5 slimme tips om het verbruik van je afwasmachine te verminderen

Een afwasmachine is zuiniger op water dan handwas. Maar dat geldt niet voor elektriciteit! Toch is een afwasmachine hygiënischer en doeltreffender tegen ziektekiemen, bacteriën en virussen. Hoe je het best te werk gaat? Volg deze 5 tips!
Sébastien
Sébastien V.
27/06/2022 |
afwasmachine, waterverbruik, elektriciteit

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D. Dat is de helft meer! Voor een handwas is ongeveer 25 liter water nodig (zo’n 15 liter warm water en 10 liter koud water) en 0,7 kWh elektriciteit om het water te verwarmen, via een kleine elektrische boiler bv. De vaatwasser zou dus zuiniger zijn op water, in tegenstelling tot wat bepaalde clichés over ons waterverbruik ons laten geloven. En om zo weinig mogelijk elektriciteit te verbruiken, volg je maar beter deze tips …

1. Vul de afwasmachine zo veel mogelijk

De afwasmachine vullen De afwasmachine vullen

Als je je afwasmachine maar voor de helft vult, gebruik je de machine 2 keer zoveel. Je verbruikt dus ook 2 keer meer energie en water. En dubbel zoveel tabletten, spoelmiddel en zout! Vul de gaatjes onder de potten met kleine glazen, kopjes, plastic doosjes die in de afwasmachine mogen om alle ruimte optimaal te benutten… Deze tip is vooral nuttig als je een vaatwasser hebt van een paar jaar oud.

Sommige nieuwere modellen passen de duur van het programma aan naargelang de vaatwasser vol of minder vol zit. Bovendien bestaan er modellen met aangepaste programma’s voor volle of minder volle machines (de duur van die programma’s varieert dan).

2. Spoel je afwas niet eerst af

Uiteraard is het beter om de borden leeg te schrapen vooraleer je ze in de vaatwasser zet. Ze schoonwrijven is echter niet nodig want de huidige afwasmiddelen kunnen ook vuile borden aan. Door je afwas eerst af te spoelen, verdubbel je bovendien je waterverbruik. Laat je je afwasmachine niet elke dag draaien en vrees je dat je machine gaat stinken door alle restjes op het bestek en de borden? Wrijf met een vochtige spons over de afwas voordat je alles in je afwasmachine zet. Of leg een luchtverfrisser voor afwasmachines in je afwasmachine.

Let op: sponzen zijn een broeihaard voor bacteriën en ziektekiemen. Om ze hygiënisch te houden, laat je ze water opslorpen en leg je ze na elk gebruik gedurende 2 minuten in de microgolfoven. De warmte die vrijkomt door de beweging van de watermoleculen in de microgolfoven vernietigt de virussen, parasieten en andere kiemen op de spons. Je kunt je spons ook in de bestekbak van je vaatwasser leggen en de vaatwasser een volledig programma (met spoelen) op een temperatuur boven 50 °C laten draaien.

Volg ook onze 7 tips om je waterverbruik te verminderen.

3. Kies de Ecomodus

Afwasmachine zuinig programma Afwasmachine zuinig programma

Je afwasmachine verbruikt minder als je kiest voor de Ecomodus. Vermijd snel wassen. Sneller is niet gelijk aan zuiniger. Het ecoprogramma is efficiënter en verbruikt minder energie, ook al duurt het programma langer. De reden? Een minder hoge temperatuur van het water (50°C). Het tabletje krijgt de kans om op te lossen (voor de snelle wasbeurten lost het te traag op) en werkt dan ook efficiënter.

Hoewel de Ecomodus energiezuiniger is, is hij minder doeltreffend tegen ziektekiemen, bacteriën en virussen. Om die te vernietigen, heb je minstens een temperatuur van 66 °C gedurende ten minste 30 minuten nodig.

Heb je een tweevoudige teller, laat je afwasmachine dan niet na het avondeten, maar na 22 uur draaien.

4. Gebruik een energiezuinige afwasmachine

Een afwasmachine kopen doe je niet zomaar. Welke afwasmachine kies je dan? Of je nu een inbouw of normale afwasmachine koopt, nieuw of tweedehands, koop altijd een A afwasmachine. Deze verbruikt 27% minder elektriciteit dan de C-modellen van tien jaar geleden. Zorg ook voor een afwasmachine die past bij de grootte van je gezin. Woon je alleen, ga dan voor een kleine afwasmachine, een goedkoop compact model.

5. Reinig je afwasmachine regelmatig

Reiniging van de filter van de afwasmachine Reiniging van de filter van de afwasmachine

Laat de afwasmachine om de 3 maanden draaien met 1 liter azijn. Giet de azijn uit onderaan in de kuip. Zo breek je de restjes kalk af die zich vastzetten op de weerstand. 1 mm kalkaanslag op de weerstand zorgt namelijk voor 10% extra energieverbruik. Vergeet ook niet je filter schoon te maken!