Hoeveel kost mijn huis me jaarlijks?

Er zijn altijd kosten aan een woning. Een dichting die vervangen moet worden, een toilet dat blijft lopen, een ketel die stuk gaat, … Op het einde van het jaar dikt de rekening aardig aan. Wij hebben geprobeerd om het voor je uit te rekenen.
Laetitia M.
02/09/2019 |

“Aan een woning zijn altijd kosten!” Het is een uitspraak die iedereen bekend in de oren klinkt. Naast de huur of de hypothecaire lening, gaat een woning – of die nu nieuw is of niet – altijd gepaard met uitgaven die op het einde van het jaar oplopen tot een aanzienlijke som.

Er zijn vaste kosten, zoals de verzekeringspolissen, de onderhoudscontracten, … Maar helaas ook onverwachte kosten. Er komt altijd een moment waarop een toestel het begeeft, er iets kapot gaat, een kraan lekt, … En dan moet er uiteraard vervangen of hersteld worden, waardoor de factuur euro na euro oploopt. Maar hoeveel kost het onderhoud van een woning of een appartement nu juist?

Het antwoord? 10.400 €/jaar volgens de enquête van Statbel uit 2016 over het onderhoudsbudget van gezinnen. Daarmee slokt het 30,4% van het huishoudbudget op. Het omvat de huur, de kosten, de energie-uitgaven, het onderhoud en de herstellingen aan de woning. Tijd om dit nader te onderzoeken …

1. De kosten van een woning

De huur is uiteraard een belangrijke kostenpost (gemiddeld ongeveer 700 €/maand). Daarnaast gaat het vooral om uitgaven die te maken hebben met het elektriciteits- en waterverbruik en de verwarming (gas, stookolie). Met andere woorden, de maandelijkse kosten van je woning. Voor een appartement komen daar vaak nog de gemeenschappelijke kosten bij, zoals het onderhoud van de hal, de lift, …

Het spreekt voor zich dat het verbruik enorm kan verschillen van gezin tot gezin – en de kosten dus ook. Het gemiddelde verbruik van een gezin wordt geschat op:

> elektriciteit: ongeveer 600 tot 700 €/jaar.
> verwarming: meer dan 1.000 €/jaar en voor velen ongeveer een maandsalaris.
> water: ongeveer 550 €/jaar.
> warm sanitair water: ongeveer 400 €/jaar.

Totaal: meer dan 2.500 €/jaar

Benieuwd of jij binnen het Belgische gemiddelde valt? Vergelijk je waterverbruik met dat van je buren en doe hetzelfde voor je elektriciteitsverbruik.

2. De verzekeringen

Of je nu eigenaar of huurder bent, een woningverzekering is verplicht. Ze dekt je niet alleen bij brand, maar komt ook van pas bij storm- en hagelschade, natuurrampen, waterschade, glasbreuk, elektrische toestellen die buiten gebruik zijn omwille van een elektrisch probleem, diefstal, …

Budget? Gemiddeld 531 €/jaar volgens de enquête uit 2016 over ons huishoudbudget. Sommige woningverzekeringen omvatten een familiale verzekering, maar lang niet allemaal. De Belg besteedt 60 €/jaar aan zijn familiale verzekering.

3. De onderhoudskosten

Staan in de checklist voor het onderhoud van onze woning:

De onderhoudsproducten en een huishoudhulp

Als we 4 uur per week rekenen, komt de prijs van een huishoudhulp die je betaalt met dienstencheques neer op zo’n 1.500 €/jaar. Tel daar nog 100 € bij voor onderhoudsproducten, microvezeldoekjes, een aftrekker, …

Het onderhoud van de verwarmingsketel en het vegen van de schoorsteen

Het onderhoud van je ketel kost gemiddeld zo’n 100 € per jaar voor een gasketel en iets meer voor een stookolieketel (zonder verplaatsingskosten). Het vegen van de schoorsteen indien dat nodig is, niet inbegrepen. Maar je verwarmingsketel niet onderhouden, kost ook geld. Er zijn dan ook minstens 4 redenen om je verwarmingsketel te onderhouden. Je loopt niet alleen minder risico dat je verwarmingstoestel je in de steek laat, maar verbruikt bovendien ook minder brandstof: 10%, ofwel gemiddeld tussen 100 en 150 €. Kortom, bijna de prijs van het onderhoud.

De dakgoot schoonmaken en de pannen controleren

Een klus die je zelf kan opknappen, maar die wel gevaarlijk is. Wees dus voorzichtig! Schakel je toch liever een professional in, dan kost die je ongeveer 65 tot 70 €/uur.

4. Overbodige uitgaven

Vergeet bij de berekening van de kosten van je huis geen rekening te houden met werken die je vaak uitstelt, maar die je uitgaven toch doen oplopen.

Enkele voorbeelden?

Een kraan die lekt of drupt door een dichting die aan vervanging toe is, verbruikt al snel 4 liter water per uur! En dat kost je tot 20 €/maand.

Niet alleen een kraan, maar ook een toilet, een leiding, een boiler, … kunnen lekken. Met soms waterschade als resultaat, met alle kwalijke gevolgen van dien: opnieuw plafonneren, de muren weer gezond maken, een vloer vervangen. De kosten kunnen dan ook in een mum van tijd oplopen van enkele tientallen naar honderden euro’s of zelfs nog meer. Daarom geven we je met plezier enkele tips om komaf te maken met waterschade. Ook boxx, 1 van de 3 troeven van het UP-pakket, helpt je om grote of kleine waterlekken op te sporen.

Een andere overbodige kost? Sluipverbruik ! Dat kan je afhankelijk van het aantal toestellen 80 of zelfs 100 €/jaar kosten. Om nog maar te zwijgen over deze 7 nutteloze kosten die velen onder ons maken.

5. Valse kosten

Sommige voorwerpen in je woning moeten elk jaar of zelfs meermaals per jaar vervangen worden. Om hygiënische redenen of gewoon omdat ze verslijten. Het gaat daarbij voornamelijk om:

> het douchegordijn > de toiletborstel > de stofzuigerfilters > de hoofdkussens > het mes van de grasmaaier > de filter van de dampkap > de batterij van het alarmsysteem > de batterijen van de rookmelder

Samen kunnen deze uitgaven al gauw oplopen tot 200 of 250 €.

6. “Comfortuitgaven”

Nieuwe tuinmeubelen, een laagje verf in de woonkamer, zonnepanelen op het dak, je gereedschapskoffer aanvullen, … Ook dat zijn stuk voor stuk uitgaven die de onderhoudskosten van je huis de hoogte kunnen injagen.

7. Onvoorziene kosten

Een thermostatische kraan die vastzit, een kapotte wasmachine, een toilet dat blijft lopen, een raam dat niet meer dichtgaat, … Het zijn onverwachte kosten die je duur te staan kunnen komen. Door preventief te werk te gaan, kan je gelukkig het risico op deze onaangename verrassingen verkleinen. Hier vind je een lijst met 30 tips om te voorkomen in plaats van te genezen.

Problemen met de verwarming of met huishoudtoestellen, een verstopte gootsteen, een kapotte dakpan, … Het UP-pakket omvat een onbeperkt aantal herstellingen en bovendien zijn alle kosten tot 650 € inbegrepen! Je hoeft ook niet zelf op zoek te gaan naar een vakman. En dat is mooi meegenomen, want een goede hersteller vinden is allesbehalve eenvoudig!