EPC: tips om je score te verbeteren

Het EPC is de energetische identiteitskaart van een gebouw: van groen (A+/A++) voor passiefhuizen tot rood (G) voor woningen die het slechtst presteren. Scoort jouw woning slecht? We vertellen je hoe je je score kunt verbeteren binnen je budget.
Paul D.
11/12/2020 |

Wat betekent EPC?

EPC staat voor “energieprestatiecertificaat”. Het EPC is verplicht als je een nieuw of ouder huis verkoopt of verhuurt. Hieronder zullen we het hebben over het EPC van bestaande woningen. Er gelden immers andere regels voor een nieuwbouw (en regels voor passiefhuis of BEN-woning).

Goed om weten: wat wij in Vlaanderen het “EPC” noemen, wordt in Wallonië “certification PEB” genoemd en in Brussel “certificat PEB”.

Hoe bekom je een EPC?

Een EPC wordt toegekend door een onafhankelijke certificeerder die erkend is door het gewest waarin het goed zich bevindt. Deze specialist komt ter plaatse en doet een aantal vaststellingen en metingen om vervolgens de energiescore van de woning te berekenen. In Vlaanderen gaat die van A+ tot F. In Wallonië daarentegen van A+ tot G, in Brussel van A++ tot G. In de 3 gewesten wordt de EPC-score voorgesteld met een kleur: van groen voor passiefhuizen tot rood voor de gebouwen die het slechtst presteren.

Wat is de prijs van een EPC?

Het kost je tussen 100 en 400 € om een EPC te krijgen. Elke erkende certificeerder heeft zijn eigen tarieven. En die hangen af van het type woning en de grootte ervan. Zo zal een studio in Brussel minder kosten om te certificeren dan een ruime viergevelvilla op het platteland. Vergelijk dus zeker de prijzen en vraag offertes aan.

Hoe lang is een EPC geldig?

In België bedraagt de geldigheid van een EPC 10 jaar in de 3 gewesten. Als je werken uitvoert waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt of werken die de energie-efficiëntie van je woning verbeteren, moet je echter een nieuw certificaat aanvragen dat het vorige tenietdoet.

Hoe wordt het EPC berekend?

De energie-efficiëntie van het gebouw wordt – net als bij een energieaudit – onder de loep genomen. Het gaat dan uiteraard om de thermische eigenschappen, maar ook om de isolatie, het verwarmingssysteem en het systeem voor warm sanitair water, het ventilatie– en klimaatregelingssysteem en de eventuele aanwezigheid van een zonnepaneleninstallatie. Het certificaat houdt ook rekening met het type woning, de natuurlijke lichtinval en de luchtkwaliteit in huis. Een viergevelwoning zal dan ook niet op dezelfde manier beoordeeld worden als een appartement.

De certificeerder stelt een rapport op, geeft de woning een score en overhandigt je een attest.

Een slechte score kan potentiële kopers of huurders afschrikken. Het hoeft echter geen ramp te zijn, want met enkele eenvoudige tips kan je de minpunten die in het EPC werden vastgesteld meteen aanpakken (zie ook hieronder).

Wat is de rol van een EPC-facilitator?

In Vlaanderen wordt de raadgevende en begeleidende functie enkel vervuld door de energieadviseurs.

In Brussel is er een facilitator voor duurzame ontwikkeling. Bij de inrichting van je woning kan deze persoon je meer bepaald helpen om de geldende EPC-normen en -reglementeringen te respecteren.

In Wallonië is er een netwerk van energiefacilitators. Deze specialisten – privé of uit de verenigingswereld – hebben geen enkel commercieel doel en zijn er om te antwoorden op de vragen van particulieren en bedrijven omtrent energie-efficiëntie. Ze delen hun competenties en knowhow met jou om je te begeleiden. Een rol die ook de Waalse Energieloketten op zich nemen.

Energie besparen dankzij snelle en betaalbare maatregelen

Vandaag deinst 60% van de Belgen ervoor terug om maatregelen te nemen om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Dit komt door het te hoge kostenplaatje van de werken. Nochtans kan je met enkele eenvoudige en betaalbare maatregelen je energieverbruik aanzienlijk terugdringen, zelfs al heeft dat geen rechtstreekse en meetbare invloed op je EPC.

> Een thermostaat, thermostatische kranen en een regelaar voor je verwarmingsketel om de warmte in je woning te regelen, helpen om je EPC-score te verbeteren. Hoe vollediger deze thermostaat, hoe beter je EPC-score zal zijn. De besparingen op je verwarmingskosten kunnen zelfs oplopen tot 10-15%. De technologie UP van ENGIE stelt een doeltreffend systeem voor om de verwarming te regelen. Bovendien kan je je gas-, water- en elektriciteitsverbruik op de voet volgen.

> Raamdichting plaatsen. Al dan niet in combinatie met tochthonden tegen de deuren. Hoe je een dichting plaatst, zie je hier:

Tussen de verwarmingsketel en de radiatoren kunnen de buizen heel wat energie verliezen. Hoe je dit kan vermijden? Door isolatiehulzen in schuim rond de leidingen te plaatsen die door koude ruimtes zoals de kelder, de garage, de wasplaats of de zolder lopen.

> Als je radiatoren tegen buitenmuren hangen, kan je met warmteweerkaatsende panelen in aluminium enkele euro’s besparen op je verwarmingsfactuur.

> Ook je elektriciteit beïnvloedt de energieprestaties (niet het EPC). Door je oude gloeilampen of halogeenlampen te vervangen door ledlampen, zal je aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken. Zorg er wel voor dat je de juiste ledlamp kiest.

Aangezien de beste energie nog altijd de energie is die je niet verbruikt, is een goed systeem om je energie- en waterverbruik te meten en te controleren van cruciaal belang. Spoor daarnaast ook stroomverliezen op dankzij deze tips.

Grotere renovatiewerken om de EPC-score te verbeteren

Heb je een renovatiebudget van 5000 € ter beschikking, dan zijn deze werken een absolute aanrader. Let wel op: als je al een EPC had vóór deze werken, moet je opnieuw een beroep doen op een certificeerder om een EPC op te stellen. Deze houdt dan rekening met de aanpassingen die je hebt gedaan.

> Als je een verouderde verwarmingsketel (ouder dan 15 jaar) hebt, kan je deze vervangen door een condensatieketel en 10% tot 30% besparen. De gemiddelde investering voor de aankoop ervan bedraagt ongeveer 5000 €, maar die heb je snel terugverdiend. En er zijn uiteraard ook verwarmingspremies.

> Isolatie vereist heel wat budget. Maar vergeet echter de vooroordelen over isolatie. Voor de verbetering van de energieprestaties is het een cruciale keuze. Zo laat een dak dat niet geïsoleerd is tot 30% van de warmte ontsnappen die geproduceerd wordt door je verwarmingsketel. En de muren? Die zijn verantwoordelijk voor 25% van het verlies. We helpen je alvast op weg om de juiste prioriteiten te stellen voor de isolatie van je woning. Het raamwerk en de ramen vervangen door dubbele of zelfs driedubbele beglazing wordt ook warm aanbevolen.

Weet ook dat er isolatiepremies bestaan, zowel in Wallonië als in Vlaanderen en Brussel.

> Het ventilatiesysteem van de woning en de installatie van een geautomatiseerd systeem is ook een investering die je EPC-score verbetert. Zeker als je weet dat de verluchting van je woning, zelfs in de winter, van essentieel belang is. Ook voor onze gezondheid! De lucht in onze woningen is vaak erg vochtig. Door te verluchten, komt er droge lucht binnen. En het is nu eenmaal makkelijker om droge lucht te verwarmen dan vochtige. In tijden van corona is je woning verluchten zeker een goede reflex: om gezondheidsredenen wordt je woning verluchten zelfs warm aanbevolen door de overheid.

> De productie van hernieuwbare energie wordt ruimschoots beloond in de EPC-score. Een van de rubrieken van het EPC onderzoekt namelijk de hoeveelheid geproduceerde energie om de eigen noden te dekken. We denken daarbij aan warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, …
Om welk type zonnepanelen het ook gaat, ze zijn sowieso een belangrijke troef. Is je dak geschikt voor de installatie ervan, dan is de keuze snel gemaakt.

Een nieuwe EPC Premium-premie in Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2021 kunnen Vlaamse gezinnen een EPC Premium-premie aanvragen – ook wel EPC+ genoemd – voor werken die het D-, E- of F-energielabel van hun woning opkrikken tot een C-, B- of A-label (binnen de 5 jaar). Bedrag van de premie: 2.500 € tot 5.000 € afhankelijk van het type woning (huis of appartement) en het beoogde label (C, B of A). Je vindt alle details in ons artikel over de isolatiepremies in Vlaanderen in 2021.

ENGIE kan je helpen om je EPC-score te verbeteren. Aarzel dus niet om onze experts inzake verwarming, isolatie en zonnepanelen in te schakelen.