De app die het opladen van je elektrische auto vereenvoudigt

Heb je een elektrische auto, dan hoort het opladen van de batterij er nu eenmaal bij. Jouw doel? Je auto slim en eenvoudig laden en tegelijkertijd besparen. En wat als een gratis app alles in jouw plaats zou regelen?
Christophe Rochez
02/06/2023 |

Heb je een elektrische wagen of overweeg je om er een te kopen? Goed zo, want op die manier draag je bij tot een schonere en groenere toekomst. Bovendien is een elektrische auto niet alleen even performant en aangenaam om mee te rijden als modellen met een verbrandingsmotor, maar is hij ook op fiscaal vlak bijzonder interessant. Maar bij een elektrische auto hoort uiteraard ook een batterij die moet worden opgeladen ... De ‘perfecte’ oplaadbeurt? Die houdt rekening met de kosten, het comfort en de doeltreffendheid van het laden. De kans is echter groot dat je tijd noch zin hebt om elke dag na te denken over de meest optimale laadbeurt. 

Hoe weet je of je je auto oplaadt op de meest geschikte momenten van de dag of nacht? Geniet je het voordeligste tarief om je kosten te beperken? Als je zonnepanelen hebt, benut je dan ten volle je eigen elektriciteitsproductie? Is de batterij van je wagen voldoende opgeladen voor je volgende rit? Stuk voor stuk vragen die je je moet stellen ... Maar wat als er een ‘eenvoudige’ en gratis app was die alles in jouw plaats beheert? Beter nog, met de app Drive van ENGIE kan je het laden rechtstreeks regelen met je smartphone.

Waarom is ‘slim’ laden zo interessant?

Wanneer je thuiskomt van je werk, sluit je de laadkabel van je auto aan, zodat de batterij opgeladen is voor de volgende dag. Dat is een schoolvoorbeeld van de ‘klassieke’ herlaadbeurt ... Maar het spreekt voor zich dat je elektriciteitsverbruik stijgt als je een elektrische wagen hebt. Daarom is het belangrijk om slimmer te werk te gaan. Hoe dan? Door het opladen van de batterij van je elektrische auto te optimaliseren, kan je niet alleen de laadkosten drukken, maar ook het elektriciteitsnet in evenwicht helpen houden om zo overbelastingen te voorkomen.

En dat kan door het beheer van de laadbeurten van je wagen eenvoudigweg te ‘delegeren’ aan de app Drive van ENGIE! 

Hoe werkt ‘zorgeloos’ slim laden?

Zodra je Drive gedownload hebt (van Google Play of Apple Store) neemt de app het over en zorgt ze ervoor dat je wagen wordt opgeladen wanneer de energie het goedkoopst is. De app houdt daarbij rekening met je mobiliteitsnoden (afhankelijk van je vertrekuur de volgende dag of het aantal gewenste kilometers), de energieprijs en je tariefsysteem, een eventuele zonnepaneleninstallatie (deze functie is momenteel nog niet beschikbaar), ... Je kan uiteraard zelf op elk moment het roer overnemen en bijvoorbeeld kiezen voor een snelle laadbeurt.

De app Drive van ENGIE is dus erg praktisch en innovatief voor jou, maar draagt daarnaast ook bij tot het evenwicht van het volledige elektriciteitsnet. Een voorbeeld? ‘s Avonds – wanneer de meeste gezinnen thuis zijn – schiet de vraag naar elektriciteit de hoogte in. Dat kan verbruikspieken of zelfs stroomonderbrekingen veroorzaken. Dankzij haar slimme technologie kan de app Drive tijdelijk het laden van je auto onderbreken tijdens deze piekuren en later, wanneer het netwerk weer in evenwicht is, terug hervatten. De applicatie waakt er daarbij wel over dat de batterij van je wagen voldoende opgeladen is voor je volgende rit.

Wat zijn de voordelen van de app Drive van ENGIE?

Besparing op je energiefactuur

Je begrijpt het al: de app Drive plant de laadbeurten van je wagen in functie van je noden, maar ook afhankelijk van de ‘beste’ momenten om je elektrische auto op te laden. Je kan er dus op rekenen dat je wagen wordt opgeladen tegen het voordeligste tarief – naargelang je contract – zonder dat je er zelf aan moet denken. ENGIE heeft wat dit betreft aan alles gedacht en stelt een formule voor die is afgestemd op jouw mobiliteit!

Heb je een digitale meter en woon je in Vlaanderen? Dan kan je de app Drive van ENGIE combineren met het tarief Dynamic, een energiecontract met een variabel uurtarief dat de marktprijzen volgt. De app activeert de laadbeurten op de goedkoopste uren, rekening houdend met je vertrekuur en het gewenste rijbereik. 

Je auto eenvoudiger opladen

Zodra je parameters ingesteld zijn, kan je volledig vertrouwen op de app Drive van ENGIE. De app regelt alles: een wagen die voldoende opgeladen is voor je volgende rit, maar ook ’slim’ opladen thuis op de meest geschikte momenten en tegen de interessantste tarieven.

Ingrijpen wanneer dat nodig is

Je kan op elk moment de controle over je laadbeurt overnemen en bijvoorbeeld voor de boostmodus kiezen, zodat de batterij van je auto sneller helemaal opgeladen is. In dat geval informeert de app Drive van ENGIE je over de werkelijke kosten van deze gebooste laadbeurt. Je maakt dus een weloverwogen keuze!

Alle info raadplegen op je smartphone

De app Drive maakt het mogelijk om tal van pertinente gegevens te raadplegen en op te volgen rechtstreeks op je smartphone. Welke gegevens precies? 

  • Hoeveel je bespaart dankzij de app Drive en de kosten van je laadbeurten per dag
  • De geselecteerde laadmodus en je toekomstige mobiliteitsvereisten (vertrekuur en gewenste rijbereik)
  • De laadstatus van de batterij van je wagen

Nog een stap verder dankzij Optimize? Benut je zonnepanelen ten volle

Als je zonnepanelen op je dak hebt, is het belangrijk om je eigen elektriciteitsproductie zoveel mogelijk te benutten en dus met andere woorden je zelfverbruik op te drijven. 

Hoe? Dankzij het systeem en de app Optimize van ENGIE kan je je elektrische auto laden door gebruik te maken van het teveel aan gratis zonne-energie dat je niet nodig hebt in je woning. Nog een manier om te besparen! 

Door de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen maakt deze slimme technologie het ook mogelijk om verbruikspieken te beperken en dus je netwerkkosten onder controle te houden. 

Wat zijn de voorwaarden om de app Drive van ENGIE te gebruiken?

Om gebruik te kunnen maken van deze gratis dienst volstaat het om klant te zijn bij ENGIE! Daarnaast is het uiteraard aangeraden om thuis een laadpaal te hebben, zodat je kan rekenen op de vele voordelen van de app Drive. Bovendien levert de installatie van een laadpaal thuis een aanzienlijk fiscaal voordeel op voor particulieren ... Wil je graag meer weten? Dankzij onze simulatie kom je te weten hoeveel een nieuwe laadpaal bij je thuis kost! 

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Als je zonnepanelen hebt, ben je nog beter voorbereid om flink te besparen op de laadbeurten van je elektrische wagen dankzij het systeem en de app Optimize.

Tot slot geven we nog even mee dat de app Drive momenteel compatibel is met verschillende modellen van elektrische wagens, zoals de BMW i3, de Mini, de Audi e-tron, de Jaguar I-PACE en de auto’s van Tesla. Maar het aantal compatibele wagens wordt voortdurend uitgebreid. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie ...