6 misvattingen over zonnepanelen: prijs, rentabiliteit en dak...

De prijs van zonnepanelen zou te hoog zijn, zonder premies en met de digitale meter zou het in België niet rendabel zijn … Stuk voor stuk misvattingen die we uit de wereld willen helpen met harde argumenten.
Paul D.
02/01/2023 |
6 misvattingen over zonnepanelen
play-fwd

1. Met de digitale meter ben je elektriciteit die je niet meteen verbruikt gewoon kwijt

Dat klopt niet helemaal. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moeten we een onderscheid maken tussen de verschillende situaties in de 3 gewesten ...

In Vlaanderen

Wie in het noorden van het land een digitale meter heeft, schakelt over naar het systeem met injectietarief. Bovendien worden, alle nieuwe installaties sowieso uitgerust met een digitale meter. In dit systeem, net zoals in Brussel en Wallonië, word je gefactureerd voor de hoeveelheid elektriciteit die je van het net afneemt, en vergoed voor de hoeveelheid die je met je zonnepanelen produceert en in het net injecteert. Net als elders ligt het injectietarief lager dan het afnametarief. Daarom is het beter om zoveel mogelijk zelf te verbruiken. De prijs waartegen je geïnjecteerde kWh elektriciteit wordt overgekocht, omvat immers geen distributie- en transportkosten noch belastingen. En dat is zo bij alle elektriciteitsleveranciers.

Heb je zonnepanelen maar nog geen digitale meter? De digitale meters worden tussen april 2021 en eind 2029 geïnstalleerd, maar je kan je analoge meter nog houden tot in 2025. Tot Fluvius de jouwe komt installeren, val je nog steeds onder het systeem met de  terugdraaiende teller en het prosumententarief. Zodra je digitale meter geïnstalleerd is, stap je rechtstreeks over naar het systeem met injectietarief. Je kan op de site van Fluvius terecht om te zien wanneer jouw digitale meter zal geplaatst worden.

Ontdek 8 manieren om je zelfverbruik te verhogen.

In Wallonië

Als je zonnepanelen gecertificeerd zijn voor 1 januari 2024, of je nu een digitale of analoge meter hebt, profiteer je nog tot eind  2030 van het systeem met terugdraaiende teller. Zelfs als de digitale meter niet fysiek terugdraait, houdt je factuur wel degelijk rekening met je injectie alsof de teller nog terugdraait.  

In dit geval, berekenen we het verschil tussen je elektriciteitsverbruik en je elektriciteitsinjectie in het net, en alleen dit ‘"netto" verbruik’ wordt gefactureerd. Elektriciteit die niet wordt verbruikt wanneer ze wordt geproduceerd, gaat niet verloren omdat ze wordt afgetrokken van je afnames (alsof je een negatief verbruik hebt).  

Wat is dn de impact van een digitale meter? Met een digitale meter betaal je geen prosumententarief, maar wel je netkosten op basis van je bruto verbruik (d.w.z. op basis van alle elektriciteit die je van het net afneemt, zonder rekening te houden met je injectie). In dit geval geldt: hoe meer zonnestroom je verbruikt op het moment dat hij geproduceerd wordt, hoe minder stroom je van het net hoeft af te nemen, dus hoe lager je netkosten. 

Goed om weten: de netwerkkosten worden bovendien beperkt tot het maximum van het prosumententarief (berekend op basis van het “’capaciteitstarief”’, dat verschilt van het capaciteitstarief in Vlaanderen). Dat betekent dat je niet meer betaalt met een digitale meter. Meer nog, je kan zelfs besparen … 

In Wallonië is het de bedoeling om 80% van de woningen tegen 2029 uit te rusten met digitale meters.  Maar eigenaars van zonnepanelen kunnen hun digitale meter nu al gratis laten installeren door hun netwerkbeheerder. De kosten daarvan worden dan gedragen door het Waalse Gewest. 

En wat als je zonnepanelen gecertificeerd zijn op of na 1 januari 2024? Dan moet je een digitale meter laten installeren en is het systeem van toepasing. Volgens dit systeem word je enerzijds gefactureerd voor de elektriciteit die je van het net afneemt, en word je anderzijds vergoed voor de hoeveelheid elektriciteit die je met je zonnepanelen produceert en in het net injecteert. Houd er wel rekening mee dat je injectie wordt niet tegen dezelfde prijs wordt vergoed als afname. Daarom is het dus financieel interessanter om zoveel mogelijk van de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, zelf te gebruiken., Met andere woorden, verhoog je zelfverbruik.

In Brussel

Alle zonnepaneelinstallaties in de hoofdstad hebben een bidirectionele /digitale meter en maken gebruik van het systeem met injectietarief. De elektriciteit die je van het net afneemt, wordt dus apart gefactureerd van de hoeveelheid elektriciteit die je produceert en in het net injecteert. 

Net als in de andere gewesten wordt wat je injecteert in het netwerk, niet vergoed tegen dezelfde prijs die je betaalt voor de elektriciteit die je afneemt. Daarom is het financieel voordeliger om zoveel mogelijk van de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, zelf te gebruiken.. Inderdaad, door maximaal gebruik te maken van de elektriciteit die door je zonnepanelen wordt geproduceerd op het moment dat deze wordt opgewekt, verlaag je je verbruik van het net en dus je factuur. 

Goed om weten: je ontvangt je nog gedurende 10 jaar groenestroomcertificaten in Brussel

Houd er ook rekening mee dat de digitale meter voortaan verplicht is in Brussel voor nieuwe aansluitingen, voor grote renovaties, bij de vervanging van een meter of bij de installatie van zonnepanelen. 

Een batterij dan maar?

Met een thuisbatterij. kan je inderdaad het productieoverschot van je zonnepanelen thuis opslaan. Met dit systeem ben je minder afhankelijk van het net, omdat je je zelfverbruik met 60 tot 80% kunt verhogen, tegenover 30% zonder batterij. In Vlaanderen en Brussel  is de installatie van een batterij rendabel dankzij het systeem met injectietarief. Maar dit is ook het geval in Wallonië, voor nieuwe zonnepaneelinstallaties gecertificeerd vanaf 1 januari 2024, die ook onder het injectietarief vallen.

2. Zonnepanelen renderen niet meer

Premies die worden geschrapt, de digitale meter en het einde van het systeem van de terugdraaiende teller...Redenen genoeg, zo lijkt het, om te geloven dat zonnepanelen niet langer de moeite waard zijn en - vooral - dat ze niet meer renderen. Fout.

De steunmaatregelen voor zonnepanelen mogen dan wel afgeschaft zijn, investeren in zonnepanelen blijft een uitstekend idee, omdat: 

  • de prijs van zonnepanelen in 10 jaar tijd door 3 gedeeld is;
  • het aan rendabele investering is! In deze blog bereken we gewest per gewest hoe rendabel zonnepanelen zijn.

3. Zonnepanelen zijn enkel voor mensen met een goed gevulde spaarrekening

Fout, er zijn verschillende manieren om je zonnepanelen te financieren, afhankelijk van je beschikbare budget. We vertellent je hier meer over in deze blog : 3 oplossingen om je zonnepanelen te financieren.

4. Mijn dak is niet zuidgericht, dus zonnepanelen zijn zinloos

Orientatie van het dak voor zonnepanelen

Je vergist je opnieuw. Inderdaad, een zuidgericht dak met een helling van 30% levert een optimaal productierendement aan zonne-energie (100%). Het verschil met een dak dat georiënteerd is op het zuidoosten of zuidwesten, is verwaarloosbaar: amper 4 tot 5% minder rendement. Oost- of westgerichte daken zijn iets minder interessant, maar nog steeds rendabel: 10 tot 15% minder opbrengst. Enkel een volledig noordgericht dak is echt af te raden voor de installatie van zonnepanelen, net als een dak dat erg in de schaduw ligt.

Wij vertellen je alles over de ideale hellingshoek van een dak voor zonnepanelen.

Raadpleeg ook onze checklist om na te gaan of je dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.

5. In de winter produceren zonnepanelen niet

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren. Zonlicht volstaat, in België hebben we gemiddeld 1500 zonne-uren per jaar. Dus ja: zonnepanelen wekken ook tijdens de winter elektriciteit op. Dat is meer dan genoeg om je panelen te laten werken, zowel in de zomer als in de winter ...

Uiteraard is hun productierendement in de zomer hoger dan in de winter omdat de dagen langer zijn. Gemiddeld vindt twee derde van de productie plaats van april tot september, en een derde van oktober tot maart.

6. Bij onweer zijn zonnepanelen gevaarlijk!

Een dak met zonnepanelen is niet gevaarlijker tijdens onweer dan een normaal dak. Zonnepanelen trekken immers geen bliksem aan, omdat ze plat zijn. Het enige risico is kortsluiting als de bliksem inslaat vlakbij je woning. Maar de omvormer is hierop voorzien. Bovendien zijn zonnepanelen altijd geaard. Wil je toch helemaal gerust zijn? Dan kan je je elektriciteitskast altijd voorzien van een overspanningsbeveiliging. 

Ook hagel beschadigt je installatie niet. Zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas van 4  mm dik en bestand tegen hagelballen van 25  mm die neerkomen aan een snelheid van 90  km/u. De meeste brandverzekeringen vergoeden trouwens ook schade aan zonnepanelen als gevolg van onweer. Heb je vragen over je verzekeringspolis? Ben je gedekt of niet? In deze blog leggen we je uit hoe je je installatie goed kunt verzekeren. 

Heb je nog vragen over zonnepanelen? Raadpleeg dan onze gratis gids en kom alles te weten!