Energie besparen dankzij je ecocheques

Heb je ecocheques ontvangen van je werkgever, maar weet je niet waarvoor je die zou gebruiken? Het antwoord is eenvoudig: om verschillende producten en diensten te kopen waarmee je energie bespaart.
Suzanne M.
14/05/2021 |

Ecocheques verhogen de koopkracht van loontrekkenden. Ze vormen een voordeel dat door de werkgever wordt toegekend. De onderneming financiert ze dus volledig en de werknemers hoeven niets bij te dragen. Anderzijds is een werkgever nooit verplicht om ze toe te kennen. Doet hij dat wel, dan moeten de ecocheques vermeld worden in de collectieve arbeidsovereenkomst van de sector of van de onderneming zelf. Het jaarlijkse maximumbedrag aan ecocheques bedraagt 250 €. En ze zijn voor veel meer bruikbaar dan bioproducten in voedingswinkels …

Wat koop je met ecocheques?

Sinds de ecocheques in 2009 werden ingevoerd, is de lijst van producten en diensten die je ermee betaalt alleen maar langer geworden. Tegenwoordig gebruik je ze voor:

> voedingswaren met het bio- of biogarantie-label;

> alle producten gemaakt van FSC- of PEFC-hout (parket, afsluitingen, meubels, speelgoed, papier, …);

> elektrische vervoermiddelen (fiets, bakfiets, scooter, step, monowheel, …);

> tickets voor het openbaar vervoer (behalve voor het woon-werktraject);

> laadpalen, abonnement en laadaccessoires voor elektrische voertuigen (niet het stroomverbruik);

> cursussen om zuiniger te rijden;

> planten en tuinbenodigdheden, ook elektrische (grasmaaier, haagschaar, …);

> verblijf in een Groene Sleutel-logies in België;

> alle tweedehandsproducten (tenzij ze een andere dan een elektrische motor hebben);

> herbruikbare houders voor drank en etenswaren (filterkannen, drinkbussen, lunchdozen, …);

> alles om te composteren;

> pellets voor verwarming;

> herstellingen (elektrische toestellen, schoenen, kleren, meubels, …);

> toestellen op zonne-energie (tuinverlichting, horloges, zaklampen, …).

Voorrang voor hernieuwbare energie dankzij je ecocheques

Wil jij een bijdrage leveren tot de energietransitie en een stap zetten in de richting van een CO2-neutrale toekomst? Financier dan met je ecocheques de aankoop, installatie, herstelling en het onderhoud van verschillende huishoudelijke producten om hernieuwbare energie te produceren, zoals zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen, kleine windturbines...

Je woning beter isoleren met ecocheques

Een van de belangrijkste ingrepen die je kunt doen om je energieverbruik te verlagen, is de isolatie van je huis verbeteren. Met ecocheques betaal je onder andere de isolatie van je warmwaterleidingen, installeer je nieuwe ramen met hoogrendementsglas, hang je isolerende overgordijnen, koop je natuurlijke isolatiematerialen, installeer je een groendak of laat je een energieaudit uitvoeren.

Vergeet niet om zuinig te zijn met water

Wij geven je graag 10 tips om je waterverbruik te verminderen en zelfs een elfde tip die de moeite waard is: gebruik je ecocheques om je oude douchekop door een nieuw, zuiniger exemplaar te vervangen, om de spoelbak van je wc om te ruilen voor een model met waterbesparing of om een regenwatertank of regenwaterrecuperatiesysteem te installeren.

Ook elektrische huishoudtoestellen maken het verschil

Veel toestellen die je in huis gebruikt, zijn echte energieverslinders. Gebruik je ecocheques om ze te vervangen door energiezuinige modellen met een A label. Voorbeelden van dergelijke toestellen zijn je vaatwasser, wasmachine, koelkast, ledverlichting en nog veel andere. Zelfs voor sommige airconditioningtoestellen zijn je ecocheques bruikbaar! De energielabels zijn sinds 1 maart 2021 gewijzigd. Lees er meer over in ons artikel 'einde van de A+,A++ en A+++ labels'.

Welke winkels aanvaarden je ecocheques?

Alle uitgevers van ecocheques hebben op hun website een zoekmodule geplaatst met de lijst van zelfstandige winkeliers en grote ketens (GammaBricoCoolblueMediamarkt, …) waar je terecht kunt met je ecocheques. Je vindt ze hier voor ecocheques van EdenredSodexo en Monizze.

Goed om te weten: ecocheques doorverkopen mag niet, ze in de winkels inruilen voor cash al evenmin. Ze blijven 2 jaar geldig. 

Wanneer ontvang je ecocheques?

Papieren ecocheques bestaan niet meer en zijn vervangen door een elektronische “storting” op een chipkaart. De maximumwaarde van een cheque bedraagt 10 €. Ecocheques worden meestal in mei of juni toegekend en in sommige sectoren twee keer per jaar (juni en december).

Ecocheques sporen consumenten aan om duurzaam te verbruiken. In 2019 voerden de bedrijven die ecocheques uitgeven een onderzoek. Daaruit bleek dat twee derde van de ondervraagden bereid was om een milieuvriendelijke keuze te maken voor hun aankoop als ze over ecocheques zouden beschikken. Volgens CO2logic, Belgisch pionier in koolstofcompensatie en grondlegger van het CO2-neutraal® label, zou 1€ besteding via ecocheque overeenkomen met 1kg CO2.

Ga voor meer info over ecocheques ook naar www.myecocheques.be.