Waarom lukt het maar niet om je woning te isoleren? Ontdek de obstakels én de oplossingen!

Jouw woning beter isoleren is goed voor je portemonnee én voor de planeet. En omdat alle begin moeilijk is, leggen we je uit hoe je elk obstakel overwint.
Paul D.
07/11/2023 |

Dat we onze huizen beter moeten isoleren weet je waarschijnlijk wel. Maar waarom? In de eerste plaats omdat je er zelf veel bij te winnen hebt:

  • mooie besparingen op je energiefactuur,
  • meer thermisch comfort,
  • een woning die in waarde stijgt.

Er is in ons land blijkbaar ook veel marge voor verbetering, want in weinig Europese landen zijn de huizen zo slecht geïsoleerd als in België.

Bovendien is onze huizen beter isoleren ook in ons gemeenschappelijk belang. Alle gebouwen in de EU zijn verantwoordelijk voor 40% van ons energieverbruik en voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen. Door al ons vastgoed betere energieprestaties te laten leveren, bestrijden we de opwarming van de aarde en beperken we de gevolgen van de energiecrisis. 

Dat verklaart meteen ook waarom de Europese instellingen samen met de lidstaten (dus ook België) hebben beloofd om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, onder andere door woningen thermisch te isoleren.

Onze individuele en collectieve belangen lopen dus mooi samen en toch stellen we vast dat onze huizen nog altijd onvoldoende geïsoleerd zijn. Elk jaar wordt niet meer dan 1% van ons gebouwenbestand gerenoveerd. Waarom komt er dan geen massale beweging op gang?

Om die vraag te beantwoorden zetten we de voornaamste obstakels op een rijtje. En uiteraard ook de oplossingen om ze te overwinnen!

Isoleren is te duur voor mij

Een terechte opmerking: het financiële aspect is belangrijk en we geven grif toe dat je hele woning grondig isoleren een flinke som geld kost. Dan maar helemaal niets doen? Dat zou jammer zijn, want we zien al meteen 4 mogelijkheden om je niet te laten verlammen door een beperkt renovatiebudget.

1. Vraag een premie aan

De drie Belgische gewesten willen je met een premie aanmoedigen om je woning beter te isoleren. Waarom zou je er dan geen gebruik van maken? De financiële steun van de overheid kan oplopen tot 70% van de factuur (en soms zelfs meer). Alles hangt af van de aard van de werken, je inkomen en het gewest. Over het algemeen kan iedereen een premie aanvragen: huurders, eigenaars en mede-eigenaars. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je voor isolatiewerken een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%). 

Wil je meer weten over de isolatiepremies? Lees dan op onze blog drie artikels, over de maatregelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

2. Vraag een lening aan

De Gewesten kennen niet alleen premies toe, maar (onder bepaalde voorwaarden) ook aantrekkelijke kredieten. Opnieuw maakt onze blog je wegwijs:

3. Maak de juiste rekensom

Isoleren is investeren! Je geeft met andere woorden nu geld uit, maar dat verdien je snel terug. Als je bijvoorbeeld de vloer, het dak, de ramen en muren van een al wat oudere woning isoleert, dan bespaar je tot 30%. Per jaar geef je tot 500 euro minder uit aan verwarmingskosten. Jaar na jaar!

4. Werk in schijfjes

Wie zegt dat je alle isolatiewerken in één keer moet uitvoeren? Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met je dak (dat de meeste warmte laat ontsnappen), vervolgens over een jaar of twee je ramen vervangen, enz. Als je er maar aan begint!

Ik ken niets van isoleren!

Ook deze bedenking hoor je vaak en ze is natuurlijk volledig terecht. Je bent immers geen specialist in bouwen of verbouwen. Dat er veel vragen bij je opkomen, is dus heel normaal. Want een woning isoleren, hoe doe je dat? Waar begin je? Met wie neem je contact op? Enz.

Goed nieuws: je vindt alles wat je moet weten om te starten met isoleren in onze handige en gratis gids over woningisolatie. Stap voor stap ontdek je hoe je je kosten verlaagt en je comfort verhoogt

Heeft mijn huis wel meer isolatie nodig?

De kans is groot dat dat inderdaad het geval is. Wie in Vlaanderen een energieverslindende woning koopt (met een E of F als EPC-score), is nu zelfs verplicht om de energieprestaties ervan binnen een bepaalde termijn te verbeteren! In Wallonië dateert drie vierde van de gebouwen van vóór 1985 en ongeveer 60% haalt er een EPC-score E of F. Slechts 1% van de Waalse gebouwen heeft energielabel A en 9% energielabel B. In Brussel is de situatie niet beter: heel veel gebouwen zijn vóór de jaren 1960 opgetrokken en één derde ervan is helemaal niet geïsoleerd. Het Brusselse gebouwenbestand behoort dan ook tot de meest energieverslindende van heel Europa. De overheid is vastbesloten om daar tegen 2033 een einde aan te maken en gebouwen met F of G als EPC-score aan te pakken.

Twijfel je nog? Vraag dan een vakman om een energiebalans van je woning op te maken. Zo’n specialist gaat na hoe goed je woning geïsoleerd is, bezorgt je een nauwkeurige diagnose en geeft aan welke werken je eventueel kan uitvoeren om je score te verbeteren. In Brussel en Wallonië kan je zelfs een premie ontvangen als je zo’n audit laat uitvoeren.

Isolatiewerken zijn veel te complex

Dat klopt … maar zeker niet altijd. Het hangt er maar vanaf waar je het over hebt. Sommige werken zijn eenvoudiger dan andere en heel wat makkelijke klussen om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren kan je zelf uitvoeren. Hoe pak je ze aan?

1. Werk stap voor stap

Je woning isoleren betekent vooral vier grote elementen aanpakken:

  • Het dak, waarlangs 30% van de warmte verloren gaat,
  • de buitenmuren, die 25% van de warmte laten ontsnappen,
  • de vloer, goed voor 15% van de warmteverliezen,
  • de ramen en deuren, waarlangs meer dan 30% warmte weglekt.

Ga dus na wat in jouw situatie de dringendste ingreep is en pak elk probleem apart aan. Zo boek je ook al meteen resultaten. Om je ramen te vervangen hoef je bijvoorbeeld alleen maar contact op te nemen met enkele gespecialiseerde bedrijven, de offertes te vergelijken en je ramen te kiezen. We geven je graag enkele tips.

2. Begin “klein”

Je schoorsteen afsluiten, de buizen van je centrale verwarming isoleren, de dichtingen aan je ramen vervangen, een tochthond voor de deuren leggen, … met al deze eenvoudige klussen beperk je aanzienlijk de warmteverliezen. En je voelt onmiddellijk het resultaat: je geniet in huis meer thermisch comfort en je energiefactuur daalt. 

Ik wil mijn woning wel isoleren, maar ik zit vast …

Er kunnen inderdaad allerlei (technische of wettelijke) redenen zijn waarom isoleren niet zomaar kan. Denk aan het reglement in een appartementsgebouw of de gemeente die je verbieden om buitenmuren langs buiten te isoleren.

Toch is er altijd een oplossing! Bij buitenmuren zou je ervoor kunnen kiezen om ze aan de binnenkant te isoleren. Daar zitten enkele nadelen aan vast (je verliest ruimte, het risico op koudebruggen stijgt, enz.), maar het is ook veel voordeliger. Binnenisolatie kost je gemiddeld 40 tot 50 €/m², buitenisolatie van muren kan al snel oplopen tot 100 of 150 €/m².

Bovendien bestaan er tegenwoordig innoverende en praktische oplossingen om sommige werken zelf uit te voeren, met een minimum aan voorkennis. Zo is WonderWalls een Brusselse start-up die makkelijk te installeren, modulaire isolatiepanelen levert, een soort Quick-Step, maar dan voor muren!

Ik wil isoleren, maar hoe doe ik dat milieuvriendelijk?

Als je je woning isoleert, doe je dat ook om je impact op het milieu te verkleinen. Het is dus maar logisch dat je het isolatieproces zelf ook zo milieuvriendelijk mogelijk wil uitvoeren. Dat kan gelukkig perfect, onder andere door de juiste isolatiematerialen te kiezen.

Ga voor milieuvriendelijke en duurzame isolatiematerialen van biologische oorsprong. De gewesten stimuleren je trouwens om dergelijke materialen te gebruiken, want je krijgt er vaak een hogere premie voor.

De vooruitgang staat niet stil en dus komen er steeds meer milieuvriendelijke isolatieproducten op de markt. Het bedrijf PermaFungi maakt bijvoorbeeld van champost (een nevenproduct uit de oesterzwammenteelt) een duurzaam en biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal door er mycelium (de schimmeldraden van champignons) aan toe te voegen. 

Wil je nog een voorbeeld? In Gierle voert een ecologisch landbouwbedrijf een proefproject uit: op een oppervlakte van 13 hectare wordt hennep geteeld om er isolatiemateriaal van te maken. Hennep is immers een natuurlijk, lokaal en efficiënt product.

Je merkt het: er zijn eigenlijk geen goede redenen om het isoleren van je woning uit te stellen. Download dus onze handige en gratis gids en begin er meteen aan!