed bewust van het feit dat een rookmelder levens kan redden, plaatste Yannick al 2 optische rookmelders in zijn woning (klassieke modellen met een foto-elektrische cel). Eentje beneden en eentje boven in de nachthal. “Ik ben geïnteresseerd in slimme producten, zegt hij. Ik heb meer bepaald een Google Home-spraakassistent en een Sonos slimme speaker. Dus waarom geen slimme rookmelder?

Installatie van het Netatmo Smart Smoke Alarm

Op het eerste gezicht onderscheidt zowat niets de slimme rookmelder Netatmo van de klassieke modellen. “Het design ziet er echter beter uit dan dat van mijn optische melders”, nuanceert Yannick. Na het openen van de doos was hij meteen gerustgesteld. “Alles zat erin om de melder snel in gebruik te nemen”, merkt onze proefpersoon op. “Met inbegrip van de bevestigingskit. Ik moest dus niets extra kopen.

Het toestel hoort op het plafond voor de beste werking. “Ik deed er maximum enkele minuten over om mijn klassieke melder op de benedenverdieping te vervangen door de Netatmo. En ik ben niet bepaald een handige harry!

Yannick wijst echter op een belangrijk detail: “De Netatmo rookmelder kan ook zonder de ‘slimme’ functie gebruikt worden.

Om gebruik te maken van de verbinding op afstand, moet je een account aanmaken op Netatmo Security. “Eigenlijk duurt dat nog het langst van allemaal”, zegt hij. Dankzij die account kan de melder verbonden worden met de wifi om hem te activeren. Als de verbinding geslaagd is, zie je een controlelampje branden.

Netatmo reageert vanaf de minste rookproductie

Even voor de duidelijkheid: Yannick heeft zijn huis niet in brand gestoken om zijn nieuwe rookmelder te testen. “Ik heb een workshop verbrande pizza’s gedaan met mijn zoon”, glimlacht hij. “Laat ons zeggen dat we ze bewust te lang in de oven hebben laten staan …

Een test die ze niet snel zullen vergeten! “Vanaf de eerste rookpluim trad de rookmelder in werking met een alarmsignaal van 85 dB! En dat terwijl de melder in de gang hing op ongeveer 10 meter van de oven. Binnen de seconde ontvingen zowel mijn vrouw als ik een melding op onze smartphone waarop we de Netatmo app geïnstalleerd hadden: ‘Opgelet! Benedenverdieping: rook gedetecteerd.’ Heel handig als je niet thuis bent. Mijn vrouw, die in de supermarkt was, belde me onmiddellijk op om te vragen wat er aan de hand was. Ik moest haar er echt van overtuigen dat het gewoon een simulatie was en dat alles in orde was. Het voordeel van de app is ook dat je het geluidsalarm van de Netatmo op afstand kunt uitschakelen”.

Goed om weten: je mag niet vergeten om de meldingen te activeren in de app: als je ze blokkeert, ontvang je geen waarschuwingen.

In de documentatie raadt Netatmo aan om het alarm een keer per jaar preventief te testen (op een lager volume). De rookdetector heeft echter een autonomie van 10 jaar die gewaarborgd wordt door de fabrikant.

Als je producten van Apple gebruikt, kan je de Netatmo rookmelder toevoegen aan Homekit via de ‘Woning-app’, die hem bijna automatisch terugvindt. Dat is heel handig als je meerdere apparaten hebt die onderling met elkaar verbonden zijn. In het andere geval werkt de rookmelder ook met de dienst IFTTT (waarmee eenvoudige taken geautomatiseerd kunnen worden en je webdiensten en slimme producten met elkaar kunt laten communiceren) om rook- of branddetectiescenario’s te creëren.

Het verdict van Yannick over de Netatmo rookmelder

De Netatmo installeren en gebruiken is eenvoudig. Hij heeft een erg mooi design en voldoet aan de Belgische wettelijke vereisten (85 dB). Het controlelampje geeft aan dat hij actief is, en dat is geruststellend. Bovendien is hij niet duur: 99,99 €. Toegegeven, dat is duurder dan een klassieke rookmelder, maar wel heel schappelijk in vergelijking met zijn concurrenten.

Kort samengevat:

Prijs: 99,99 € op 50five.be

Score: 4,5/5

Redenen om hem te kopen:
– Gemakkelijk te installeren
– Makkelijk te configureren
– Strak design
– Compatibel met Homekit en IFTTT
– Koppelbaar model

Nadeel:
– Niet compatibel met wifi 5 (5 Ghz)

Vaak gestelde vragen over rookmelders

Hoeveel rookmelders plaatsen?

Er wordt vaak aangeraden om op elke woonverdieping een branddetector te plaatsen.

Waar rookmelders plaatsen?

Dat is een van de 6 dingen die je moet weten over rookmelders. Om goed te kunnen werken, moet de rookmelder bij voorkeur geïnstalleerd worden in kamers van je woning waar er normaal geen rook of damp aanwezig is. Hang je hem in de keuken, dan kunnen de kookdampen onaangename en loze alarmen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de garage en de badkamer. Kies liever voor een installatie in de gang of de nachthal waar de lucht vrij kan circuleren. En waar de rook zich het snelst verspreidt bij brand.

Moet ik een rookmelder in de slaapkamer plaatsen?

Nee. Voorzie er wel een in de ruimte waarop de deuren van de slaapkamers uitgeven, namelijk de nachthal.

Is een rookmelder verplicht?

Een rookmelder is verplicht in België, maar er zijn enkele nuances afhankelijk van het gewest waar je woont en naargelang je eigenaar of huurder bent. Het is een kwestie van preventie, maar ook van overleven: een brand moet zo snel mogelijk gedetecteerd worden om genoeg tijd te hebben om je woning te verlaten.

Wat is het verschil tussen een klassiek model en een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder informeert je waar je ook bent via je smartphone of je domotica-installatie. Je kunt dus van op afstand actie ondernemen en hoeft niet aanwezig te zijn om het alarm te horen.

Karl Moreas, brandweerkapitein van de Brusselse DBDMH beantwoordt ook in 5 video’s 5 essentiële vragen over rookmelders.