6 verrassende tips om minder stroom te verbruiken

Waarom niet je elektriciteitsverbruik en ecologische voetafdruk verlagen op een leuke en verrassende manier? Pas onze tips meteen toe om je energie beter onder controle te houden.
Laetitia
Laetitia M.
01/10/2021 |
groene electriciteit
Je stroomverbruik verminderen doe je eerst en vooral door de grootste energieverslinders in je woning op te sporen. En er zijn ook tal van tips die je wellicht al wel kent om je energierekening te verlagen. Maar wist je dat je je verbruik ook op volgende verrassende manieren een stap kunt zetten naar een CO2-neutrale toekomst?

1. Eenpansgerechten

Kookplaat_fornuis_energie_besparen

Kookplaten zijn goed voor zo’n 10% van je jaarlijkse stroomverbruik. Dé tip om hierop te besparen? Door eenpansgerechten te bereiden. Dan gebruik je maar één kookplaat per maaltijd! Het internet staat vol met recepten voor eenpansgerechten.

Goed om te weten: inductieplaten zijn energiezuiniger. Ze verbruiken 20% minder energie dan vitrokeramische kookplaten en 25% minder dan de klassieke elektrische.

En eenpansgerechten hebben nóg een voordeel: minder afwas! En dus bespaar je in één klap ook op je waterverbruik en elektriciteitskosten (om dat water te verwarmen).

Voorts kun je je kookplaten ook al uitzetten voor je klaar bent met koken. Ze blijven altijd nog een tijdje warm, zodat je alweer wat energie bespaart. 

2. Eet rauw of zonder te koken

Nog een oplossing: een 100% rauwe maaltijd voor of eentje die je niet hoeft te koken.

maaltijd zonder te koken

Wil je nog verder gaan om je ecologische voetafdruk te drukken? Dan kan je ook minder vlees eten. Veeteelt neemt immers 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening! Ben je een echte vleeseter? Doe dan zoals Paul McCartney en begin met een Meat Free Monday.

3. Was af met koud water

afwassen_koud_water

Toegegeven, warm water werkt beter bij een vettige vaat. Maar voor minder vuile borden is koud water ook goed.

Laat gerust je vaatwasmachine het werk doen: die verbruikt minder water en stroom dan een afwas met de hand, zeker als je kiest voor het Eco-programma en op voorwaarde dat je je borden niet eerst afspoelt. We trakteren je bovendien op 5 slimme tips om het verbruik van je afwasmachine te verminderen.

4. Verplaats je diepvriezer

diepvriezer_koelkast_koud

Haal je diepvriezer uit je keuken! Zeker als die vlak naast de oven, in volle zon of in de buurt van een andere warmtebron (verwarming, fornuis enz.) staat. Diepvriezers horen in de kelder. Maar niet naast je verwarmingsketel natuurlijk ;-). Heb je geen kelder? Kies dan voor een niet-verwarmde ruimte als de garage.

Vanaf 21 °C en voor iedere extra graad in de kamer stijgt het verbruik van je diepvriezer met 2,5%. In een ruimte waar het 24 °C is, verbruikt hij dus 10% meer energie dan normaal! En ja, dat geldt ook voor je koelkast… Gelukkig hebben we ook voor je koelkast 8 tips voor een lager verbruik.

5. Durf te durven!

Nu ga je ongetwijfeld lachen ;-). Maar kom… waarom niet:

> hang op winderige dagen je was buiten te drogen;

> laat je haren drogen aan de wind in plaats van je haardroger te gebruiken;

> bereid je vis of groenten in de vaatwasmachine! Doe ze in een waterdicht diepvrieszakje of een glazen bokaal en laat ze rustig garen tussen je vuile vaat;

koken_zalm_vis_vaatwasmachine

> gebruik het kookwater van de pasta om af te wassen. Nog even spoelen met koud water en alles kan weer de kast in.

> wikkel je flesjes bier, frisdrank enz. in een nat papieren zakdoekje voor je ze in de koelkast legt; zo worden ze sneller koel;

> strijk je hemden niet wanneer je ze toch onder een trui verstopt, “fatsoeneer” enkel de kraag met een stijltang;

kraag_hemd_strijken_stijltang

> plaats twee boterhammen tegelijk in de broodrooster. Zo worden ze lekker knapperig aan de buitenkant maar blijven ze heerlijk zacht binnenin. En je gebruikt je toestel bovendien maar één keer in plaats van twee.

6. Las één schermloze dag per week in

tv_scherm_smartphone_tablet_schermvrije_dag

Een klein rekensommetje leert ons dat onze pc, tablet, laptop, televisie, decoder en spelconsole samen ongeveer 1000 kWh per jaar verbruiken. Dat is maar liefst een kwart van het gemiddelde stroomverbruik in België per gezin. Las één schermloze dag per week in en je vermindert je verbruik meteen met 15%. Doe meteen ook iets aan je Google-verslaving: 949 opzoekingen = 287 600 ton CO2, ofwel 1,5 miljoen km met de wagen!

Maar wat doe je dan in plaats van schermpjes te kijken? Speel een gezelschapsspelletje, lees een boek of stort je op al die klusjes die je al wekenlang uitstelt: die losse zoom naaien, de lekkende kraan herstellen of die kapotte lamp vervangen.