Isolatiepremies in Vlaanderen voor 2021

Heel wat isolatiepremies in Vlaanderen verdubbelen in 2021. Ook komt er een nieuwe premie omtrent het energielabel van de woning. Dak, muren, vloer, beglazing, …: een overzicht van de bedragen en de toekenningsvoorwaarden.

11/12/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Vanaf 1 januari 2021 gaan er enkele nieuwigheden van kracht voor de isolatiepremies voor Vlaamse woningen. Dit zijn er alvast enkele van:

> een premie omtrent het energielabel van de woning;

> een premie voor asbestverwijdering in combinatie met isolatie van het dak of de gevel;

> de basispremie voor isolerende beglazing wordt verdubbeld;

> de basispremie voor muurisolatie langs buiten wordt ook verdubbeld;

> de toekenningsvoorwaarden voor de premie voor dakisolatie worden strenger.

 

Een woordje uitleg …

De EPC Premium-premie

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) introduceerde het label EPC Premium om de Vlaamse woningen energiezuiniger te maken. Om deze tendens te versnellen, wordt vanaf 1 januari 2021 een nieuwe premie toegekend.

Wie kan aanspraak maken op de premie omtrent het label EPC Premium?

Oorspronkelijk konden enkel personen die in 2021 eigenaar zouden worden van een huis of een appartement met energielabel D, E of F, aanspraak maken op deze labelpremie. Uiteindelijk werd de premie uitgebreid naar iedereen die dit type woning voor 2021 heeft aangekocht.

Hoeveel bedraagt de premie omtrent het EPC Premium-label?

Alles hangt af van de aard van de woning en de EPC-score die bereikt wordt dankzij de werken. Deze tabel vat het even samen:

“Beschermde” personen (met een laag inkomen) kunnen rekenen op een vermeerdering van 20% van het bedrag van deze premies.

Let wel: de labelpremie kan niet gecumuleerd worden met de totaalrenovatiebonus. Het is echter wel mogelijk om de labelpremie te cumuleren met afzonderlijke premies voor bepaalde werken, maar de verkregen som mag nooit hoger liggen dan de bedragen van de facturen.

Waar en wanneer moet je je aanvraag voor de labelpremie indienen?

Om de premie aan te vragen, moet je een kopie voorleggen van een EPC-certificaat dat maximum van 2019 dateert. Je moet je nieuwe label (A, B of C) binnen de 5 jaar na de renovatie verkrijgen en de premie moet binnen de 12 maanden na het verkrijgen van het nieuwe label aangevraagd worden. Een nieuw EPC-certificaat moet dit nieuwe label bevestigen.

Je kan je premie-aanvraag vanaf 1 januari indienen bij Fluvius.

Afzonderlijke isolatiepremies

Er bestaan ook isolatiepremies per type werkzaamheden: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, isolerende beglazing. Zoals de onderstaande vergelijkende tabel aantoont, wijzigen er dit jaar enkele isolatiepremies. Bijvoorbeeld die voor het hoogrendementsglas (neem deze 5 criteria door om de juiste keuze te maken als je nieuwe ramen koopt), maar ook de premie voor muurisolatie langs buiten. Hun bedrag verdubbelt!

Daarnaast worden de toekenningsvoorwaarden voor een premie voor dakisolatie strenger. In 2021 moeten de werken verplicht uitgevoerd worden door een aannemer. Isoleer je je dak zelf, dan heb je geen recht op een premie. Controleer ook of je dak voldoet aan de verplichtingen en normen die in 2020 werden opgelegd. Meer info vind je in ons artikel “Isolatie: is je dak klaar voor 2020?”.

Woon je niet in Vlaanderen? Ook in Brussel en Wallonië worden premies toegekend.

Vergelijking isolatiepremies 2021-2020

Let op: de aannemer moet voor de premies voor muurisolatie langs de buitenkant strikte technische specificaties (STS 71-2) naleven, die zowel slaan op de gebruikte materialen als op de installatie ervan.

Alle formulieren voor de aanvraag van isolatiepremies en meer details over alle premies en uitzonderingen vind je op de website van Fluvius, onder de rubriek premies.

Via Fluvius kan je bovendien nog andere energiepremies bekomen, bijvoorbeeld voor de installatie van een warmtepomp, een ventilatiesysteem of een zonneboiler.

De totaalrenovatiebonus

De bonus voor totaalrenovaties blijft van toepassing in 2021. Hoe meer werken (vanaf 3 tot 7) je combineert over een periode van 5 jaar, hoe hoger de isolatiepremie die je ontvangt

Een premie voor asbestverwijdering tijdens isolatiewerken

Nog een nieuwigheid vanaf 1 januari 2021. Asbest is een stof die vaak in bouwmaterialen werd gebruikt als thermische isolator. Volgens de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, zouden 2,7 miljoen Vlaamse gezinnen nog steeds asbest in hun dak of muren hebben zitten. Om deze te verwijderen, kan je gebruikmaken van een bijkomende premie van 8 € per m2 als je je gevel of dak isoleert en tegelijkertijd de asbest die erin zit, laat verwijderen.

Een isolatieproject starten

Ben je klaar om te isoleren? Heb je alle vooroordelen over isoleren uit de weg geruimd? Dan adviseren onze isolatie-experts je over de beste isolatieoplossing voor jouw huis.