6 tips om minder netwerkkosten te betalen met je digitale meter

Je energieverbruik spreiden is de boodschap achter het capaciteitstarief dat in 2023 ingevoerd wordt. Onze tips vertellen je hoe je evenveel of minder netwerkkosten betaalt dan voor de invoering. Met de gratis Smart app van ENGIE zie je trouwens meteen het resultaat van je ingrepen.
Christophe Rochez
22/09/2022 |

De invoering van het capaciteitstarief brengt heel wat ongerustheid met zich mee. Zal het jouw netwerkkosten doen stijgen, zal je evenveel betalen of ga je net minder betalen met een digitale meter? Het antwoord is voor iedereen anders.

Maar een ding staat vast: als je je verbruik zo veel mogelijk spreidt, betaal je waarschijnlijk minder netwerkkosten dan voor de invoering van het capaciteitstarief. Dat doe je bijvoorbeeld door je elektrische toestellen slim aan te sturen, door zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie zelf te verbruiken en door je maandpieken te monitoren. Met deze 6 tips zetten we je op weg.

Tip 1: meten is weten met de Smart app van ENGIE

Ieders verbruik is anders. Net daarom is het moeilijk om te vertellen welke impact het capaciteitstarief precies op jouw situatie zal hebben. Heb je een digitale meter? Dan weet je precies hoe hoog je maandpieken zijn met de gratis Smart app van ENGIE.

Je kan in de app precies zien hoe hoog je huidige maandpiek is, vanaf de eerste dag na de invoering van het capaciteitstarief. En elke keer je een nieuwe maandpiek creëert, krijg je een melding in de app. Aan de hand van het exacte tijdstip kan je gemakkelijk achterhalen welke toestellen die maandpiek veroorzaakten (maandpieken zichtbaar in de app vanaf 27 december). 

Daarnaast toont de app ook jouw persoonlijke maandpiek zonder meerkosten. Blijf je hieronder dan betaal je evenveel of minder netwerkkosten dan voor de invoering van het capaciteitstarief. 

De Smart app toont je vandaag ook al hoeveel je verbruikt en geïnjecteerd hebt in euro op basis van je energietarief bij ENGIE. Je weet ook op elk moment hoe hoog je jaarafrekening zal zijn en krijgt advies om je voorschot aan te passen indien nodig. Zo sta je nooit voor verrassingen.

Ik wil meer weten over de gratis Smart app!

Tip 2: wie spreidt, betaalt minder

Heb je enkel de gebruikelijke huishoudtoestellen? Meestal produceer je je hoogste piek tijdens het koken op een elektrisch of vitrokeramisch vuur. Combineer daarom eten maken beter niet met het gebruik van je wasmachine, vaatwasser of droogkast. Zet je je radio of tv aan terwijl je kookt, dan zal dit geen abnormaal hoge maandpiek creëren die je netwerkkosten drastisch doen stijgen.

Heb je grote energieverslinders, zoals een laadpaal voor je elektrische wagen, warmtepomp, elektrische warmteboiler, sauna, …? Gebruik deze toestellen niet samen, maar spreid het gebruik ervan doorheen de dag. Vermijd ook om ze aan te zetten wanneer je kookt of bijvoorbeeld de wasmachine aanstaat. Doe dit vanaf dag één na de invoering van het capaciteitstarief om een stijging van je netwerkkosten zoveel mogelijk te vermijden. Je kan ook overwegen om je toestellen slim aan te sturen. 

Tip 3: zet in op zelfverbruik

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om er in de toekomst te installeren? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie verbruikt wanneer die geproduceerd wordt. Laad je elektrische wagen bijvoorbeeld op wanneer de zon schijnt. Zorg er dan wel voor dat je zoveel mogelijk traag laadt. Dat zorgt ervoor dat je hoogste verbruikspiek afgevlakt wordt. Hoe ga je te werk? 

Ga na welke energieverslindende toestellen je hebt (die toestellen die lange tijd een hoog vermogen vragen zoals een laadpaal, warmtepomp, sauna…) en zet ze zoveel mogelijk aan terwijl de zon schijnt.

Tip 4: stuur je toestellen slim aan

Vandaag bestaan er al heel wat manieren om je verbruik slim te plannen en aan te sturen. We geven je enkele tips waarmee je van start kan gaan.

  • Gebruik de ingebouwde timer van je vaatwasser, wasmachine of droogkast. Een handige manier om deze toestellen in te schakelen wanneer je geen andere elektrische toestellen aan hebt staan. 
     
  • Overweeg een slimme stekker. Hiermee kan je zelf een tijdstip instellen waarop toestellen die geen ingebouwde timer hebben, ingeschakeld worden. Je kan deze slimme stekkers op voorhand programmeren of vanop afstand bedienen met een app.
     
  • Heb je een elektrische wagen of ben je van plan om er een te kopen? Informeer bij je installateur naar een slimme laadpaal. Er zijn ook manieren om je warmtepomp of elektrische warmtepompboiler slim aan te sturen. Ook hier weet je installateur raad. Zo spreid je je verbruik maximaal.

Tip: Vlak je maandpieken af door ervoor te zorgen dat je woning al op temperatuur is voor je thuiskomt. Zo moet je tussen 18 en 20 uur niet extra verwarmen terwijl je andere huishoudtoestellen aanzet, tijdens het koken bijvoorbeeld.

  • Investeer in een Home Energy Management System (HEMS) of Customer Energy Management System (CEMS). Deze systemen zorgen ervoor dat energieverslinders zoals je elektrische wagen of warmtepomp optimaal gebruikt kunnen worden in combinatie met je zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij. Sommige van deze systemen kunnen rekening houden met je maandpiek (ze zijn namelijk vaak gekoppeld aan je digitale meter) en sturen je verbruik slim aan om nieuwe pieken te voorkomen. 

Let op: reken na of de kost van de investering opweegt tegen de eventuele hogere netwerkkosten die je zal betalen na de invoering van het capaciteitstarief.

Tip 5: overweeg een thuisbatterij

Je kan kiezen voor een gewone of een slimme thuisbatterij. Een gewone thuisbatterij zal je verbruikspieken al sterk doen dalen. Je kan namelijk je zonne-energie opslaan voor de avonduren waarin je vaak meerdere huishoudtoestellen tegelijk gebruikt. 

Een slimme batterij houdt bovendien altijd een beetje energie achter de hand om nieuwe maandpieken te vermijden. Deze batterij is gekoppeld aan je digitale meter. Zodra je meter registreert dat je afstevent op een nieuwe maandpiek, zal de batterij de opgeslagen energie inzetten om deze piek af te vlakken.

Tip 6: laad je elektrische wagen zoveel mogelijk traag op

Je zal je elektrische wagen vandaag waarschijnlijk aan het maximale vermogen en dus snel opladen. Je hebt immers niet altijd de tijd om uren te wachten tot de batterij van je wagen opgeladen is aan trage snelheid. 

Werk je een paar dagen per week van thuis uit? Dan is traag laden wel een oplossing om een hoge maandpiek te vermijden. Afhankelijk van het type wagen en het soort laadpaal, heb je de keuze om je wagen aan minimaal of laag vermogen te laden. Dat kan natuurlijk alleen als je voldoende tijd hebt. Moet je toch snel bijladen? Dan zal dit onvermijdelijk leiden tot een hogere maandpiek.

Wil je weten welke maandpiek je aan het creëren bent wanneer je je wagen oplaadt? Je vindt er hier meer informatie over.

 

Wil je meer weten over het capaciteitstarief? Lees er hier alles over.