Van A tot G, de nieuwe energielabels op je huishoudtoestellen

Doorheen de jaren werden de energielabels steeds complexer . Wie weet nog wat het verschil is tussen A, A+, A++ en A+++? In 2021 kwam er een nieuwe energieclassificatie om het de consument gemakkelijker te maken.
Suzanne M.
13/04/2022 |

Elektrische huishoudtoestellen hebben op 1 maart 2021 een nieuwe energielabel gekregen. Een kleine revolutie die je in de winkel kan zien.

Waarom dit aangepaste en verbeterde energielabel? Om de energiescore opnieuw eenvoudig en helder te maken. Europa heeft eindelijk toegegeven dat de consument geen boodschap heeft aan al die plusjes. Wie weet nog wat het echte verschil is tussen +/++/+++? Kiezen werd er zeker niet gemakkelijker op. Weg dus met de plusjes! In de plaats komt die goede oude schaal van A tot G terug! Maar dat is niet alles, er is nog meer nieuws …

Hoe ziet het energielabel eruit?

Vóór we je vertellen wat er verandert op het energielabel, nog even dit. Het energielabel is een kaartje dat fabrikanten bij alle elektrische huishoudtoestellen (met inbegrip van boilers, aircotoestellen, dampkappen, cv-ketels, …) en lampen moeten aanbrengen.

Wat vertelt het energielabel mij?

Het energielabel zegt je hoe energiezuinig een toestel is en het doet dat met kleurencodes en bijbehorende letters. Op de versie van vóór 2021 gaat de schaal van A+++ (donkergroen, de energiezuinigste toestellen) tot D (rood: dit zijn de grootste energieverslinders).

Eigenlijk zijn er verschillende soorten energielabels. Bij een wasmachine hoort een ander label dan bij een oven of een droogkast. Bij de wasmachine geeft het label de score voor criteria zoals lawaai, wasvermogen, zwiersnelheid, waterverbruik, … Bij de oven gaat het natuurlijk om andere criteria. Sommige labels geven een score tot de letter G.

Hoe wordt de score op een energielabel bepaald?

Het label wordt niet opgesteld door een onafhankelijke keuringsorganisatie. De fabrikant moet de metingen zelf uitvoeren. Maar hij is wel verplicht om het label bij al zijn toestellen te voegen, de score moet in de winkel duidelijk zijn aangegeven en het label blijft bij het toestel na de aankoop.

Het energielabel sinds 2021

Het aangepaste en verbeterde energielabel dat op 1 maart 2021 van kracht werd, staat op deze toestellen:

  • wasmachines en was-droogcombinaties
  • koelkasten, diepvriezers en wijnkoelkasten
  • vaatwassers
  • tv-toestellen en computerschermen
  • verlichtingsarmaturen

Maar opgelet: droogkasten, ovens en dampkappen krijgen nog het oude label! Een nieuw label voor deze toestellen zou er komen in de loop van 2022 of zelfs 2023.

Wat verandert er op het nieuwe energielabel?

De QR-code op het aangepaste label is de eerste grote vernieuwing. Scan de code om meer informatie te krijgen over het product.

Andere aanpassingen:

> De +/++/+++ verdwijnen. Vanaf nu is A de energiezuinigste klasse. Denk nu niet dat een toestel met een A+++ score automatisch een A-score krijgt in het nieuwe systeem. Niet alleen verdwijnen de plusjes, ook de testmethode en de criteria werden aangepast.

Goed om te weten: heel weinig toestellen (zelfs geen enkel voor sommige categorieën) krijgen het beste label A. Label B is dus vaak de beste optie. Doel: stimuleren om te innoveren en plaats laten voor de nog zuinigere toestellen van de toekomst.

> Meer logo’s en dus meer informatie over de toestellen. Enkele voorbeelden, afhankelijk van het soort toestel: de maximale laadcapaciteit, de duur van het ecoprogramma, het verbruik in liter per wascyclus, het volume, enz.

> 4 geluidsklassen: van A tot D, plus het aantal decibels.

> De testcriteria. Tot nu toe werden de tests in ideale gebruiksomstandigheden uitgevoerd, bijvoorbeeld met een volle vaatwasser of wasmachine. De nieuwe criteria bepalen dat bijvoorbeeld bij een wasmachine het verbruik op 100 wascycli moet zijn gebaseerd. Bij de was-droogcombinaties wordt het etiket in 2 delen gesplitst, enerzijds met de waarden die gelden voor de volledige was- en droogcyclus, anderzijds de gegevens voor alleen de wascyclus. Bij de koelkasten wordt vanaf maart 2021 ook rekening gehouden met de omgevingstemperatuur, het aantal opbergladen en ‑vakken, enz.

De EU had in de eerste plaats de bedoeling om het de consument gemakkelijker te maken, maar de aanpassingen op de labels leveren ook aanzienlijk meer energiebesparingen op. De Commissie heeft het inderdaad over 38 TWh/jaar, dat is evenveel als het jaarlijkse energieverbruik van Hongarije!

Ondertussen kun je zelf al veel doen om het verbruik van je vaatwasser te beperken, met onze 6 tips je wasmachine beter te gebruiken of je koelkast energiezuiniger te maken!