Stijgende energieprijzen: wat is de oorzaak en wat kan je doen?

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord of er iets over gelezen: de energieprijzen zijn fors gestegen. Hoe komt dat nu juist? Wat zal de impact zijn op je factuur en wat kan je best doen? We leggen het even uit.

21/09/2021 -
Valentine S.
Marketing expert Energy Efficiency

Waar komt die prijsstijging vandaan?

De energieprijzen op de groothandelsmarkt stonden vorig jaar op een historisch laag niveau. Tijdens de coronacrisis sloten veel bedrijven en industrieën hun deuren, waardoor de vraag naar energie daalde. Bovendien kenden we vorig jaar een relatief warme winter, wat ook zorgde voor hoge gasvoorraden. Als de vraag daalt en het aanbod stijgt, gaan de prijzen omlaag. 

Onze klanten hebben dus vorig jaar kunnen genieten van die zeer lage energieprijzen. Intussen doet zich het tegenovergestelde effect voor en gaan de prijzen de hoogte in. Hoe komt dit? 

3 redenen voor deze prijsstijging:

  1. De heropleving van de economie in 2021 zorgde wereldwijd voor meer vraag naar energie. Zo zien we een stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Hetzelfde fenomeen doet zich overigens ook voor bij de diesel- en benzineprijzen.
  2. De voorbije koude lente zorgde, in combinatie met beperkte bevoorrading van gas in Europa, voor een sterke daling van de gasvoorraden, met een stijging van de gasprijs tot gevolg. Deze stijging heeft echter ook een impact op de elektriciteitsprijzen, aangezien de gascentrales die elektriciteit produceren, hun brandstof duurder moeten aankopen. 
  3. Ook de prijs voor de CO2-uitstoot is sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar en wordt doorgerekend op de factuur.

Al deze factoren zorgen voor een stijging van de prijzen op de Europese en internationale groothandelsmarkten. Dit heeft tot gevolg dat de energieprijzen van alle energieleveranciers, niet alleen in België maar ook buiten onze landsgrenzen, de hoogte in schieten.

Wat betekent dat nu voor je energiefactuur?

Dat hangt af van het type contract dat je hebt en de datum waarop dit aangegaan of verlengd werd. Ook je verbruik speelt hierin een rol. 

Heb je een vaste prijs, dan ben je beschermd tegen prijsstijgingen tot het moment dat je contract wordt verlengd. Heb je een variabele prijs, dan volgt je prijs meteen de prijsevoluties op de markt. Daarnaast geldt uiteraard dat bij een hoger verbruik, de prijsstijging meer zal doorwegen. 

Wat kan je doen?

De impact op je factuur beperken

  1. Door je verbruik onder controle te houden

De goedkoopste kWh is immers degene die je niet verbruikt. Door enkele eenvoudige tips op te volgen, kan je al snel een verschil maken op je factuur. Ook door te investeren in energiezuinige oplossingen of door zelf energie te produceren met zonnepanelen, kan je je energieverbruik beperken. We verzamelden deze informatie voor je op onze blog.

  1. Door je maandelijkse voorschot aan te passen

Wil je een meerkost op je jaarlijkse afrekening vermijden, dan kan je je voorschotbedrag aanpassen. Pas je je voorschot nu liever niet aan, dan betaal je het verschil op je jaarafrekening. Je kan dus zelf beslissen of je de impact van de prijsstijging gespreid betaalt of in één keer.

Wat met je contract?

- Heb je een contract met vaste prijs dat de voorbije maanden  verlengd werd, dan heb je sowieso een lagere prijs dan de huidige prijzen. Pas je contract dus zeker niet aan!

Maar ook als je vast contract deze maand verlengd wordt, dan raden we je – ondanks de sterke prijsstijgingen – aan om het nu niet te wijzigen. Op deze manier vermijd je verdere prijsstijgingen in de komende maanden.

- Heb je een contract met een variabele prijs, dan evolueert je prijs maandelijks of trimestrieel mee met de markt. Kies je liever voor zekerheid, dan kan je altijd omschakelen naar een contract met vaste prijs.

Om na te gaan of je een contract met vaste of variabele prijs hebt, kan je terecht op je klantenzone

Heb je een vraag?

Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel ons op 078 35 33 33. 

Professionele klanten kunnen contact opnemen op 078 78 20 20.

Je kan ons ook contacteren via Whatsapp of Messenger.