8 tips voor wie met renovatiewerken begint

Het is beslist, je wil niet bouwen maar een huis renoveren! Om je renovatiewerken vlot te laten verlopen hou je best rekening met deze 8 tips.
Paul D.
02/01/2023 |

De renovatie van een oud huis, of het nu in goede of slechte staat verkeert, is geen kwestie van improviseren: isolatie, vernieuwing van de elektrische installatie, binneninrichting…. Het werk zal enorm veel tijd en een groot budget vergen. Wij geven je hier een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat je renovatiewerken vlot verlopen.

1. Voer een energieaudit uit

Laat vooraf een expert langskomen om een energieaudit uit te voeren. Hij zal de energieprestatie van je verwarmingssysteem en de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik evalueren. Om de energieverliezen beter te kunnen inschatten zal hij ook de kwaliteit van de thermische isolatie bekijken (muur, dak, dakframe, zolder…). Hij zal je ook raad geven over het al dan niet plaatsen van zonnepanelen. Zo zal je kunnen beslissen welke werken eerst uitgevoerd moeten worden om je EPC-score van je woning te verbeteren.

2. Voer de werken uit in de juiste volgorde

“Bij een renovatie begin je altijd met de basiswerken, zoals de herstelling van het dak of de isolatiewerken”, verduidelijkt Paul, onze energie-expert. Daarna komt de binnen- en buiteninrichting aan bod (nieuwe keuken, badkamer, facelift van de gevel…) en vervolgens de afwerking (o.a. schilderwerk).

3. Denk aan je budget

Hiervoor moet je precies weten welke werken je wil uitvoeren, welke materialen je daarvoor wil gebruiken (isolatie, wandbekleding, vloerbedekking…), of je een beroep zal doen op een renovatiebedrijf, enz. “Vraag altijd minstens 3 offertes aan”, adviseert onze energie-expert Paul, “en ga na of je recht hebt op energiepremies (lees ook onze artikels over de premies in VlaanderenBrussel en Isolatiepremies in Wallonië). Ze kunnen je budget verlichten of geven je de kans enkele extra werken uit te voeren.” 

Goed om te weten: de bonus voor totaalrenovaties in Vlaanderen blijft eveneens van toepassing. Hoe meer werken je combineert over een periode van 5 jaar, hoe hoger de isolatiepremie die je ontvangt.

Heb je een klein of helemaal geen budget? Vraag dan zeker ook naar de voorwaarden voor het verkrijgen van een eco-lening, vooral in het kader van een energierenovatie. Hou ten slotte altijd 10 tot 15% extra budget achter de hand, want tijdens renovatiewerken kom je vaak voor verrassingen te staan!

4. Heb je een vergunning nodig?

Alvorens de hele procedure op te starten, controleer je beter of je een bouwvergunning nodig hebt voor de verschillende werken die je wil uitvoeren.
Voor het vervangen van je oude verwarmingsketel door een ander model of type van verwarming is soms een vergunning nodig, maar niet in alle gevallen en niet overal!
Als je renovatieproject een uitbreiding of transformatie van je interieurvolumes omvat, dan is een bouwvergunning verplicht. Een inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften kan veel geld kosten. Vraag dus zeker eerst inlichtingen aan de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente of gewest.

5. Laat je helpen door vakmensen

Je bent zelf geen architect. Om blunders te vermijden doe je dus beter een beroep op een aannemer of een renovatieconsulent als het over belangrijke renovatiewerken gaat. Deze gekwalificeerde beroepsmensen helpen je bij het analyseren van de offertes van de verschillende aannemers, het indienen van vergunningsaanvragen, de opvolging van de werken en het naleven van de deadlines. De kosten van een dergelijke bouwprofessional zullen lager zijn dan wat slecht werk je zou kunnen kosten.

Je kan ook kiezen voor een sleutel-op-de-deurrenovatie. Tegenwoordig bestaan er algemene bedrijven die zich specialiseren in renovatiewerk. Zij nemen alles op zich, van het begin tot het einde van de werf. Ze zorgen voor de planning, de uitvoering en de coördinatie.

6. Betaal het volledige factuurbedrag niet vóór het einde van de werkzaamheden

“Betaal steeds voor minder dan het bedrijf al heeft uitgevoerd”, adviseert Paul. “Op die manier hou je bij eventuele problemen tijdens de werken een drukkingsmiddel achter de hand. Je kunt zelfs vragen om het voorschot pas op de eerste werkdag te betalen in plaats van bij de ondertekening van het contract.”

7. Neem foto’s in elke fase

Neem in elke fase van de werken foto’s van alle belangrijke elementen! Zo behoud je het overzicht en foto’s zijn heel nuttig als er zich in de toekomst eventueel problemen voordoen. Als extraatje heb je zo ook een aantal mooie herinneringen en een leuk voor/na album.

8. Is het beter om voor een tijdje te verhuizen?

“Alles hangt af van de omvang van de werken”, vindt Paul. “Als je het dak verwijdert of muren sloopt, is het beter om te verhuizen. Ook als je alle werkzaamheden tegelijk uitvoert en niet in fasen.”

En wat als je besluit om te blijven? “Zorg ervoor dat je steeds stromend water hebt en een toilet dat functioneert. Om te koken heb je genoeg aan een microgolfoven en een kookplaat. Als je een bijgebouw laat zetten, vraag dan om een isolerende wand te zetten tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het huis voor de duur van de werken. Zo vermijd je stof en koude in het bewoonbare gedeelte.”

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake woninginrichting, verwarming, energietips en zonnepanelen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Green & Smart Home.